Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cum sa calculezi numarul de imagini necesare in realizarea unei panorame

Capetele Manfrotto 303N/303SPH sunt instrumente excelente pentru realizarea fotografiilor panoramice datorita rasterului precis, cu 10 trepte la nivel orizontal: 90/60/45/36/30/24/20/15/10/5°. Acest raster foarte bine partitionat permite fotografului sa realizeze fotografii panoramice cu o gama larga de obiective, de la superangular la teleobiectiv.


Cand se calculeaza panoramele de rezolutie mare sau medie, este greu sa se estimeze rasterul corect ce trebuie utilizat la capul panoramic Manfrotto 303N/303SPH pentru a garanta o suprapunere suficienta intre imaginile alaturate. O suprapunere suficienta este o conditie esentiala pentru a obtine panorame uniforme cu ajutorul softului de imbinare a imaginilor.


In ultimul an, Josef Ehrler, de la Scoala de Excelenta Manfrotto, a dezvoltat un program pe calculator, conceput sa ia in calcul marimea treptelor la capul pentru fotografia panoramica Manfrotto.


Programul este impartit in trei miniprograme independente.


0003-main.jpg


1. Calculatorul pentru panorame MultiRow
Acest program calculeaza parametrii pentru capul panoramic Manfrotto 303N/303SPH, cu un numar constant de randuri pe orizontala si coloane pe verticala. Acest tip de imagini pot fi publicate, de exemplu, ca un flash cu zoom de mare rezolutie pe un site sau tiparit ca un poster de inalta calitate.


0004-multirow_panorama_calculator.jpg


2. Calculatorul pentru panorame sferice
Acest program calculeaza parametrii pentru capul panoramic Manfrotto 303N/303SPH necesari in realizarea unei panorame sferice 360° x 180°. Programul ofera un mod special de optimizare sau de reducere a numarului de imagini pe randurile care se apropie de polii Nadir (verticala care inteapa Pamantul) si Zenit (verticala care inteapa Cerul).


0005-spherical_panorama_calculator.jpg


3. Calculatorul pentru bracketing
Acest program ajuta fotograful in realizarea imaginilor DRI (Dynamic Range Increase) si HDRI (High Dynamic Range Imaging). Aceste modalitati de realizare a imaginilor compenseaza limitarile senzorilor aparatelor digitale comparativ cu cele pe film sau cu ochiul uman. Pentru a creste amplitudinea dinamica, mai multe imagini sunt realizate din aceeasi pozitie a camerei. In acest caz, deschiderea diafragmei ramane neschimbata la toate fotografiile realizate in aceasta serie. Totusi, trebuie schimbat timpul de expunere pentru fiecare imagine. Programul afiseaza timpii de expunere necesari.


0002-bracketing_calculator.jpg


Ce trebuie sa faci pentru a pregati programul?
Pentru ambele tipuri de fotografii panoramice, MultiRow si sferica, parametrii aparatului nu se modifica, ei putand fi selectionati din data de baze a programului. Daca modelul camerei nu se regaseste in baza de date, el poate fi usor adaugat de catre proprietar.


Odata ales tipul camerei, trebuie setati parametrii panoramei.
Pentru o panorama MultiRow acestia sunt:
- campul vizual orizontal si vertical - Horizontal and Vertical Field of View (FoV) in grade (°)
- suprapunerea orizontala si verticala - Horizontal and Vertical Overlap, in procente (%)
- lungimea focal a obiectivului in milimetri (mm).


Pentru panoramele sferice, parametrii sunt:
- suprapunerea orizontala si verticala in procente (%),
- lungimea focal a obiectivului in milimetri (mm).


Campul vizual orizontal si vertical la o panorama sferica este fix, la 360 x 180° si nu ar trebui modificat in calculator.
Dupa aceste setari, toti parametrii specifici Manfrotto, precum valoarea treptelor orizontale si a ridicari fiecarui rand, sunt gata pentru a fi aplicati pe capul panoramic.


O detaliere a acestui program poate fi vazuta pe site-ul autorului programului, Josef Ehrler, www.panorama-factory.ch, de unde se si poate descarca intreaga documentatie si un scurt ghid de utilizare al programului de calcul.


Manfrotto 303SPH
Manfrotto 303SPH este modelul pentru care a fost realizat acest program de calculare a numarului de imagini necesar realizarii unei panorame. Acesta este un cap pentru realizarea fotografiilor panoramice, sferice si tururilor virtuale sau prezentarii obiectelor in 3D.


303SPH.jpgManfrotto 303SPH este compus din doua placute culisante pentru a plasa camera peste axul de rotatie panoramic si inca o placuta culisanta care se roteste in jurul axului cu inclinare fata/spate. In acest mod camera poate fi rotita atat in plan orizontal cat si vertical in jurul punctului nodal, pentru realizarea de secvente foto pe mai multe randuri.
Prin utilizarea capului 303 SPH, controlul se face foarte usor si rapid, iar fotografiile rezultate cor fi mult mai usor de prelucrat de softurile specializate, rezultand astfel un mediu virtual perfect, cu foarte putin efort si postprocesare.


Toate placutele si sisteme de ghidare sunt foarte bine marcate, cu o maxima precizie, pentru a permite repozitionarea camerei, dupa identificarea punctului nodal. Bratul basculant poate fi rabatat la orizontal, pentru a reduce spatiul ocupat la transport, dar si pentru a proteja mecanismul placutelor culisante.


Detalii despre program de calculare se pot obtine de pe site-ul autorului programului, Josef Ehrler.


Articolul a fost realizat cu sprijinul Photosetup, reprezentant Manfrotto in Romania.

 


© Marcella Dragan
fotojurnalist

august, 2010
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Ciprian Dughir - 03 Aug 2010, ora 20:52
Intrebarea este cati panoramisti folosesc cap panoramic Manfrotto? E scump, mare, incomod in folosire si relativ dificil de reglat. Mai bine ati face reclama la produse intr-adevar utile fotografilor panoramisti, nu la lucruri de care fug toti.

Valeria Galea - 04 Aug 2010, ora 13:26
Stimate Domn, va multumim pentru comentarii. Manfrotto are 4 tipuri de capete panoramice de la cel mai simplu 300N care costa aprox. 149 Euro(f.tva), pana la cel mai complex 303SPH care costa aprox. 400 Euro(f tva) lasand posibilitatea fotografilor care doresc sa le utilizeze, sa aleaga in functie de aplicatii, performantele tehnice dar si de buget. Fotografii din lumea intreaga le considera extrem de utile datorita preciziei lor, a fiabilitatii si a performantelor tehnice. Articolul este educational si speram ca persoanele interesate de fotografia panoramica, sa gaseasca aceste info, utile.

Ancuta T. - 05 Aug 2010, ora 18:39
Programul este utilizabil si pentru alte capete panoramice?

Valeria Galea - 05 Aug 2010, ora 20:07
Pentru Ancuta T. : Cred ca puteti afla aceste info doar de pe site-ul celui care a conceput programul. Site-ul este: http://www.panorama-factory.ch .

mihai m - 01 Jan 2014, ora 14:51
cam ce pret are programul care uneste imaginile?

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate