Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotocompozitia - unde plasam linia orizontului

Linia orizontului inclusa intr-un cadru reprezinta una dintre cele mai importante linii compozitionale, deoarece imparte cadrul in doua parti. Partea de sub linie este reprezentata de pamant, de material, iar partea de deasupra liniei de cer, de spiritual. Proportia relativa indre cele doua suprafete isi va pune accentul pe ideea generala ce transpare din fotografia dvs.orizont_01.jpg


© Calin-Stefan Ragalie1. In mod obisnuit, orizontul se plaseaza in treimea superioara sau in treimea inferioara a cadrului. Aceasta localizare produce un raport placut intre cer si pamant si degaja impresia de calm si de armonie.orizont_02.jpg


© Calin-Stefan Ragalie2. Plasarea liniei orizontului spre limita inferioara a cadrului si acordarea unei ponderi mai mari cerului, accentueaza caracterul de spiritual al cadrului. Accentuarea cerului intr-un cadru poate fi amplificata prin alegerea incadrarii in modul Portret. Cerul subliniaza ideea de spatiu liber, vast, infinit, meditatie, contemplare. Subiectul terestru, in schimb, va parea diminuat, redus ca importanta in comparatie cu imensitatea cerului. Prezenta, chiar si a unei fasii inguste de pamant, confera privitorului un punct de sprijin, siguranta si certitudine, echilibrind compozitia.orizont_03.jpg


© Calin-Stefan Ragalie3. In schimb, plasarea liniei orizontului foarte sus, cu acordarea unei ponderi majoritare pamantului si elementelor sale, accentueaza ideile de material, palpabil, apropiat, stabil, dar si senzatia de apasare, de insingurare, de opresiune sub griji. Un personaj astfel plasat in cadru ar aparea strivit de preocuparile vietii cotidiene! Din nou, incadrarea pe verticala accentueaza cele subliniate mai sus.orizont_04.jpg


© Calin-Stefan Ragalie4. In fine, plasarea orizontului exact sau foarte aproape de jumatatea cadrului, cu anularea impresiei de tensiune dintre cer si pamant creaza senzatia de rigiditate, de monotonie iar imaginea devine plictisitoare. Desi se recomanda evitarea acestui tip de compozitie, uneori o astfel de incadrare poate sublinia impresia de monotonie a unui subiect.

 


< - Pagina precedenta . . . Pagina urmatoare - >

 Marian Gadea
octombrie, 2008
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Caius Doru - 22 Oct 2008, ora 00:26
Linia orizontului marin nu poate fi niciodata inclinata. Obligatoriu trebuie sa fie orizontala in fotografie altfel creaza o puternica senzatie de dezechilibru nefiresc. Orizontul terestru poate fi zimtat, curb sau inclinat (in functie de ce se afla la orizont) dar in cazul orizontului marin obligatoriu linia lui trebuie sa fie paralela cu marginile e sus si de jos ale cadrului.

ion ion - 22 Oct 2008, ora 10:10
da, curge marea, se putea alege drept exemplu o poza mai reusita

Gelu Lupas - 22 Oct 2008, ora 21:48
Caius, depinde. Never say never. In prima fotografie nu e neaparat inclinat orizontul ci perspectiva il face sa para inclinat. Iar cand fotografiezi cu grandangular iti urez succes la facut orizontul paralel cu marginile pentru ca orizontul e curb. La urma urmei lumea nu e compusa din linii paralele, asa ca nu prea are sens sa fiti prea conformisti si va bateti capul prea tare s-o faceti sa para astfel. Cand incercati mai tare exact atunci o sa va dea perspectiva peste nas!

Calin-Stefan Ragalie - 22 Oct 2008, ora 22:24
Intr-adevar, orizontul este inclinat spre dreapta cu 0,5 grade. Si, la fel, imaginea este preluata cu un superangular. Multumiri pentru vizita!

Caius Doru - 23 Oct 2008, ora 15:48
Gelu, sa nu ne lansam intr-o polemica care nu isi are rostul aici. Articolul este bun. Nu era vorba de o critica din partea mea ci de o complectare. Te rog sa nu intelegi altceva. De asemenea nu as vrea ca cititorii sa inteleaga altceva. Si in situatia in care se fotografiaza orizontul marin cu un grandangular care curbeaza imaginea trebuie sa se tina seama de unele aspecte legate de perceptia subiectiva. Putem discuta respectivele aspecte pe forum ca sa nu distragem atentia cititorilor de la esenta articolului.

flaviu M - 26 Oct 2008, ora 15:44
foarte frumoase fotografii... imi place in special ultima. Dar nu inteleg de ce a 2-a are noise :-?

Andrei Horatiu - 29 Oct 2008, ora 09:09
Da, se cam scurge apa din mare.

Adrian Nedef - 30 Oct 2008, ora 20:44
Lupas,inca suferi de sindromul BOG!Cica cui pe cui se scoate.Daca ai curaj. Parerea mea ca in fotografie regulile nu sunt facute decat pentru a fi incalcate.Eu zic sa uitati de ele si sa dati frau liber imaginatiei.Cu siguranta veti produce altceva.

Constantin Vrabie - 09 Dec 2008, ora 13:02
Desi fotografiez de ceva vreme nu ma consider un cunoscator. Am incercat sa fac fotografii cat mai reusite dar nu stiu in ce masura am reusit. Sunt de acord ca trebuie sa existe niste reguli, de principiu. Dar daca subiectul care tb pus in valoare nu-ti permite respectarea unor reguli atunci spun ca e bine sa respectam...subiectul. Altfel va fi foar o poza reusita, fara sa transmita ceva.

gigi contra - 22 Dec 2008, ora 22:23
Bai fratilor sunteti de portret in rama. Primu cica sa respecti subiectul si sa renunti la reguli. Ba, nu sunt reguli bai portret, ca nu te reguleaza nimeni. Daca poti citi in carti o sa vezi treba cu proportiile cadrului proportiile subiectului, intregi, treimi, daca vrei, planuri, etc. cand respecti subiectul, respecta-l frate . 2) Ragalie zice: da , am 0,5 grade inclinatie ( ba, aveam respect pt tine)Gelu Lupas, altu pe care credeam ca......Fratilor senzatia e data de mal ce aveti obu gainilor. Curge apa din mareeeeee, auoleo, huo. Da dinamica malului? Fotografia nu are calitati da daca vreti sa nu curga faceti bai malul , orizontul si laturile de sus si jos paralele si puneti si pe una in plan intreg si gata. Artistii lu portret. Caius Doru ci ca " nu poate fi" da de ce frate intru portret nu poate fi -daca vreau sa dezechilibrez si sa folosesc asta cu un portret de prim plan cu orizont in blur? Ba, la sapa ba nu la butoane , la nunta ba ca acolo nu e orizont ba , e numai potol bautura si ceva malai. Si da-i tare cu blitu faci portretu. Hai salut ba

Ancuta T. - 10 Jan 2009, ora 18:11
Domnule gigi contra (ca sa respect ortografierea pe care ati dat-o propriului dvs. nume), sunteti contra la ce? La ideile exprimate anterior sau la ortografie si buna cuviinta?

Stefan D. - 17 Jan 2009, ora 20:33
Gigi contra dar ai avut vreo problema in copilarie ? Una sigur ti-o depistez eu acum : profesorul de romana Datu' din gura abuziv dauneaza grav sanatatii !

Calin-Stefan Ragalie - 17 Jan 2009, ora 21:02
AVERTISMENT: orice comentarii care exced tema articolului de fata (de ex. ataca alti comentatori) vor fi sterse!

ady b - 08 Mar 2009, ora 14:22
Stam in fata pc-ului si ne certam degeaba. Mai bine ii demonstram domnului ce a gresit prin "opere" facute de noi. Si cine stie, poate isi da seama ca a gresit. Lumina buna

bradut florescu - 11 May 2009, ora 01:17
problema in Romania e ca prea multi ingineri au devenit critici de arta.

oana maria - 17 Dec 2009, ora 10:35
pozele sunt sub orice critica... nu sunt critic dar spre deosebire de alte poze vazute nenea care le-a facut este undeva sub nivel.. chiar si al meu... asa ca lasati teoria si apucati-va de practica.... stii vb aia... practice makes perfect!

the nootz - 30 Jan 2012, ora 22:11
regula treimilor e de cand lumea... un articol de abc

Petre I. - 27 Dec 2012, ora 19:57
Ma bucur ca am citit acest arcticol "de ABC" ilustrat cu fotografii exemplifative, chit ca unii/unele le considera "sub orice critica".

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   ieri, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 7 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate