Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Formate de fisiere de imagine

Cuprins
1. Introducere
2. Formate curente de fisiere de imagine
3. Avantaje, dezavantaje si utilizari ale principalelelor formate de imagine

1. Introducere

Fotografia digitala utilizeaza numeroase formate de fisiere, fiecare dintre ele adaptate unei anumite utilizari: captura, prelucrare, arhivare, imprimare, publicare in presa scrisa sau pe Internet, etc. Cele mai frecvent utilizate tipuri de fisiere de imagine sunt: JPEG, TIFF, GIF, PNG, RAW, DNG, etc.

Spre deosebire de imaginile vectoriale (care sunt de fapt fisiere de coordonate din care, de exemplu pleaca si se termina o linie, sau codul unei culori care umple o anumita suprafata), imaginile fotografice fac parte din categoria celor matriceale (bitmap). Acest gen de imagine este alcatuita de pixeli.

Pixelii (contractie de la PICture ELement) pot fi asemuiti cu placile de faianta de pe un perete. Ca si acestea din urma, pixelii sunt dispusi in randuri suprapuse pentru a "acoperi" formatul imaginii. La afisarea pe ecran sau la imprimare, mai multi pixeli sunt afisati pe unitatea de lungime. Pentru a avea impresia de detalii bine definite, pentru monitoarele calculatoarelor se afiseaza aproximativ 72 pixeli / inch iar pentru imprimare pe hartie 100 pixeli / cm sunt suficienti. In functie si de imaginea afisata, rezolutiile pot fi mai reduse, dar, mai jos de o anumita limita (rezolutie) imaginea capata aspect urat, cu liniile frante in dinti de ferastrau (aliasing).

format_fisier_1.jpg

Imagine cu rezolutie prea mica pentru spatiul alocat.
Aliasing-ul este vizibil.

Pentru imaginile alb-negru, deoarece ochiul uman nu poate distinge mai mult de 200 nuante de gri, s-a considerat ca 256 (2^8) este cel mai apropiat numar care satisface aceasta situatie, de aceea, imaginile alb-negru sunt condificate cu 8 biti pentru fiecare pixel.

In privinta imaginilor color, ochiul uman poate distinge cateva milioane de nuante de culori. Imaginile digitale stocheaza informatii despre culorile de baza (rosu, verde si albastru, in engleza red, green si blue, adica RGB). Atribuind fiecarei culori de baza 256 nuante posibile, cele trei culori de baza pot genera peste 16 milioane nuante de culori, substantial mai mult decat poate diferentia ochiul uman. Asadar, imaginile color au, pentru fiecare pixel, cate 3 bytes (24 biti). Exista si versiuni de fisiere care stocheaza 12 biti / culoare (si in total 36 biti/pixel) sau chiar 16 biti / culoare (in total 48 biti/pixel) dar acestea au utilizari mai reduse.
Avind in vedere aceste standarde, pentru o fotografie de 6 MPx (rezolutie depasita de majoritatea camerelor foto digitale actuale), avem 6 milioane de pixeli x 3 bytes/pixel, adica 18 MB! Enorm! Cu fisiere de asemenea dimensiuni, fotografia digitala ar fi avut un cu totul alt impact.

De aceea s-a impus utilizarea unor metode de compresie ale imaginilor digitale.
De ce dorim imagini comprimate?
O prima limitare este determinata chiar de avantul pe care l-au luat in acesti ani camerele foto digitale. Frenezia cu care se fotografiaza digital in aceasta epoca, produce cateva mii de imagini anual pentru fiecare utilizator, imagini care "mananca" rapid spatiul de pe hard-disk-urile calculatoarelor personale, char si a celor bine "dotate". Daca vrem ca imaginile noastre sa fie afisate pe internet, acestea trebuie transmise in retea si, de acolo, vizitatorul sau destinatarul le descarca prin navigatorul sau de internet. O a doua limitare, severa, este impusa de viteza de descarcarea care se face cu o viteza mica (cativa kb pe secunda); un fisier foarte mare se descarca greu si pune la incercare rabdarea vizitatorului.

2. Formate curente de fisiere de imagine

JPEG
JPEG este un algoritm de compresie, propus de Joint Photographic Expert Group (J.P.E.G.) si care a fost destinat comprimarii imaginilor alb-negru sau color luate din realitate. Algoritmul de comprimare se bazeaza pe sensibilitatea crescuta a ochiului uman la variatiile mici de luminanta si sensibilitatea mai redusa la variatiile mici de culoare. In aceasta idee, algoritmul acorda mai multa atentie - deci mai multi bytes, pentru modificarile fine de luminanta si o pondere mai mica pentru culoare, intrucat imaginea comprimata este destinata observarii de catre oameni, iar nu determinarilor colorimetrice.

Comprimarea JPEG se face cu pierderi de informatie ("lossy compression scheme"), adica o parte din informatiile detinute de imaginea initiala sunt inlaturate definitiv. Daca aveti nevoie de toate informatiile din fotografia initiala, alegeti o metoda fara pierderi (lossless), cum este TIFF; dar in aceasta situatie, fisierul va fi mult, mult mai mare.

O proprietate foarte utila a algoritmului jpeg este capacitatea acestuia de a avea un grad variabil de comprimare, ales de utilizator. Aceasta inseamna ca daca doriti obtinerea unui fisier de imagine cat mai mic, se poate alege o rata mare de comprimare, in dauna calitatii; invers, pentru a mentine calitatea la o cota ridicata, se alege un grad redus de comprimare.
La prima comprimare a imaginilor, chiar si pentru un grad mediu, pierderea de calitate este minora. Asa se face ca toate aparatele fotografice digitale, pentru a realiza economie de spatiu pe cartela de memorie, prezinta posibilitatea de a comprima imaginea descarcata de pe CCD in imagine comprimata JPEG in diverse rapoarte (1:5 - 1:20), fara o alterare semnificativa. Daca insa fisierul JPEG este deschis, prelucrat, salvat, apoi din nou deschis, prelucrat ... de mai multe ori, pierderile de calitate devin tot mai evidente.

format_fisier_2.jpg

Imagine cu rezolutie buna, rezultat al unei prelucrari unice.

Imaginea de mai sus a fost supusa la prelucrari succesive de patru ori, de fiecare data fiind salvata in formatul JPEG. Rezultatul? O alterare evidenta a calitatii imaginii!

format_fisier_3.jpg

Alterarea calitatii imaginii ca urmare a prelucrarilor si salvarilor repetate.

Cat de mult se poate comprima o imagine? Daca plecam de la un fisier imagine de tip TIFF de 1 MB (sa presupunem), putem obtine un fisier jpg de 100 K (rata de compresie 1:10), fara alterari importante ale calitatii vizibile a imaginii. O comprimare la o rata de 1:40 - 1:50 aduce fisierul-imagine la 20 - 25 K cu pierderi perceptibile dar moderate. Este posibila comprimarea de pana la 1:1000, imaginea obtinuta avind doar 1 K si pastreaza mai multe detalii decat ofera multe programe de manipulare a imaginilor in modul "thumbnail".

GIF
Mai vechi decat JPEG, pentru unele tipuri de imagini, GIF (Graphic Interchange Format) este superior in privinta calitatii imaginii, a ratei de comprimare sau a ambelor, dar are un pacat: o paleta redusa de culori, deoarece, prin conventie, GIF are maximum 256 culori (codificare pe 8 biti). De exemplu, arii largi cu exact aceeasi culoare, sunt comprimate foarte eficient de algoritmul GIF. Dar, pentru o imagine fotografica, transpusa digital prin scanare sau inregistrata cu aparate fotografice digitale, adancimea de culoare este de cel putin 24 biti (16 milioane de culori), ceea ce determina o alterare severa a pozei.

Imaginile optime pentru comprimare prin metoda GIF sunt cele cu linii si cu suprafete uniform colorate, cum sunt cele desenate cu programe de grafica (de exemplu Microsoft Paint). Cu cat imaginea contine mai multe nuante, cu atat JPEG se descurca mai bine. GIF comprima bine marginile netede, cum ar fi chenarele fotografiilor sau conturul literelor aplicate peste o imagine, pe care JPEG le reda mai difuz, datorita rotunjirilor inerente in calculele matematice pe care le efectueaza algoritmul de compresie.

format_fisier_4.gif

Imagine digitala, inadecvat salvata in format GIF.

In plus, formatul GIF permite animatii simple.
Formatul GIF este foarte folosit pentru realizarea site-urilor Internet (butoane, bare de defilare, logo-uri, etc).

PNG
In incercarea de a corecta deficientele fisierelor de tip GIF, a aparut formatul PNG (Protable Network Graphic) si care prezinta codificare pe 8 biti (PNG-8) sau pe 24 biti (PNG-24), inclusiv gestionarea transparentei pe 256 nivele. Formatul PNG este recunoscut de practic toate programele moderne de prelucrare si nagivare pe Internet. Pentru aceeasi imagine, fisierele PNG sunt mai mici decat cele in varianta GIF. Formatul PNG-24 suporta si imagini cu tonuri continue, dar dimensiunile fisierelor sunt mai mari decat cele JPEG.

format_fisier_05.png

Imagine digitala salvata in format PNG-8,
cu o calitate asemanatoare fisierului de tip JPEG
dar care este cu 5% mai mare (in KB).

TIFF
Tagged Image File Format (TIFF) este un format de fisiere de imagine, creat de compania Aldus si a devenit rapid suportat de toate programele de prelucrare si vizionare a imaginilor digitale, atat sub Windows cat si pe MacIntosh.
Initial a fost creat pentru transmiterea faxulurilor, ulterior a fost utilizat pentru toate imaginile digitale.

Calitatea imaginii digitale in format TIFF este foarte buna. Fisierele TIFF pot suferi prelucrari repetate, fara alterarea calitatii, deoarece informatia este stocata fara comprimare si fara pierderi ("lossless").

Dezavantajul major al formatului este dimensiunea enorma. Teoretic, o imagine de 3000 x 2000 pixeli ar avea 18 MB in format TIFF! Fiserele TIFF pot fi comprimate prin algoritmul LZW, realizat de Abraham Lempel, Jacob Ziv si Terry Welch (care permite compresie fara pierderi), dar reducerea dimensiunilor fisierului este doar de cateva procente.
Codificarea se face, de regula pe 24 biti (8 biti/canal) dar TIFF permite stocarea pana la 64 biti.

Formatul TIFF este recomandat ca fisier de salvare intre etapele de prelucrare ale imaginilor pe calculator (unde spatiul nu este o problema), deoarece permite salvari repetate, fara alterarea calitatii imaginii. Poate fi folosit si pentru stocarea sau arhivarea imaginilor, desi dimensiunile mari ale fisierelor il fac cam nepractic (30 - 40 imagini pe un CD).

RAW
Fisierele de imagine RAW sunt fisierele brute, ce contin datele primare, asa cum sunt ele furnizate de captator, fara nici o modificare. In header-ul fisierului RAW exista insa informatii referitoare la toate setarile camerei in momentul fotografierii si care pot fi utilizate ca punct de plecare pentru prelucrare.

Dimensiunile sunt mari, dar ceva mai mici decat fisierul TIF iar calitatea imaginii este maxima. Mai mult, in timpul prelucrarii imaginilor, utilizatorul poate face unele modificari in privinta expunerii, contrastului, acutantei, balansului de alb, etc.

Formatul RAW are doua dezavantaje majore: a) implica obligatoriu o prelucrare, pentru a putea fi imprimat si b) fiecare producator de camere foto digitale are un format specific de fisier si care, de regula, nu poate fi prelucrat cu programul unei firme concurente. Mai mult decat atat, un singur producator poate avea mai multe formate de fisiere RAW (de exemplu Canon: CRW, CR2).

Adobe Camera RAW incearca sa tina pasul cu ultimele formate de fisiere RAW aparute, dar un nou tip de fisier RAW implica o actualizare a programului.

Mai multe informatii despre formatul RAW puteti afla accesind aceste pagini.

DNG
Formatul de fisier DNG (Digital NeGative) a fost creat recent de Adobe in intentia de a pune la dispozitia fotografilor un format universal de fisier RAW. Formatul DNG a fost deja adoptat atat de unii producatori de camere foto digitale (Leica, Hasselblad) cat si de unii producatori de software. Fisierele de tip DNG prezinta aceleasi avantaje si dezavantaje ca cele de tip RAW. Compania Adobe ne asigura ca va furniza permanent suport pentru acest tip de fisier.

3. Avantaje, dezavantaje si utilizari ale principalelelor formate de imagine

AVANTAJE
DEZAVANTAJE
UTILIZARE
JPEG
Format universal, fara copyright, recunoscut de orice program de vizionare si prelucrare a imaginilor
Foarte bun raport calitate - dimensiuni
Cel mai folosit format utilizat pentru arhivarea fotografiilor,
Utilizat aproape exclusiv pentru afisarea fotografiilor pe internet
Codificare pe 24 biti (pana la 16 milioane de culori).
Format cu pierderi, datorita algoritmului de compresie
Fisiere prea mari pentru grafice
Nu gestioneaza straturi Alfa (transparenta).
Format implicit utilizat in toate aparatele foto digitale
Arhivarea imaginilor
Afisarea imaginilor pe Internet sau expediere prin e-mail.
GIF

Format universal, fara copyright, foarte folosit pentru Internet, recunoscut de orice nagivator, fara sa aiba nevoie de plugin-uri.
Comprima imaginea fara pierderi de calitate, pana la dimensiuni foarte mici.
Posibilitate de animare.
Poate gestiona transparenta

Codificare doar pe 8 biti.
Reproducere de calitate redusa a imaginilor fotografice.
Internet (butoane, bare de meniu, animatii simple).
PNG
Format universal, folosit pentru Internet, recunoscut de orice nagivator modern, fara sa aiba nevoie de plugin-uri.
Comprima imaginea fara pierderi de calitate, pana la dimensiuni foarte mici.
Poate gestiona transparenta mai bine decat formatul GIF.
Incompatibil cu versiunile vechi de navigatoare Internet.
Fotografiile sunt comprimate mai putin decat formatul JPEG.
Fara posibilitate de animare
Internet (butoane, bare de meniu, animatii simple).
Folosit in documente (logo-uri, simboluri, histograme, tabele, etc).
TIFF

Format universal, recunoscut de majoritatea programelor.
Calitate foarte buna a fotografiilor.
Compresie (optionala) prin protocol LZW.
Format ideal pentru stocarea imaginilor in curs de prelucrare sau prelucrate.
Codificare pana la 64 biti.
Permite gestionarea transparentei (strat alfa).
Conversie in orice alt format fara pierdere de calitate.

Fisierele de imagine au dimensiuni foarte mari.
Nu este adecvat pentru utilizarea in camerele foto digitale.
Nepotrivit pentru utilizare pe Internet.
Arhivarea imaginilor fotografice.
Utilizare in tipografie.
RAW
Format proprietar care ofera cea mai buna calitate posibila a unei fotografii.
Posibilitati practic nelimitate de editare in post-productie.
Editarea ulterioara nu afecteaza in nici un fel fisierul original RAW.

Nu exista un format universal.
Fiecare producator are un format specific (uneori chiar mai multe).
Implica utilizarea unui program special de conversie.
Implica o etapa obligatorie de conversie intr-unul din celelalte formate.

Format de stocare a imaginilor in toate camerele foto digitale evoluate.
Arhivarea imaginilor.
DNG
Format universal propus de Adobe, care ofera cea mai buna calitate posibila a unei fotografii.
Posibilitati practic nelimitate de editare in post-productie.
Editarea ulterioara nu afecteaza in nici un fel fisierul original DNG.
Format de fisier recent aparut pe piata si adoptat doar de foarte putini producatori.
Implica o etapa obligatorie de conversie intr-unul din celelalte formate.
Fisiere de mari dimensiuni (dar mai mici decat cele in formate TIFF).
Utilizate nativ de unele camere foto digitale (Hasselblad, Leica, Ricoh GR, Samsung Pro 815).
Post-productie de imagine.

Calin-Stefan Ragalie
septembrie, 2007
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Andrei TR - 19 Oct 2007, ora 00:14
Raw este un cuvant, nu un acronim.

Calin-Stefan Ragalie - 19 Oct 2007, ora 16:22
@ Andrei TR: Desigur, asa cum am aratat si la: http://www.foto-magazin.ro/foto-tehnica_open.php?art=ftm20/archives/2006/07/despre_raw.html

Mircea Teodorescu - 10 Dec 2007, ora 22:04
bun articol. la obiect. foarte util

Silviu bb - 20 Dec 2007, ora 14:08
Am urmarit articolul si am o nedumerire: Prin schimbarea formatului: de exemplu jpeg-tiff; prelucrare tiff-jpeg se pierde calitate? (la jpeg-tiff in primul rand)

Don JAF - 13 Feb 2008, ora 23:54
O intrebare referitoare la formatul PNG ... un link de imagini in acest format as putea primi sunt bun formaturile pentru modificarea pozelor...de aceea intreb dak stiti..contactati-ma, va rog... Multumesc anticipat...

Calin-Stefan Ragalie - 14 Feb 2008, ora 08:32
@ Silviu bb: aceste conversii, desigur, implica pierderi de calitate. @ Don JAF: fisierele PNG sunt mai mari decat cele JPEG; toate camerele foto digitale produc fisiere cel putin in formatul JPEG; pastrati imaginile originale si prelucrati copiile. Este cea mai sigura metoda.

elena mardare - 10 Apr 2008, ora 11:12
Ce parere ai despre conversia nef-tiff, eps sau psd? De ce-ar ramane nef?! Cum este mai bine de prelucrat in photoshop: nef vs tiff, eps sau psd? Multumesc

Marius DarkAngel - 03 Mar 2010, ora 20:16
bun si folositor articol

Catalyn Ionut - 17 Nov 2010, ora 20:25
Util articolul. Ajutat in proportie de 100% la un proiect...multumesc.

nicolae burunov - 13 Apr 2011, ora 14:55
Eu sunt f multumit de articolul dvs referitor la rezolutii. Aveam nevoie să cunosc și teoria despre rezolutia aparatelor foto si rezoluția care trebuie să o îndeplinească imaginea digitală pentru a fi printată foto. Am găsit aici tot ce îni trebuia și vă felicit pentru ideea de a posta aceste lucruri pentru noi. Ținem legătura, sunteți profesioniști. Vă mulțumesc.

chirila stefan - 04 Mar 2012, ora 18:38
multumim,am mai invatat ceva,foarte util.am o intrebare:care e cel mai bun program pentru conversie png-jpeg fara multe pierderi ale calitatii? (nu conteaza dimensiunea fisierului jpeg rezultat,calitatea conteaza).am incercat cu irfanview,format factory,convertfiles si sunt dezamagit.vreau sa vand imagini cu fractali pe net si doar jpeg vor.

Ana Negru - 21 Feb 2015, ora 22:31
am de transformat fisiere de tip tif in jpg, imi puteti recomanda un program cu ajutorul caruia pierderile de calitate sa fie infime?

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate