Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Recuperarea imaginilor sterse

1. Structura unui card de memorie
Stocarea si transferul imaginilor fotografice digitale se sprijina pe trepiedul: camera foto digitala - card de memorie - cititor de cartele.
Aparatele foto digitale contin un modul care administreaza operatiile de scriere - citire a datelor, in baza sistemului clasic de fisiere tip FAT (File Allocation Table) in si din cardurile de memorie.
La randul lor, cardurile de memorie utilizeaza celule NAND-flash; celulele sunt alocate, conform unui algoritm intern, in sectoare ("wear leveling algorithm"), pentru a se conforma normelor FAT. In fine, cititorul de carduri, interfata dintre computer si card, este pilotat de un driver specific producatorului sau unul generic, furnizat de sistemul de operare, in asa fel incat cardul va fi identificat ca "USB Mass Storage".

Bootsector Sectoare rezervate FAT #1 FAT #2 Director radacina (doar in FAT12/16) Date

Din punct de vedere logic, un card este impartit in mai multe zone:
- Card Information System (CIS) o zona ascunsa utilizatorului obisnuit, in care producatorul scrie date de baza, cum ar fi capacitatea "vizibila" a cardului (care poate fi mai mica decat capacitatea reala), capacitatea de panorama pentru cardurile Olympus, etc.
- Master Boot Record (MBR) - defineste geometria cardului si este pastrat pentru compatibilitate.
- File Allocation Table este in esenta o lista in care sunt marcate unitatile alocate unui fisier. Pentru siguranta, cardul contine doua copii FAT. In prezent sunt in uz: FAT-12, FAT-16 si FAT-32. FAT-12 poate gestiona 4.096 clustere a 16 kb, sau 12*8*16 Kb, in total 64 MB. Trecerea la FAT-16 permite sporirea capacitatii accesibile pana la 2 GB iar capacitatile mai mari impun FAT-32; din pacate, modelele mai vechi de camere foto digitale nu recunosc FAT-32.
- Directorul radacina - este o tabela in care sunt stocade date despre fisiere si directoare. In sistemul FAT12 si FAT 16 aceasta zona are o marime fixa si deci poate stoca un numar limitat de intrari. In sistemul FAT32 directorul radacina este scris in zona de date si poate avea orice marime.
- Zona datelor: unde sunt stocate datele propriu-zise.

Cum sunt stocate datele?
Deoarece in directorul radacina pot fi stocate doar un numar limitat de intrari, s-a recurs la crearea de directoare. Fiecare director poate contine, la randul sau, subdirectoare sau fisiere.
In tabela de alocare se stocheaza informatii despre clustere: liber, ocupat sau defect. Scrieri si stergeri repetate de date duc la situatia in care informatiile nu mai sunt stocate in clustere succesive ci amestecat, in locurile gasite libere. In fiecare cluster este situata, dupa caz, o instructiune de salt catre clusterul care continua detele, sau de sfarsit de fisier.
Stergerea unui fisier (si uneori chiar si formatarea) consta din identificarea clusterelor in care este stocata informatia si alocarea acestora ca fiind libere, cu alte cuvinte informatia este pastrata pana in momentul in care va fi suprascris cu alte informatii.

2. Cum se pot altera datetele?
Daca in zona MBR apar erori, cardul nu poate fi recunoscut de aparatul foto digital iar sistemul de operare nu-i aloca nici o litera si nu-l poate accesa.
Alterarea datelor din FAT produc erori de tipul: fisiere inaccesibile ("seek erors").
Daca directorul radacina este corupt, numele fisierelor din directorul afectat apar scrise cu caractere neobisnuite si au dimensiuni gigantice.
Multe dintre aparatele foto digitale permit inchiderea/oprirea, chiar daca datele din bufferul de memorie nu au fost complet transferate pe card. In aceasta imprejurare, scrierea pe card este incompleta iar datele nu mai pot fi recuperate.
In fine, prin mecanisme variate, informatiile din unele clustere sunt sterse sau alterate, ceea ce conduce la imposibilitatea citirii complete a fisierelor.

3. Principii de recuperare a datelor pierdute
3.1. Nu suprascrieti!
Daca ati sters din greseala o fotografie (sau mai multe) scoateti cardul din aparat! Continuarea folosirii sale implica scrierea de noi date pe card. Conform datelor stocate in FAT, clusterele utilizate de imaginea stearsa vor fi marcate ca libere si datele vechi vor fi pierdute!
3.2. Nu formatati!
Formatarea cardului (chiar daca nu intotdeauna) va scrie in fiecare cluster informatie nula, indiferent de starea anterioara a celulei respective. Datele dvs. vor fi, de cele mai multe ori, pierdute!
3.3. Salvati imaginile recuperate pe hard-disk
Restaurarea imaginilor in aceeasi locatie nu este o solutie foarte buna, deoarece, uneori, datele pot fi pierdute datorita unui defect hardware.
3.4. Incercati recuperarea cu doua sau mai multe programe.
Unele programe pot recupera mai bine imaginile de CF, altele se descurca mai bine cu MS, de exemplu.

In linii generale, orice program de recuperare a fotografiilor lucreaza in acelasi mod. In continuare vom exemplifica procedura de recuperare a imaginilor cu programul Easy Photo Recovery.

Imediat dupa lansarea programului, este afisata o fereastra in care sunt listate locatiile din care pot fi recuperate fisierele. In cazul de fata, vom alege drive-ul E (Sticksandisk).

recuperare_01.jpg

In pasul urmator, ni se solicita sa alegem ce tip de fisiere dorim sa recuperam. Am selectat fisierele de imagine.

recuperare_02.jpg

Daca stim formatul de fisiere pe care dorim sa-l cautam, putem introduce o masca pentru extensie in caseta din josul paginii. Am ales fisiere de tip JPG.

recuperare_03.jpg

In continuare, putem alege cautarea de fisiere de imagine in zona neocupata a cardului sau pe intregul card. In prima varianta, sansele de recuperare sunt mai mari, in al doilea caz, durata de recuperare va fi mai lunga.

recuperare_04.jpg

In pasul urmator vom alege locatia in care vor fi salvate fisierele recuperate.
Recomandare: alegeti alta locatie, in nici un caz cardul de pe care doriti sa recuperati fisierele. Puteti crea un director special, de exemplu "Imagini recuperate" si apoi porniti scanarea cardului cu probleme.


Pagina urmatoare - >


Pentru comentarii va rugam sa accesati aceasta pagina.

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate