Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Utilizarea filtrului High Pass pentru cresterea claritatii fotografiilor

Toti utilizatorii cunosc instrumentul Unsharp Mask, pentru cresterea claritatii fotografiilor. Unii utilizatori utilizeaza instrumentul Smart Sharpen, introdus o data cu Photoshop CS2, pentru ca ofera un control mai precis asupra parametrilor de clarificare. Puini insa stiu, poate, ca si filtrul High Pass poate accentua detaliile dintr-o fotografie.


In general, un filtru High Pass permite trecerea frecventelor peste o anumita valoare, si le blocheaza / taie pe cele sub acea valoare. In fotografie, filtrul High Pass identifica zonele unde exista diferente mari de luminozitate sau de culoare intre pixelii invecinati, carora le creste, respectiv scade luminozitatea; in schimb, pixelii fara modificari mari de luminozitate, sunt tranformati in gri neutru. Imaginea obtinuta prin utilizarea acestui filtru prezinta contururi luminoase si zone mari de gri, sugerind un basorelief. Avantajul utilizarii filtrului High Pass consta in neafectarea zonelor uniforme, fara detalii; in acest fel nu creste zgomotul din imagine, asa cum se intampla in cazul aplicarii altor filtre de clarificare.


High_Pass_7.jpg

Imaginea de pornire


Cum procedam?


1. Duplicarea imaginii
Cand dorim sa aplicam prelucrari ce pot altera imaginea originala, este bine sa lucram pe un strat duplicat, pentru a pastra fotografia nealterata, in caz ca ne razgandim si vrem sa incercam alte prelucrari.


High_Pass_1.jpg


Realizarea duplicatului se poate face prin combinatia de taste rapide [CTRL]+J sau, in paleta Layers, prin tragerea stratului de baza peste iconita "Create a new layer". Photoshop creeaza o copie a stratului de baza, pe care il denumeste automat "Background copy".
Dublu click pe numele stratului permite redenumirea stratului, de exemplu "High Pass".


2. Schimbarea modului de amestec al straturilor
In mod implicit, stratul cel mai de sus (creat la punctul precedent) este complet opac, stratul sau straturile inferioare fiind invizibile.


High_Pass_2.jpg


Pentru face vizibil stratul de baza, vom schimba modul de amestec al straturilor, din Normal in Overlay. In acest fel, zonele intunecate din imagine vor deveni si mai intunecate, iar cele luminoase, si mai luminoase. Rezultatul: cresterea contrastului general al fotografiei, ce poate parea prea mare in acest moment, dar imaginea va mai suferi si alte modificari.


High_Pass_3.jpg

Imagine cu contrast crescut


3. Aplicarea filtrului High Pass
Se selecteaza stratul copiat la punctul 1 si se alege instrumentul High Pass pe calea Filter -> Others -> High Pass.


High_Pass_4.jpg


Se deschide o noua fereastra, in care avem la dispozitie:
- o scala de redare a efectului asupra imaginii (in mod implicit 100%),
- o caseta de selectie a rezultatului (Preview) in fereastra principala a Photoshop; se recomanda bifarea acestei casete, pentru a vedea totodata si efectul general al filtrului;
- amploarea efectului (Radius), adica distanta in pixelii ce sunt luati in calcul pentru detectia contururilor; cu cat distanta in pixeli este mai mare, cu atat efectul este mai intens si vor fi recuperate mai multe detalii. Valoarea Radius trebuie adaptata la marimea imaginii care se prelucreaza.


High_Pass_5.jpg


In cazul de fata, imaginea supusa prelucrarii are 3.000 x 2.000 pixeli, iar valoarea potrivita pentru Radius mi s-a parut 3,8 pixeli.


High_Pass_6.jpg


Daca imaginea ar fi fost mai mica, valoarea Radius ar fi trebuit sa fie mai mica. O valoare mare (prea mare) a Radius poate fi corectata in etapa urmatoare.


4. Rafinarea efectului High Pass
Efectul filtrului poate fi ajustat prin doua metode:
- schimbarea modului de amestec al celor doua straturi; la punctul 2 recomandam utilizarea modului Overlay; un efect de accentuare mai puternic poate fi obtinut prin schimbarea modului de amestec in "Hard Light" iar o diminuare a efectului, prin aplicarea modului de amestec "Soft Light";
- reducerea opacitatii stratului High Pass conduce la diminuarea efectului; daca in etapa de prelucrare descrisa la pct. 3 ati aplicat un Radius in valoare prea mare, acum puteti reduce intensitatea la o valoare adecvata.


High_Pass_8.jpg

Imaginea finala


In final, va prezentam o animatie cu imaginea de pornire si cu cea finala.


High_Pass_10.gif


Datorita dimensiunilor reduse permise in pagina, modificarile s-ar putea sa nu fie imediat vizibile. Va rugam sa urmariti in special zona centru-stanga, zona in care efectele sunt mai evidente.

 © Calin-Stefan Ragalie
august, 2013
Foto-Magazin.ro

 Bookmark and Share

Comentarii:

Ionela Barbu - 26 Aug 2013, ora 09:47
Foarte explicativ si util, merci!

Simon B. - 26 Aug 2013, ora 15:43
Foarte util.Multumim!

Florin Petri - 03 Nov 2013, ora 09:46
Multumesc, foarte util.

Nicolae Iconaru - 27 Jan 2014, ora 20:24
Frumos explicat, bravo!

Iom Petrisor - 02 Jul 2014, ora 21:05
Mi-a fost de un mare ajutor acest tutorial! Va multumesc mult!

Iom Petrisor - 02 Jul 2014, ora 21:12
Ar mai fi un singur lucru de mentionat, si va spun asta in calitate de incepator in photoshop, cum probabil multi sunt aflandu-se aici, ca nu s-a mentionat si faptul ca la finalizarea procesului de claritate a fotografiei trebuie sa combini layerele inainte de a salva imaginea finala pe hard disk, folosind optiunea "merge layers". (imi cer scuze pentru dublu post!)

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   ieri, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 4 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 6 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 7 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 17:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127313 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate