Fotolocatii

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

"La Bunica" Doi

Nu de altceva, ci pentru ca respira mântuire ne atrag obiectele vechi. Au lasat in urma timpul, in invartirea lui nauca, au lasat in urma timpurile acestea senile pe care noi ne-am obisnuit sa le bagam prea mult in seama, timpurile acestea, in realitate mici si inguste la suflet, care dau sa ne macine la moara meschinariilor curente. Din astfel de motive cred ca ma intorc si eu mereu, "La Bunica". Blânde si cuminti, ferestrele, patul si paharele, mesele, ivarele si ceasul insusi, stau, intelepte, sa le mângâie ea, lumina.


Andrei_Baciu_01.jpg


Andrei_Baciu_02.jpg


Andrei_Baciu_03.jpg


Mereu am zis (of, recunosc - nu am zis, dar jur ca mi-ar fi plăcut sa o fac) ca nu e adevărat că timpul vindeca totul. De fapt, el nu a vindecat si nu va vindeca niciodată nimic, deci cu atat mai putin totul. Timpul e, necesar, insă esential de insuficient, numai scena pe care omul decide ce fel de piesă sa joace. Aici e indiscutabila dovadă, dupa cum am afirmat intotdeauna (bine, nu prea am afirmat niciodată, totusi am visat adesea), că avem vocatia fericirii: putem opta pentru ratare si pentru iad.


Andrei_Baciu_04.jpg


Andrei_Baciu_05.jpg


Andrei_Baciu_06.jpg


Dar să ne hotarâm o dată pe ce cale apucam. E mult mai usor să motai căldicel si sa imparti, laş, cuvintele in două. Caci daca Bunica nu mai e aici, unde e? Numai nebun de disperare - doar atunci e demn de crezut un ateu.


Andrei_Baciu_07.jpg


Andrei_Baciu_08.jpg


Andrei_Baciu_09.jpg


Poate de aceea numai durerea, cand alegi sa nu iti desfigureze zambetul si să nu iti otravească lacrimile, te impiedica sa te mai pitesti după vorbe, după figuri de stil si după deconstructii. Nu te mai lasa sa amâni si te pune fata in fata cu stringenta adevarului - adevarul că adevarul adevarat e anterior, cu adevarat, adevarului absolut pe care si-l aroga arogantul idol al mintii, al pretinsei minti si al pretinsei ratiuni. Adevarul, de pildă, ca nu afli realmente semnificatia vocabulei "durere" decat daca iti prinzi degetul in usa; adevarul durerii pe care nu o intelegi (incă o data, aceasta si e pacaleala, mai potrivit ar fi "o traiesti") decât dinauntru; adevarul ca nu altundeva decat in inima in-durerata a lui Dumnezeu este iadul.


Andrei_Baciu_10.jpg


Adevarul că nu pentru că e alcatuita din fotoni lumineaza lumina, ci lumineaza - o, da, da, da, deoarece aceasta nu e o metafora, asa cum comod si calâi ne mai este sa credem -, prin fotoni, din iubire. Adevarul ca nu stii ce inseamna "libertate" decât daca, dupa acestea toate, singurele ce iti arata cât de rob ai fost pana acum, privesti cerul cu stele. Luna si cu Soarele, codrul cu izvoarele.

 © Andrei Baciu
mai, 2011
Foto-Magazin.ro

 Bookmark and Share

Comentarii:

lucian olteanu - 14 May 2011, ora 13:02
Bune rau!!

radu merisescu - 24 May 2011, ora 19:57
v-ati gandit vreodata ca si "bunica", la vremea ei gandea la fel cand mergea la casa "bunicii" ei, si incerca si ea sa scape de meschinariile neintelepciunii tineretii,si asta fara a fii "artist fotograf si filosof " ? a se citi totul cu simtul umorului,va rog !

radu merisescu - 24 May 2011, ora 19:59
p.s. minunate fotografii si ganduri !

radu merisescu - 24 May 2011, ora 20:02
"a fii" trebuia doar "a fi".scuze.

Andrei B - 03 Jun 2011, ora 12:29
Atmosfera autentica de "la tara". Minunata lumina, superbe culorile !

Alina C - 21 Jan 2012, ora 22:37
....cuvintele sunt de prisos..... parca vrei sa intinzi mana si sa dai perdeaua deoparte, s-o vezi pe Bunica venind.....

Marcel Savu - 08 Jan 2013, ora 10:08
superb, o fulgeratoare calatorie in timp; cred ca majoritatea celor care stateau in vacantele de vara la bunici pica putin asa in butoiul cu melancolie; felicitari pt subiect si realizare, daca rolul fotografiei e sa trezeasca sentimente in cel ce o priveste cele de mai sus au facut-o sigur pt mine

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   ieri, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 7 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate