Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Practici bune si mai putin bune in Adobe Photoshop

In orice activitate exista cai de a ajunge mai rapid si mai sigur la rezultatul dorit si cai mai anevoioase, care ne consuma mai mult timp si efort. La fel si daca utilizam Adobe Photoshop pentru a prelucra o fotografie si a ajunge la rezultatul pe care ni l-am imaginat in momentul declansarii. Exista unele practici de a lucra mai repede sau mai sigur, care sa ne scuteasca de prea mult efort si altele, consumatoare de mai mult timp si mai mult efort. Cateva dintre aceste practici, bune si rele, vor fi abordate in continuare. Nu pretind ca cele de mai jos sunt cele mai rele abordari in photoshop si nici ca ele sunt abordate in ordine.


1. Folositi straturi, nu lucrati direct pe stratul de baza (background)
Indiferent de cat de simple sau ample vor fi prelucrarile dvs. asupra imaginilor, realizati-le pe straturi separate. Utilizind straturi separate, va este mult mai comod sa modificati ulterior aproape orice ajustare pe care ati efectuat-o asupra imaginii.


layers.jpg


Lucrind direct pe stratul de baza (background), puteti anula doar ultima modificare realizata. Desigur, puteti recurge la paleta History, dar, pentru a reveni asupa unei prelucrari mai vechi, va trebui sa stergeti toate modificarile ulterioare ei, astfel irosind timp cu refacerea lor.
In schimb, cand folositi straturi pentru fiecare prelucrare, reveniti la stratul in care se afla prelucrarea nepotrivita si ii puteti schimba parametrii de aplicare.
Prelucrarea pe straturi este totusi doar o jumatate de pas in directia prelucrarilor nedistructive, pasul urmatori fiind..


2. Folositi Smart Filters si Smart Objects
Incepind cu versiuea CS3, Photoshop dispune de Smart Objects si Smart Filters, o extensie a primei catoegorii.
Ce avantaj avem?
Marea majoritate a imaginilor necesita mai multe prelucrari. Fiecare prelucrare, realizata desigur ca smart objects, se adauga unele peste altele, in stiva. Fiecare prelucrare o realizam in modul cel mai convenabil pentru acel moment. Dar, aplicind prelucrari ulterioare, este posibil ca unele, mai vechi, sa devina nu atat de perfecta pe cat ne-am fi dorit. Prelucrarile efectuate prin intermediul tehnologiei Smart ne permit nenumarate reveniri asupra parametrilor de aplicare ale fiecaruia, de cate ori dorim si la amplitudinile cele mai adecvate imaginii finale. Prelucrarile nu se aplica efectiv asupra imaginii ci doar asupra imaginii afisate, ele fiind stocate ca intentii de prelucrare cand se realizeaza imaginea finala, cea care va fi salvata pe hrd-disk.


Un exemplu de utilizare al obiectelor si filtrelor Smart gasiti in aceasta pagina
Pana acum o vreme, majoritatea autorilor recomanda utilizarea filtrului Unsharp Mask ca ultima prelucrare, dupa ce au fost efectuate toate celelalte modificari necesare. Acum, cu Smart Filters, putem aplica inclusiv Unsharp Mask sau Smart Sharpen, care, bineinteles, pastreaza posibilitatea de ajustarilor si corecturilor ulterioare.


3. Redenumiti si grupati straturile intr-o maniera intuitiva
In mod implicit, Photoshop denumeste un strat nou adaugat cu "Layer xx", total contraintuitiv! Cand creati un nou strat, programul va ofera posibilitatea de a-i schimba numele intr-unul mai potrivit, dar, desori, grabiti sa prelucram imaginea, dam click pe OK si acesta primeste, implicit, numele Layer XX.


nume_layer.jpg


Ulterior vom pierde timp, cotrobaind printre straturi, ca sa-l gasim pe cel care ne intereseaza. Desigur, numele stratului poate fi schimbat si ulterior, dar implica manevre suplimentare (Right-click pe numele stratului, alegerea titlului Properties din lista derulanta si abia acum modificarea numelui stratului), dar si aceste manevre sunt consumatoare de timp.


Cand aveti doar cateva straturi deasupra celui de baza, va puteti orienta suficient de repede despre ce este vorba. Daca insa numarul lor creste, ajungind in unele situatii la zeci de stratului, putem grupa straturile care se refera la obiecte sau prelucrari similare, in grupuri. Astfel, un grup de straturi va fi afisat in paleta Layers ca o singura intrare si va reduce ancombranta. Putem rapid ajunge la stratul pe care dorim sa-l accesam, din doar doua click-uri.


4. Utilizati Shape Tools, nu instrumentul Marque
Instrumentul Marque decupeaza o zona din stratul de baza pe care o puteti utiliza apoi pentru diferite prelucrari. Modificarea decupajului, intr-o faza ulterioara este anevoioasa.


shape_marque_tools.jpg


Utilizati, in schimb, Shape Tools. Astfel realizati un decupaj intr-un nou strat, practic o masca, ce poate fi ulterior modificata prin adaugari sau eliminari, fara nici o complicatie. In plus, Shape Tools beneficiaza de puternicele subrutine vectoriale ale Photoshop, iar modificarile ulterioare nu aduc nici o pierdere de calitate asupra imaginii.


5. Mascati, nu decupati
Similar punctului precedent, asupra zonelor din margine pe care doriti sa le eliminati, aplicati masti, nu decupaje.
La un moment dat al prelucrarii imaginii, aplicam un decupaj asupra imaginii si apoi contiuam prelucrarea. Dupa cateva prelucrari observam ca decupajul nu este cel mai bun.
Ce facem?
Anulam toate prelucrarile ulterioare decupajului, il refacem, si o luam de la capat, sau selectam stratul de mascare, ajustam corespunzator si continuam de unde am ramas? Economia de timp este evidenta in al doilea caz!


6. Scurtaturile oferite de tastatura
In mod implicit, Adobe Photoshop dispune de numeroase scurtaturi prin intermediul tastaturii, prin apasarea unei taste sau a unei combinatii de taste. Desigur, putem rezolva totul doar prin clik-uri de mouse, dar o combinatie rapida de taste inlocuieste de multe ori, mai multe clik-uri de mouse.


Exista numeroase astfel de scurtaturi, descrise pe larg in aceasta pagina.
Exista chiar si posibilitatea de a ne crea noi insine combinatii particularizate de taste, pentru comenzile mai frecvent folosite si printr-o asociere mai intuitiva.


7. Adobe Brigde
Adobe Bridge este aplicatia integrata de management a fisierelor si a proiectelor. Bridge permite organizarea, acordarea de note imaginilor, gruparea lor in proiecte sau subdirectoare, regasirea rapida a unei imagini sau a unui proiect la care am lucrat recent, etc.


minibridge.jpg


Cand se lucreaza cu doua monitoare, pe unul se poate afisa fereastra de prelucrare propriuzisa, iar pe celalalt monitor Adobe Bridge si eventual alte aplicatii. Lucrul cu Adobe Bridge, cu unul sau cu doua monitoare, economiste timp, in special cand abordati proiecte mai complexe, in care folositi mai multe imagini, obiecte, grafica, etc.


8. Salvati in format PSD, nu (doar) JPEG
Salvati etapele intermediare ale prelucrarii in format PSD, astfel veti putea ulterior re-deschide imaginea si continua prelucrarile din momentul in care le-ati lasat data trecuta.


save_psd.jpg


Inca un avantaj: desi putin probabil, se pot intampla pene de curent, iar munca dvs. de o zi intreaga, altfel, s-ar fi dus pe apa sambetei.
Si inca un avantaj, mai ales daca lucrati pentru un client: daca acesta doreste modificarea unei anumite parti sau componente a imaginii, care, in etapa de lucru figura pe un strat dedicat, iar acum, in format JPEG totul este monostrat, trebuie sa luati totul de la inceput. Pastrarea imaginii finale in format PSD, cu toate straturile si prelucrarile sale, permite ajustarea rapida, doar a zonei solicitate si, din nou, economie de timp.


9. Alte bune parctici:
- personalizati si salvati spatiul de lucru sub nume semnificative pentru continut; de exemplu, cand prelucrati imagini, folositi mai ales anumite palete; cand realizati imagini complexe, cu grafica, text, etc, utilizati alte palete. Nu strica sa aveti cate un spatiu de lucru dedicat pentru fiecare tip de proiecte pe care le abordati mai frecvent;
- afisati caroiajul de linii verticale si orizontale, in special daca lucrati asupra unui proiect. Puteti afisa caroiajul pe calea View -> Show -> Grid (trei click-uri) sau prin scurtatura [CTRL]+[,] (o combinatie rapida); inca o apasare de taste si caroiajul dispare. Veti percepe astfel orice abatere de la verticala sau de la orizontala a liniilor respective sau orice deformare de perspectiva a corpurilor. In cazul proiectelor, alinierea obiectelor, textelor, etc. devine foarte precisa.

 Alte tutoriale Adobe Photoshop ->

 
Va urma...

 


© Calin-Stefan Ragalie
decembrie, 2013
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Comentarii:

Andrei Marinescu - 11 Dec 2013, ora 08:35
Bine de stiut, multumiri!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   ieri, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 4 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 6 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 7 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 17:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127313 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate