Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Ajustarea imaginilor cu instrumentul Shadows/Highlights

Uneori, in conditii deosebite de iluminare, fotografiile noastre nu ies foarte bine. In contralumina, deseori suntem pusi in situatia de a alege luminile sau umbrele, sacrificindu-le pe celelalte. Alteori insa, nici nu realizam conditiile dificile de lumina si, cum modul "Auto" este foarte comod, observam esecul prea tarziu, cand nu mai putem repeta fotografia.
Situatia nu este, totusi, iremediabil pierduta! Putem corecta imaginea, prin utilizarea instrumentului Shadows/Highlights, disponibil in Adobe Photoshop incepind cu versiunea a opta (CS).


In primavara am fost invitat la vernisajul unei expozitii de sculptura si ceramica a unui amic si am facut cateva fotografii.shadow_01.jpg


Nu foarte atent la modul de masurare, ramas de la cadrele anterioare pe "Spot", am declansat iar aparatul a facut exact ce-i comandasem: a expus corect centrul imaginii care este mai degraba fundalul, iar primul plan a fost subexpus.
Cum corectam?


Deschidem imaginea in Adobe Photoshop si alegem calea Image -> Adjustments -> Shadows / Highlights.shadow_02.jpg


Se deschide o fereastra de ajustare a umbrelor si a luminilor.shadow_03.jpg


Este bine sa bifam casetele "Preview" si "Show More Options". Prima caseta actualizeaza imediat afisarea imaginii si putem vedea efectul comenzilor noastre. A doua caseta ne ofera optiuni fine de ajustare.


1. Deoarece imaginea mea sufera rau in zona umbrelor, ne vom concentra pe caseta "Shadows", unde se afla trei cursoare: Amount, Tonal Width si Radius.
Cursorul Amount regleaza intensitatea efectului.
Cursorul Tonal Width controleaza amplitudinea tonurilor de umbre ce vor fi modificate. Valorile mici modifica doar zonele foarte intunecate, valorile mai mari afecteaza si zone de tonalitati mai deschise. Valorile mari vor modifica si griurile mijlocii.
Radius se refera la numarul de pixeli inconjuratori de care se va tine seama la calcularea modificarilor asupra unui punct si deci la marimea zonei care va fi modificata. Un radius mare va duce la modificari pe arii mai mari.


2. Caseta "Hightlights" are cursoare cu efecte similare cu cele ale casetei Shadows, dar asupra detaliilor din lumini.


3. A treia caseta, "Adjustments" contine cursoarele:
Color Correction - al carui efect este explicat de denumire; modificarea umbrelor poate afecta nuantele de culori; Color Correction va permite sa remediati nuantele, si trebuie sa observam cu atentie, mai ales culoarea pielii.
Midtone Contrast - cand luminam umbrele, scade contrastul imaginii si este nevoie de ajustarea contrastului; acest cursor poate avea ca efect intunecarea umbrelor si luminarea luminilor, asa incat trebuie procedat cu multa atentie.
Black Clip si White Clip Unele imprimante nu pot reproduce diferentele mici de nuante din unbrele adanci si din luminile stralucitoare. Desi imaginea contine informatii in intervalul 0 - 255 pe fiecare culoare (sau 0 - 100%), imprimantele uzuale reproduc corect in intervalul (aproximativ) 10 - 240 (5 - 95%). In mod obisnuit Photoshop compenseaza punctele de negru si de alb, dar e bine sa testati inainte.shadow_final.gif


In incheiere, cateva recomandari:
- aplicarea in exces a unor corecturi poate duce la aparitia de halouri la granita dintre zonele intunecoase si cele luminoase;
- daca vreti sa corectati doar zonele intunecoase, incepeti cu Amount = 0, daca vreti sa corectati si tonurile mijlocii, incercati Amount = 100
- un Radius prea mare poate aduce modificari ample imaginii dvs
- Color Correction afecteaza doar zonele care vor fi modificate, nu toata imaginea;
- fiecare imagine impune setari specifice; chiar daca Photoshop propune implicit anumiti parametrii de ajustare, veti obtine rezultate mai bune prin adaptarea acestora la cazul concret.

Calin-Stefan Ragalie
august, 2007
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

ovidiu dan - 15 Aug 2007, ora 08:35
bun articol. pe mine m-a ajutat. Multumesc Calin-Stefan Ragalie.

liviu toma - 20 Aug 2007, ora 22:53
in linii mari explicatiile ar fi cit de cite bune. asa in mare. in realitate aceste diferente de expunere se corecteaza mult mai fin si mai precis. shadows/highlights ar fi o ultima solutie de compromis deseori stricind poza. i-am trimis lu domnu ragalie si poza mea. descarcata de aici la citiva kb si la o rezolutie de 3 lulele. sint tare curios daca are curajul sa o puna alaturi de exemplul domniei sale. primo: nu se intra prea mult pe shadows. secundo : nu se intra prea mult saturatie. aici a dat mult ca sa iasa contrastul. daca as avea originalul prelucrarea mea nu ar suferi comparatie cu exemplul de aici. cu infinit respect al dvs etern (anti)patic liviu.

Calin-Stefan Ragalie - 21 Aug 2007, ora 07:34
Deoarece toate celelalte comentarii ale lui Liviu Toma oscileaza intre criticare severa si ridiculizare, inseamna ca actualul material este chiar bun! Chiar daca "asa, in mare". Ca de obicei insa, dl. Liviu Toma are nevoie de explicatii suplimentare: a) acest articol se ocupa de corectarea imaginilor cu instrumentul Shadows/Highlights si nu cu alte instrumente; b) dativul se formeaza prin adaugarea sufixului "lui" si nu prefixarea, cum gresit procedati cand scrieti "lu domnu"; c) nu stiu prin ce metoda mi-ati trimis poza, ca n-am primit nimic, asa incat curiozitatea dvs. ramane nesatisfacuta; d) imaginea finala a articolului este una didactica si nu artistica; daca erati putin atent ati fi observat ca este format gif, pentru a permite animatia. Probabil ca ati realiza o prelucrare mai buna, dar nu cred ca diferentele vor mai fi vizibile la formatul 480 pixeli si in formatul gif.

Valentin M. - 23 Aug 2007, ora 14:19
Calin-Stefan Ragalie, subiectul desi nu e nou, e de apreciat totusi, si reprezinta o solutie de corijare a unei fotografii. Sint comvins ca cei care nu sint prea avansati in photoshop vor aprecia. Primimii doi "comentatori" cred ca ar trebui sa se abtina de la genul lor de comentarii. Poate ca sinteti specialisti in meserie, dar modestia e o calitate care poate pune mai bine in valoare cunostintele voastre. Scrieti si voi un articol, scrieti o alta metoda de corijare a unei fotografii, fiti constructivi si nu grandomani. Cu (anti)respect...

statie gabriela - 28 Aug 2007, ora 19:23
Va multumim pentru aceste tutoriale.Toate cele bune.

Ana Mirea - 07 Sep 2007, ora 14:09
Ma pasioneaza fotografia.Am descarcat programul photoshop de pe net..dar tot nu inteleg cum se fac multe luvcruri...Spre exemplu as dorii sa invat ca din doua fotografii sa fac una singura...

Ovidiu Gergeanu - 21 Sep 2007, ora 16:51
Am corectat niste fotografii folosind ceea ce am citit in articol si ma declar foarte multumit de rezultat. Liviu Toma, nu inteleg de ce mai pierzi vremea si te obosesti citind articolele de aici, mai ales ca ti se par superficiale sau mai stiu eu cum. Pentru profesionisti sau ptr cei foarte avansati probabil ca exista alte surse de documentare, mult mai avansate. Eu am invatat mult din articolele astea.

Razvan Olaru - 08 Oct 2007, ora 12:35
Intr-adevar, un articol foarte util prin prisma cuiva care doreste o initiere in postprocesare. @Liviu Toma - nu toti sunt "guru" in Photoshop si poate ca nici nu isi doresc sa devina. Sanatate!

Marius Cristea - 14 Aug 2008, ora 14:53
fff util acest tutorial,pentru un incepator ca si mine,nota 10..

Axel Rose - 26 Nov 2008, ora 17:07
Super explicat, foarte clar. Merci frumos !

Robert Roby - 26 Dec 2008, ora 11:03
S00000per bosule esti MARETZ... la mai multe tutoriale frumoase

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate