Saturatie vs vibranta in Photoshop
Toti fotografii considera ca fotografiile lor sunt mai reusite daca in fotografia finala, culorile sunt mai saturate.
Dupa cum bine se stie, exista trei culori primare: rosu, verde si albastru, si trei culori complementare: cian, magenta si galben. Aceste culori pot fi amestecate, in proportii variabile, cu gri. Cu cat puritatea culorii este mai mare, cu atat este mai saturata. Cu cat culoarea pura este amestecata cu o cantitate mai mare de pigment gri, cu atat culoarea este mai putin saturata.
Toate programele de prelucrare a imaginilor dispun de posibilitatea de a modifica saturatia culorilor, pe mai multe cai. De exemplu, in Photoshop, saturatia poate fi modificata pe calea Image -> Adjustments -> Hue/Saturation, iar parametrul Vibranta, pe calea Image -> Adjustments -> Vibrance…

Accesarea instrumentului Hue / Saturation

Cursoare de reglaj ale instrumentului Hue / Saturation
Cursorul Saturation produce cresterea (descresterea) globala a saturatiei culorilor, a tuturor culorilor. Alterarea culorilor este mai puternica in panoul Hue/Saturation si mai subtila in panoul Vibrance/Saturation. La extrem, prin panoul Hue/Saturation, culorile pot fi radical alterate, producind culori complet false.
Modificarea culorilor prin instrumentul Saturation se aplica atat culorilor mai intense, cat si a celor mai diluate, atat in lumini cat si in umbre.

Accesarea instrumentului Vibrance

Cursoare de reglaj Vibrance / Saturation
In schimb, cu instrumentul Vibrance, se modifica doar culorile din zona mijlocie a intensitatii luminoase, lasind extremele: cele foarte luminoase si /sau saturate, cat si pe cele mai diluate sau foarte putin saturate, nemodificate.

Imaginea originala, asa cum a fost salvata de aparat
Comparind cu modificarea luminozitatilor, instrumentul Saturation modifica global culorile, in schimb, instrumentul Vibrance, modifica doar tonurile mijlocii, lasind neafectate zonele cu culori saturate.

Aplicarea exagerata a instrumentului Saturation,
pentru a exemplicia modificarile atat in lumini cat si in umbre

Aplicarea instrumentului Variation
O alta desoebrie intre cele doua instrumente, Saturation creste proportional toate culorile spectrului. In schimb, Vibrance lasa aproape neatinse culorile rosu si galben, modificand mai ales tonurile de verde si albastru. Acest efect este foarte util cand se prelucreaza portrete; pielea personajelor din fotografie nu sufera modificari semnificative, astfel incat culorile pielii sa nu dobandeasca nuante portocalii, nenaturale.

Aplicarea cu masura a abmelor instrumente
Recomandari:
- evitati utilizarea instrumentului Hue / Saturation, ale carui efecte sunt mai abrupte, mai ales asupra nuantelor culorii pielii;
- ajustati cursorul instrumentului Vibrance, pana ajungeti la rezultatele dorite;
- daca doriti o ajustare globala a culorilor din cadru, recurgeti si la instrumentul Saturation, dar modificati-l in pasi mici, pentru a obtine rezultate cat mai naturale.
Alte tutoriale Adobe Photoshop
© Avram Tudor
februarie, 2015
Foto-Magazin.ro
|