Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Panasonic Lumix DMC-GH5

Panasonic Lumix DMC-GH5 este urmasul modelului foarte popular DMC-GH4. Noua camera dispune acum de un senzor Live MOS de 20,3 MPx si este coordonat de un nou procesor Venus Engine. Cele doua componente contribuie la o viteza de procesare sporita in raport cu predecesorul sau, GH4, astfel, Panasonic GH5 dispune de:
- Fotografie in rafala de pana la 12 cadre / secunda (AF unic),
- Sensibilitate pana la 25.600 ISO,
- Filmare la rezolutie 4 K pana la 60 fps sau Full HD pana la 180 fps,
- Inregistrare interna pe 18 biti 4:4:2,
- Sistem mai rapid de autofocalizare, de circa 50 msec,
- Stabilizare pe senzor pe cinci axe, compatibila cu stabilizarea din obiectiv, ce asigura un castig de pana la 5 indici de expunere,
- Vizorul electronic si ecranul LCD imbunatatite cu rezolutie de 3,68 si respectiv 1,62 MPx; ecranul LCD este de tip touch screen,
- Doua sloturi pentru carduri SD compatibile UHS-II,
- Conectare wireless Wi-Fi si Bluetooth,
- Perfectionari ale desisgnului camerei care este acum protejat la praf si la umezeala, etc.


Am primit de la WestBuy un exemplar DMC-GH5 impreuna cu obiectivul de kit Leica DG Vario-Elmarit 12 - 60 mm f:2,8 – 4 ASPH IS. Panasonic GH5 include, intr-un corp mic, de Micro Four Thirds, numeroase caracteristici dorite de videografi si poate inregistra in modul 4K pana cand se umplu cardurile de memorie sau pana se descarca bateria. De asemenea ofera fotografilor numeroase facilitati.


Panasonic_LUMIX_GH5_1a.jpg


Corpul camerei ofera o dispunere a butoanelor de comanda inspirat parca dupa cel al D-SLR-urilor.


Panasonic_LUMIX_GH5_4a.jpg


In partea superioara sunt dispuse doua butoane de declansare, separat, unul pentru fotografie si unul pentru video. O rotita selectoare, aflata langa butonul de declansare foto, dar si rotita de pe panoul posterior al camerei, permite controlul diafragmei si al timpului de expunere, fara ca fotograful sa fie nevoit sa intrerupa vizarea prin vizorul electronic.


Pe panoul superior se mai afla si butoane pentru balansul de alb, ISO si pentru comensarea expunerii. Rotita din stanga de pe panoul superior permite fotografia in rafala, controlul autodeclansarii, post-focus si fotografii 6K, iar cea din dreapta moduri de fotografie PASM video si 3 moduri customizabile. Tot aici este situat si un buton cu functie customizabila de utilizator.


Panasonic GH5 nu are blitz incorporat. Dispune insa de o patina de blitz extern, in fata caruia sunt situate microfoanele stereo.


Panasonic_LUMIX_GH5_6a.jpg


Pe panoul posterior se afla un ecran LCD de 3,2 inch, mobil pe doua axe, ce poate fi rotit in asa fel incat se pot realiza selfie-uri sau vlog-uri.
In dreapta ecranului se afla un comutator pentru autofocalizare: unica, continua sau focalizare manuala. Alaturat este localizat un joystick prin care poate selectat punctul de autofocalizare din cadru. Selectia punctului de autofocalizare poate fi realizata si prin touch screen.
Tot aici, un buton ofera acces la Quick Menu, avind astfel acces la cele mai importanti parametrii de fotografie. De asemenea, pe panoul posterior se afla o rotita si un buton multiselector, un buton de vizualizare a imaginilor inregistrate si patru butoane Fn customizabile. Deasupra ecranului LCD se afla vizorul electronic, realizind un design similar D-SLR, prevazut cu senzor de proximitate si cu ajustor dioptric.


Panasonic_LUMIX_GH5_9a.JPG


Panoul din dreapta prezinta usita de acces la cele doua sloturi SD si o a doua usita pentru acces la mufa de telecomanda prin cablu.


Panasonic_LUMIX_GH5_8a.JPG


Panoul inferior dispune de flansa pentru insurubare pe trepied, de conectorul electric cu gripul si usita pentru acces la bateria de acumulatori.


Panasonic_LUMIX_GH5_10a.JPG


Panoul din stanga are doua usite prin care se ofera acces la diverse conexiuni pe fir.


Panasonic_LUMIX_GH5_2a.jpg


Panoul anterior include un LED pentru asistarea autofocalizarii, montura camerei, butonul de deblocare a obiectivelor si un buton de previzualizare a focalizarii.


1. Senzorul si procesorul
Panasonic DMC-GH5 dispune de un nou senzor si un nou procesor.
Senzorul, in format Micro Four Thirds, are acum 20,2 MPx.
Procesorul Venus Engine X implementeaza numerosi algoritmi pentru a realiza imagini de calitate mai buna. Printre acestea: Multipixel Luminance Generation, Intelligent Detail Processing, Three-Dimensional Color Control si High-Precision Multi Process NR.
In mod obisnuit, demozaicarea informatiilor furnizate de senzor foloseste o matrice de 2x2 pixeli. Algoritmul Multipixel Luminance Generation utilizeaza matrici de 6x6 pixeli, realizind astfel o redare mai buna a detaliilor fine.


Algoritmul Intelligent Detail Processing identifica limitele dintre doua subiecte; fiecare arie este prelucrata separat, astfel incat se previne aparitia de halouri la aceste margini.


Algoritmul High-Precision Multi Process NR identifica zonele cu detalii fine si aplica asupra lor o reducere mai blanda a zgomotului de imagine. Panasonic sustine ca aceast algoritm genereaza imagini cu o rezolutie de patru ori mai fina.


Algoritmul Three-Dimensional Color Control tine cont nu doar de culoare si de saturatie, ci masoara si luminozitatea, separat pentru zonele luminoase si pentru cele intunecoase, realizind astfel culori mai reale si o gradare a culorilor mai corecta.


2. Autofocalizarea
Noul senzor dispune acum de 225 puncte de autofocalizare, fata de 49 la GH4. Informatiile, analizate mai rapid de noul procesor, reduc timpul de autofocalizare unica la 50 msec, fata de 70 msec la modelul precedent.


Sporirera vitezei de autofocalizare este datorata nu doar noului Venus Engine, dar si prin utilizarea unor algoritmi care tin cont de detectia miscarii in cadru, de analiza vectorului de miscare si de un imbunatatit DFD (Depth From Defocus).


Viteza mare de autofocalizare influenteaza si rata de fotografie in cadenta. Panasonic GH5 poate fotografia acum cu o cadenta de 12 cadre / sec, cand autofocalizarea se realizeaza pe primul cadru, sau de 9 cadre / sec cand se face autofocalizare continua (pentru fiecare cadru in parte), in timp ce GH4 realizeaza aproape 7 cadre / sec in modul de autofocalizare continua.


3. Memoria tampon
Memoria tampon a fost triplata, asa incat acum GH5 poate fotografia neintrerupt in modul JPEG, 65 cadre RAW si 63 cadre RAW+JPEG.


4. Stabilizarea imaginii
Stabilizarea imaginii, pe cinci axe (inclusiv pentru rotatia camerei) a fost incorporata acum si in senzor, fata de modelul GH4 care permitea doar stabilizarea optica (din obiectiv). Atunci, Panasonic sustinea ca a renuntat la stabilizarea pe senzor datorita caldurii excesive dezvoltate cand se filma 4K sau se fotografia in rafala. Acum se pare ca producatorul a redus caldura emisa sau a realizat o degajare mai buna, asadar stabilizarea pe senzor a fost reincorporata.


Panasonic_LUMIX_GH5_5a.JPG


De asemenea, stabilizarea pe senzor este de tip Dual I.S. 2, care permite cooperarea intre aceasta si stabilizarea optica a obiectivului.
Noul model dispune acum de girosenzori perfectionati, iar algoritmii ce se ocupa de stabilizarea imaginii au fost inbunatatiti.
Toate aceste perfectionari conduc la un castig de pana 5 indici de expunere.


Pentru a putea colabora tip Dual I.S. 2, unele obiective, mai vechi, necesita upgrade de firmware, in timp ce toate obiectivele noi vin cu acest upgrade instalat.


5. Vizarea
Si la nivelul vizoarelor, cel electronic si ecranul LCD au fost realizate perfectionari.
Vizorul electronic ofera acum un grosisment de 0,76 x, fata de 0,67 x de la modelul GH4. De asemenea, rezolutia a fost crescua la 3.680.000 puncte, de la 2.359.000 puncte la modelul GH4.
De asemenea, ecranul LCD a fost imbunatatit. S-a trecut la patru puncte per pixel (rosu, verde, albastru si alb), fata de trei puncte per pixel (rosu, verde, albastru) la modelul precedent. Noul display ofera acum o imagine mai luminoasa si o mai buna vizibilitate in exterior, chiar si sub lumina directa a soarelui. Diagonala ecranului a sporit la 3,2 inch (fata de 3 inch), iar rezolutia a crescut la 1.620.000 puncte, fata de 1.036.000 puncte la GH4. Marirea dimensiunilor si a rezolutiei ecranului, permite acum afisarea simultata de 8 taburi (comparativ cu 5) din meniuri.

 


Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate