Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotocompozitia - distanta fata de subiect

In secolul trecut, Robert Capa spunea "daca o fotografia ta nu este suficient de buna, inseamna ca n-ai fost suficient de aproape". Spusele lui Capa sunt perfect valabile in fotojurnalism, dar sunt ele aplicabile si in alte genuri fotografice, in fotografia de peisaj, de exemplu?


Se intampla uneori ca, in plimbarile noastre, sa ne atraga atentia un cadru deosebit; declansam si trecem mai departe. Ulterior, acasa, cand analizam cadrul, in liniste, observam zone mari din cadru care nu slujesc inchegarii povestii, asa cum am vrut sa o spunem de la fata locului.


Rareori se intampla ca primul cadru sa fie si cel mai bun. Totusi, analiza atenta a primului cadru, la fata locului, chiar si pe ecranul LCD al aparatului nostru digital, ne permite sa observam ce elemente consoneaza cu subiectul nostru si ce putem indeparta, pentru a simplifica fotografia.


Una dintre cele mai eficiente metode se accentuare a subiectului este apropierea de subiect. Cativa (sau mai multi) pasi pot schimba radical modul in care este reprezentat subiectul nostru si schimba, de asemenea, si povestea.


Pentru ilustrarea celor de mai sus, am ales doua fotografii in care distanta pana la subiect este la cele doua extreme.


In prima fotografie, am folosit un obiectiv superangular si care, in conjunctie cu distanta mare fata de subiect, transfera atentia de la calul din cadru, catre atmosfera de toamna blanda la munte.


statie_01.jpg


In al doilea cadru, distanta mica si unghiul de fotografiere in contra-plonjeu, acorda un rol cu totul secundar fundalului; subiectul umple aproape tot cadrul si, de aceea, capteaza intreaga atentie a privitorului. Abordarea subiectului in contra-plonjeu, totdata, coboara linia orizontului si reduce suplimentar din ponderea si importanta fundalului.


statie_02.jpg


Alte cai de modificare a modului in care este reprezentat subiectul sunt utilizarea zoomului si folosirea unei diafragme deschise (pentru a obtine o profunzime mica de camp), dar acestea nu sunt la fel de eficiente in punerea in evidenta a subiectului.


Si ca sa subliniem inca o data tema acestei pagini, incheiem cu inca un citat: "cel mai bun zoom sunt picioarele fotografului".

 < - Pagina predecenta . . . Pagina urmatoare - >

 Marian Gadea
ianuarie, 2011
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

nea marin - 22 Jan 2011, ora 16:25
Prima e faina; a doua lasa muuult de dorit (ca tot va refereatzi la "compozitzie"). Cunascatorii *shtiu de ce*... Pai, de ce sa-i " tai" o parte din bot, sa-i "tai" din urechi, cand era *atat de simplu* sa faci o incadrare mai "larga"?

vasile gheorghe - 25 Jan 2011, ora 23:10
Imi place imaginea de peisaj. Despre articol ce pot spune, subtire de tot. Mai bine nu-l publicai asa. Este interesanta tema. Abordarea ar fi avut nevoie si de altceva...

vlady bc - 13 Apr 2011, ora 18:33
Fiind incepator, m-am gandit ca am sa gasesc ceva util in articol. Din pacate nu am gasit. Cat despre fotografii, prima e ok, dar a doua e mai slaba si decat multe din cele facute de mine.

Stefano Burka - 12 Aug 2011, ora 00:20
Salutari tuturor... este usor sa critici... foarte greu este sa construiesti.Pentru vlady... lasa-ne si noua un link de unde sa ne putem limpezi privirile

Gabi Popa - 15 Jun 2012, ora 16:47
pt ca calu se tine dupa tine si nu te poti indeparta

stefan entrylevel - 14 Dec 2012, ora 23:09
eu la a doua imagine nu am de comentat numai vizavi de calitatea fotografiei, la nivelul profesional care este atribuit maistrului sincer ma asteptam la super calitate, ar trebui sa-i vad in nari de la distanta aceea; daca in schimb site-ul scade calitatea imaginilor imi cer scuze de observatie si imi retrag comentul. lumina buna!

Marian Gadea - 26 Jan 2014, ora 22:27
Multumesc pentru comentarii! Cele doua imagini din pagina sunt contrapunctice, poate ca cele mai semnificative, dar poate suficient de ilustrative.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   ieri, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 4 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 6 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 7 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 17:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127313 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate