Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cum folosim filtrul Lens Blur in Photoshop

Una dintre cele mai suparatoare probleme intalnite la camerele foto digitale compacte este profunzimea de camp foarte mare. Totul este clar intr-o fotografie luata cu aceast tip de camera, iar ochii privitorului deseori ratacesc prin cadru, neaflind care este subiectul pe care incearca sa il propuna fotograful.


Adobe Photoshop ne propune un remediu: filtrul Lens Blur (in grupa Filters), cu ajutorul caruia putem orienta privitorul catre ceea ce am intentionat in poza noastra. Imaginea de mai jos prezinta totul (aproape) clar, iar subiectul (Cristi Minculescu, intr-un concert in 2007) apare "diluat" din cauza claritatii de camp generalizate.


lensblur_01.jpg


Cum procedam?


1. Deschidem imaginea in Adobe Photoshop si duplicam fotografia
Pentru a duplica imaginea, apelam combinatia de taste [CTRL] +J, sau tragem imaginea peste iconita "Create new layer".


lensblur_02.jpg


2. Apelarea filtrului Lens Blur
Apelam filtrul Lens Blur pe calea "Filter -> Blur -> Lens Blur".


lensblur_03.jpg


Se deschide o noua fereastra, unde putem seta un intreg set de parametrii. Nu insistam asupra acestora, ne concentram atentia asupra cursorului "Radius" care, in cazul de fata, a fost gasit ca potrivit la valoarea "11". In determinarea acestui parametru ne vom orienta dupa aspectul fundalului si nu dupa cum arata subiectul principal, pe care il vom corecta in etapa urmatoare.
Pentru alte fotografii, acest parametru poate fi altul.


3. Evidentierea subiectului din fotografie
In acest moment, fotografia noastra este total neclara.


lensblur_04.jpg


Pentru a repune in evidenta subiectul principal, trebuie sa stergem o parte din masca de neclaritate, tocmai aplicata.


lensblur_05.jpg


Selectam "guma de sters" si incepem sa stergem masca anterior aplicata (Lens Blur).
Pe masura ce stergem masca, fotografia noastra isi recapata treptat claritatea initiala. Prin adaptarea dimensiunii pensulei utilizate, reusim sa stergem doar ceea ce trebuie.


lensblur_06.jpg


Daca am depasit limita de contur, putem apela comanda rapida [CTRL]+X prin care se anuleaza ultima secventa aplicata. Pentru detaliile fine, putem modifica dimensiunile si aspectul pensulei cu care ajustam masca.


In final obtinem o imagine cu impact semnificativ crescut.


lensblur_07.gif

Imagina inainte si dupa prelucrare


 


Alte tutoriale Adobe Photoshop ->


 Calin-Stefan Ragalie
februarie 2010
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Marius Peter - 17 Feb 2010, ora 22:53
Excelent. Foarte util pentru fotografiile trase in graba unde nu mai apuci sa reglezi profunzime de camp.

Alina Ioana - 18 Feb 2010, ora 10:38
Poate ca as fi fost intr-o oarecare masura de acord daca intensitatea blur-ului era mai mica. Mie mi se pare ca efectul final al unei prelucari de acest gen este impresia de fals, o incercare de a face dintr-o fotografie slaba una mai bunicica. Nu se compara cu adancimea de camp obtinuta prin reglarea manuala a aparatului (diafragma, timp de expunere, etc). Asa am face toti "pozne" pe auto, apoi le photoshopim si afirmam ca suntem fotografi :) Nu ma intelegeti gresit, e utila unealta prezentata, dar folosita cu ... moderatie, ca un retus foarte mic.

Calin-Stefan Ragalie - 18 Feb 2010, ora 11:28
Desigur, de folosit cu moderatie. In acest tutorial filtrul a fost aplicat o nuanta mai mare decat era nevoie, in scop didactic. Multumim pentru vizita si comentariu.

Ana Maria - 18 Feb 2010, ora 13:59
Prea newbie pare efectul.. nu se compara ku blooru de la camera

alex a. - 19 Feb 2010, ora 11:58
Ca intentie este interesant dar trebuie lucrat serios la integrarea personajului. Blur-ul nu poate fi uniform pe toata supratafa cadrului. In mod firesc, boxa din fata subiectului trebuie sa fie ceva mai clara in comparatie cu fundalul (boxa este mai aproiata de subiect fata de personajul din background) Planul de claritate nu este respectat. In viata reala planul se comporta ca un plan si nu ca un contur. Trebuie sa apara mai multe elemente clare, elemente adiacente personajului in acest plan, nu doar personajul in sine. Fotografia este realizata de la un punct de statie aflat binisor mai jos in comparatie cu personajul, asta inseamna ca planul de claritate este oarecum oblic fata de acesta. Cu un focus pe figura, la un asemenea nivel de blur (o simulare a unei diafragme atat de dschise) personajul nu are cum sa fie clar pe toata lungimea lui. Nu in ultimul rand, un teleobiectiv ce ofera un asemenea grad de neclaritate, in viata reala trebuie sa condensese destul de puternic spatialitatea cadrului. Distanta dintre diversele planuri, vizual vorbind, se reduce. @Marius Peter: Efectul este complet inutil pentru "fotografiile trase in graba unde nu mai apuci sa reglezi profunzime de camp". Singurul lucru ce trebuie reglat in acest caz este utilizatorul. Nu Photoshop-ul ne transforma in fotografi.

Ion Sanduloiu - 22 Feb 2010, ora 08:53
Senzatia de adancime nu o poate oferi dacat lentila, prin blurul gradual oferit! Layerul prezentat este util, dar nu se va compara niciodata cu ceea ce ofera lentila. De altfel, mie mi se pare mult mai usor sa-ti reglezi aparatul pentru a obtine ceea ce doresti, decat sa stai in fata calculatorului pentru post procesare...

Ancuta T. - 23 Feb 2010, ora 17:56
Bine de stiut cum sa repari unele "erori" cand fotografiezi...

mihailo gf - 04 Mar 2010, ora 21:33
Cacoteli, carcoteli...Acum vazui. Fratilor, daca v-ati nascut Aurel Mihailopol sau Imogen Cunningham, de ce mai folositi PhotoShopul?

mihailo gf - 04 Mar 2010, ora 21:35
*carcoteli, scuzati! O eroare de greseala.

Cristi Niculescu - 04 Apr 2010, ora 21:48
Mi se pare mult mai simplu sa "crop-uiesti" capatana cheala din stanga imaginii ca efectul bo-keh sa fie mai placut...de ce sa mai lucrezi atat de mult in photoshop cand un crop ar rezolva mai rapid lucrurile?

Nata S. - 12 Apr 2010, ora 11:06
Este adevarat ca nu se compara cu "blur"-ul dat de obiectiv dar autorul a scris acest articol referindu-se la aparatele compacte.

Ignat Dinu - 14 Jun 2010, ora 13:30
Este vorba de o lectie. Daca vrei sa o apici, bine, daca nu, nu.Dar sa critici fara noima, mi se pare absurd. Cred ca orice mare fotograf din trecut, si-ar fi dorit sa aiba la indemana ceea ce avem noi azi. Cine a lucrat odata poze A/N stie ce artificii se faceau cu developarea, cu lumina sau cu haria, cand vroiai sa obtii anume imagini. Nu mai vorbesc de pozele color, unde se folodeau o multime de filtre. Pentru o parte din carcotasi, pot spune, de exemplu, ca blurul se poate face diferentiat, pe anumite parti ale imaginii. Stau si ma gandesc: daca cineva este total impotriva folosirii unor programe de prelucrare, dece mai citesc aceasta revista?Fotografiile facute se pot trece diret la tiparire asa cum sunt si gata cu discutiile.

Robert Cristian - 22 Dec 2010, ora 08:33
nu reusesc sa sterg cu guma ce dimensiuni trebuie ........?

delia timis - 14 Jan 2011, ora 15:18
foarte folositor pt cei care nu au un aparat profesional...dar nu reusesc sa sterg ..da ma puteti ajuta lasati un comm..multumesc

Calin-Stefan Ragalie - 14 Jan 2011, ora 16:47
Dimensiunile gumei trebuie adaptate dimensiunilor imaginii; dupa selectarea instrumentului, click-dreapta duce la afisarea unei ferestre de unde putem modifica dimensiunile gumei.

Dieliric . - 13 Sep 2011, ora 21:12
God job domu' Stefan. Sunt fan al tutorialelor dumneavoastra doar ca am intampinat anumite inconveniente. Filtrul, in aceasta imagine, este foarte prost aplicat. Daca se uita cineva la picioare o sa observe faptul ca a fost prelucrata imaginea. Acest filtru (ca si celelalte din cateoria blur) au o problema, blur-eraza toata imaginea si cand se aplica masca se observa dungi (in functie de culoarea subiectului) pe marginile subiectului. Este un tutorial foarte bun doar ca trebuie folosit cu multa grija deoarece poti strica o imagine buna folosindu-l. Se mai poate folosi si pensula pentru a selecta zona de interes si nu neaparat erase tool.

Catalin George - 09 May 2012, ora 17:59
Mi-a fost super folositor acest tutorial in modificarea unor poze unde trebuia sa adaug un blur. Merci fain !

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 3 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 6 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 8 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate