Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Atenuarea contrastului in Photoshop

Lumina din jurul orelor de pranz genereaza zone foarte stralucitoare si umbre adanci. Fotografiile luate in aceasta perioada au un contrast foarte puternic. Desi este o perioada nerecomandata pentru fotografie, uneori suntem nevoiti sa declansam. Imaginile vor avea, evident, un contrast excesiv. Cum putem surmonta aceasta problema?
Adobe Photoshop ne ofera multiple cai de a remedia o fotografie, inclusiv pentru aceasta situatie. Una dintre posibilitatile de corectare a imaginii este aratata in continuare...atenuare_contrast_01.jpg


Analiza histogramei releva faptul ca, in loc de a avea o distributie gaussiana a zonelor de luminozitate, avem o aglomerare in zona umbrelor si alta, in cea a luminlor.
Pentru unele subiecte, aceastra distibutie poate fi favorabila, dar, in cazul de fata este dezavantajoasa.
Corectarea cu intrumentul Levles nu este eficace. Este nevoie de o alta abordare.


1. Adaugarea unui strat de ajustare
Adaugam un strat de ajustare: Layer - New Adjustment Layer - Levels ...atenuare_contrast_02.jpg


... si ajustam nivelul tonurilor mijlocii; vom reveni asupra aceste comenzi.


2. Duplicam stratul bazal
Prin comanda: Layer - Duplicate Layer ...atenuare_contrast_03.jpg


realizam o copie a stratului bazal, pe care il putem redenumi, de exemplu "Masca".


3. Desaturarea stratului Masca
Selectam stratul nou aplicat, il tragem in varful stivei si il desaturam,atenuare_contrast_04.jpg


prin comanda: Image - Adjustments - Desaturate.


4. Inversarea stratului Masca
Transformam stratul Masca in negativul sau, prin comanda: Image - Adjustmens - Invert.atenuare_contrast_05.jpg


5. Modificarea fuziunii stratului Masca
In caseta Layers alegem modul de fuziune a ultimului strat.atenuare_contrast_06.jpg


Un click pe sageata duce la aparitia unei liste derulante de unde alegem modul "Overlay".


6. Aplicarea unui filtru gaussian
Recurgem la filtrul gaussian prin comanda: Filter - Blur - Gaussian blur.atenuare_contrast_07.jpg


Amploarea filtrarii depinde de la caz la ca. Ca punct de pornire, putem incerca 1/50 din dimensiunea maxima in pixeli a imaginii si ajustam in functie de imaginea pe care lucram.


7. Ajustarea luminozitatii
Revenim la stratul de ajustare creat la punctul (1) si ajustam nivelul luminilor medii.atenuare_contrast_08.jpg


Ramane doar sa salvam imaginea corectata.atenuare_contrast_final.gif


Inainte si dupa atenuarea contrastului


Calin-Stefan Ragalie
septembrie, 2007
© Foto-Magazin.ro


Bookmark and Share

Comentarii:

liviu toma - 20 Sep 2007, ora 13:10
ca intotdeuana exista si alte optiuni. nu inteleg de ce nu se discuta (exemplifica) pe ultima editie cs3 ? acolo posibilitatile sint si mai diverse. in fine. se pare ca foto magazin a ramas ancorat la nivelul photoshop 8. adica preistorie. eu va recomand alt mod de lucru . in cs3 deschideti poza raw (merge si jpeg) in convertorul raw (adobe camera raw). atentie poza jpeg poate fi deschisa si standard dar trebuie sa va duceti in preferences - file handling. in convertor aveti infinite posibilitati de lucru. cea mai noua achizitie a photoshopului este functia recovery. se lucreaza astfel : se da auto. vedeti astfel ce spune computerul vizavi de balansul de alb si nivelul de negru. dati undo. se aplica recovery. se regleaza apoi contrastul. se intra pe brightness apoi pe expunere se coboara dupa caz. aveti grija sa suprasaturati bit pe bit culorile (au loc pierderi). salvati totul in tiff. intrati pe tifff si salvati jpeg. ASTFEL O POZA JPEG SE POATE SALVA TOT JPEG FARA PIERDERI DE CALITATE INDEFERENT DE NUMARUL DE PRELUCRARI DACA SE TRECE PRIN TIFF. pt cei care vor finete dusa la extrem in poza salvata tiff mai puteti face urmatoarele prelucrari (in cs3 si nu in convertor) : - intrati ori pe autocolor (pt lenesi) ori pe color balance (pt cei harnici) si corectati. la aceste nivel ( nu uitati poza vine din convertorul raw) corectiile sint de finete. - mai puteti intra pe adjustment - match color - neutralize - fade . aici se intra mai ales pt reglarea luminii solare. dupa match color un autocolor va poate arata drumul corect spre culorile adevarate (balansul de alb corect) . contrast bine reglat fara balans de alb ajustat nu exista. oricum corectiile de baza pt reglarea contrastului vin din convertorul raw. ii recomand lu' domnu' ragalie sa se intereseze de pensia aniticipata. cu unspeee mii de layere si ameteli din astea pierderile de calitate vor fi MARI. cu respect . liviu.

Calin-Stefan Ragalie - 20 Sep 2007, ora 14:44
@Liviu Toma: cum ati tras concluzia ca se exemplifica pe PS 8? Daca doriti articole cu CS3, va rugam sa cumparati dvs., pentru Foto-Magazin, o licenta de utilizare. Privim cu multa compasiune gandurile dvs. referitoare la pensia anticipata, mai ales dupa ce, pe 7 iulie a.c., ati fost "pensionat" de pe forumul Softpedia, pentru folosirea unui vocabular vulgar.

Ionutza Popescu - 21 Sep 2007, ora 10:12
Aloooo, domnu' Liviu aveti domne licenta pentru CS3-ul asta minunat pe care-l laudati atat ? Spuneti-mi sincer suportati un control de la baietii anti-piraterie ca tata lucreaza acolo ? :-)))

Ionutza Popescu - 21 Sep 2007, ora 10:15
p.s. Ragalie BRAVO !

Octavian Andrei Brezean - 21 Sep 2007, ora 11:26
V-a zis omul de CS3 parca v-a dat in cap. Atat tutorialul Fotomagazin cat si sfatul lui Liviu mi s-au parul foarte utile si constructiv alcatuite. DAR, nu mi se pare de caracter sa faci atmosfera cum a facut Calin (pana la urma nu intereseaza pe nimeni ce a facut Liviu pe Softpedia, aici e Fotomagazin nu Softepedia, si plus ca nu o sa aprecieze nimeni gestul lui Calin si nu o sa intereseze pe nimeni pe al lui Liviu...pentru ca pur si simplu...nu are legatura, omul aici a vorbit frumos, nu a deranjat cu nimic, poate tonul de la inceput..). Caline, iti citesc toate articolele si pot spune ca am capatat un respect pt ele datorat calitatii, pe care ai tinut sa o impui in decursul timpului si chiar sunt de parere ca "predai" cu succes niste lucruri pe care altii refuza sa le impartaseasca asa usor. Bravo tie, dar nu mai lua lucrurile asa personal. Consider ca nu trebuia sa pui la punct asa rapid si in felul asta, sper ca nu iti sta in caracter. Poate unele lucruri nu sunt spuse cu rautate ci doar tactic sunt gresit formulate. Am tras doar linii mari, dar am observat o tensiune in mai toate raaspunsurile tale la adresa celor ce te comentau (ba ca nu ai mai pus mana pe un eos 350..etc)... Da si subscriu la ideea ca e !de preferat ca aceste articole sa fie facute pe baza unor licente de ultima ora, pana la urma la un anumit nivel poate este decisiv in tagma publicatilor foto pe web ;) Numai bine. @Ionutza: vreau sa cred ca doar ai fost malitzioasa :)

Octavian Andrei Brezean - 21 Sep 2007, ora 11:32
Ignorati partial al doilea comentariu, l-am scris vazand ca primul nu aparuse. Imi cer scuze pentru timpul rapit citirii lui.

marian deaconescu - 22 Sep 2007, ora 00:06
Fara legatura cu tutorialul: nu era mai simplu (si-o scriu ca unul dintre cei "lenesi") sa se fi introdus oleaca de blitz (fill flash)?- distanta fatza de subiect e mica. In astfel de cazuri, un blitz e un Golden Blitz pentru cei care nu-s amorezatzi de ideea de-a sta ore-n sir in compania PS.

Cristian Simina - 09 May 2009, ora 02:00
super tutorial...multumiri...am impresia ca se poate folosi si pentru crearea de pseudo-hdr uri aceasta tehnica (dar se poate sa fi gresit eu in alegerea fotografiei pe care am aplicat tehnica). oricum bun tutorialul ! ;)

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 5 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 6 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 15 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127312 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate