Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cardurile CompactFlash

Cardurile CompactFlash (CF) au fost realizate prima data de SanDisk in 1994. Deoarece SanDisk a facut publice principalele proprietati si cerinte ale acestui standard, curand cardurile CF au fost produse de mai multe companii, iar formatul a devenit tot mai folosit in numeroase dispozitive, precum camere foto digitale, PDA-uri, unele tablete, console, etc. Initial CF-urile contineau memorie EEPROM de tip NOR, ulterior s-a trecut la utilizarea memoriei NAND, mai ieftina si care permite un grad mai mare de impachetare. Celulele de momorie NOR au o durata medie de viata de 10.000 cicluri de scriere (MTBF), in timp ce memoriile NAND ajung la 1.000.000 cicluri de scriere. In schimb, celulele NAND produc mai frecvent erori de citire; acestea sunt identificate de circuitele ECC si celula de memorie este citita din nou. Recitirea este complet transparenta pentru utilizator, dar scade viteza de citire.

Desi exista mai multe formate de carduri, in prezent CF sunt cele mai frecvent folosite, alaturi de formatul SD. In fotografie, cardurile SD (si micro SD) sunt folosite in camerele foto digitale miniaturale, compacte si unele D-SLR-uri pentru incepatori, in timp ce cardurile CF sunt folosite mai ales la camerele foto pentru avansati si profesionisti, unele camere video si in majoritatea aplicatiilor industriale.

Tipuri de carduri CF
Exista doua tipuri constructive de carduri CompactFlash (ambele cu aceeasi lungime si latime 43 x 36 mm):
- CF tip I - cu grosime de 3,3 mm, impusa de cardurile PC; cardurile pot fi folosite printr-un adaptor, in porturile PCMCIA ale dispozitivelor electronice, sau prin cititoare de carduri, pot fi conectate la porturi USB sau FireWire;

SanDisk_CF_Ultra_II_8gb.jpg

SanDisk CompactFlash Ultra II

- CF tip II - cu grosime de 5 mm; grosimea mai mare a fost impusa de includerea unui hard disc miniatural in structura cardului. Acestea au fost produse de IBM, Hitachi si Seagate.

MicroDrive_1GB.jpg Microdrive IBM

Cardurile cu micro HDD (numite indeobste Microdrive) necesita un timp de pornire - pana cand discurile ajung la viteza nominala de rotatie, consuma mult curent - in medie 50 mA si au viteze de scriere limitate la circa 10 MB/sec. In prezent, CF tip II sunt tot mai putin folosite, datorita fragilitatii mecanice si a vitezelor limitate de transfer. De exemplu, un Microdrive poate suporta decelatii de circa 150G (cadere de la circa 0,3 m), in timp ce un CF poate suporta deceleratii de pana la 2.000 G (cadere de la 3 m), fara sa se defecteze. De asemenea, cardurile CF tip I (Solid State) pot functiona in limite de temperaturi mult extinse comparativ cu Microdrive, de pana la -40 - +85°C, sau si mai larg, pentru CF-uri de uz industrial.

Microdrive_Hitachi_exploded.jpg

Microdrive Hitachi - parti componente

Caracteristici tehnice
Cardurile CompactFlash dispun de o interfata cu 50 pini, un subset al standardului PCMCIA (68 pini). Interfata este identica cu interfata Paralel ATA si suporta standardul CHS (pentru adresarea blocurilor de memorie) si, mai nou LBA (Logical Block Adressing).
Cardurile CF includ si un controler, care "ascunde" celulele defecte, asigurind o functionare fara probleme de pana la 100 ani.
Alimentarea se poate face la 3,3 sau 5 V.

CF_PCMCIA_adaptor.jpg

Adaptor CompactFlash - PCMCIA

Etapele procesului de scriere:
- trecerea din standby in modul power on,
- calcularea distribuirii informatiei in celule (wear leveling); celulele de memorie EEPROM au o durata de viata limitata: ele pot fi rescrise de un anumit numar de ori, dar pot fi cititie fara limitare. Deoarece, in medie, un card este scris pana la circa o jumtate din capacitate si apoi datele sunt descarcate, exista riscul ca celulele de memorie de la adresele mici sa fie mult mai frecvent scrise decat cele de la adrese mari, si se pot defecta mai repede. Pentru a evita aceasta, controlerul cardului distribuie informatia uniform, spre toate celulele; de exemplu, este posibil ca, uneori, prima fotografie transferata pe un card CF nou formatat, sa fie scrisa in adrese de la finalul tabelului de adrese de pe card,
- stergerea blocurilor de memorie in care urmeaza a fi scrisa informatia,
- calcularea ECC (coduri de corectie ale erorilor),
- scrierea propriuzisa.

Multi_card_reader_Kama.jpg

Multicard reader Kama

Etapele procesului de citire:
- trecerea din standby in modul power on,
- citirea datelor din celulele de memorie (de regula in paralel, mai multe celule),
- corectarea erorilor conform ECC prin re-citirea datelor,
- transferul datelor, in general pe magistrale de 16 biti.

Viteza de transfer
Viteza de transfer a datelor se refera la doua caracteristici: viteza de scriere si viteza de citire. Viteza de scriere pe card influenteaza timpul dupa care, de exemplu o camera foto digitala salveaza pe card fotografiile, isi goleste buffer-ul si este gata de noi declansari. O viteza sporita de scriere pe card permite ca reluarea fotografierii sa se faca mai rapid, mai ales cand se fotografiaza in rafala.
Viteza de citire influenteaza timpul in care un set de fotografii aflate pe card este transferat in calculator. In general, viteza de citire este mai mare decat viteza de scriere. Din motive comerciale, producatorii anunta viteza de citire, desi importanta acesteia este mai putin critica decat cea de scriere. Viteza de cirire poate fi diminuata si de conectarea cardurilor la un port USB 2, a carui viteza este limitata la 60 MB/sec.
Vitezele de scriere / citire se emuleaza in "x", similar cu vitezele CD-ROM-urilor, adica:
- 1 x = 150 KB/sec
- 100 x = 100 x 150 KB/sec = 15 MB/sec
In realitate, viteza de scriere este mai mica decat cea inscriptionata pe eticheta cardului, deoarece viteza de scriere este influentata de debitul de date furnizat de controlerul camerei, intotdeauna cu un firmware mai vechi (si mai lent) decat cel din ultimele lansate carduri CF.

Sistem de fisiere
Cardurile CF folosesc sistemul de fisiere FAT (File Allocation Table), NTFS sau alte sisteme. Primele carduri foloseau FAT 12, care permiteau capacitati de pana la 16 MB.
Ulterior a fost implementat sistemul de fisiere FAT16, care au extins capacitatea maxima la 2 GB.
In prezent se foloseste sistemul FAT32, ce permite capacitati peste 2 GB. Primul card FAT32 a fost anuntat de SanDisk in 2006 - un card de 16 GB. In anul urmator, Samsung a antat capacitati de pana la 64 GB iar in 2008 Pretec a anuntat primul card CF cu capacitate de 100 GB.

Standarde CFA
Compact Flash Association a publicat o serie de documente, denumite standarde, referitoare la viteze minime de scriere, capacitati posibile si alte caracteristici minimale. Aceste standarde au suferit o serie de revizii:
- CF Revision 1 (1995): rata minima de transfer de 8 MB/sec, capacitate teoretica pana la 128 GB,
- CF Revision 2 (2003) rata de transfer 16 MB/sec,
- CF Revision 3 (2004) rata de transfer de pana la 66 MB/sec, parola de protectie, FAT32,
- CF Revision 4 (2006) suport pentru IDE Ultra DMA Mode 6, cu rata de transfer maxima de 133 MB/sec (UDMA 133),
- CF Revision 5 (2010) FAT pe 48 biti (permitind o capacitate maxima de 128 PetaBytes), transfer de date in blocuri de pana la 32 MB,
- CF Revision 6 (2010) suport pentru Ultra DMA 7 (167 MB/sec), ATA-8, capacitatea cardului de a raporta temperatura de lucru, etc.

Avantaje si dezavantaje CompactFlash

Avantaje Dezavantaje
Rezistenta mecanica sporita Dimensiuni mai mari, care fac dificila integrarea in dispozitive miniaturale
Suporta protocul IDE/ATA si pot simula un HDD Majoritatea nu utilizeaza prodocul de criptografiere DRM
Contactele electrice ale cardului nu sunt expuse atingerii directe, fiind astfel mai rexistente mecanic Nu dispune de protectie la scriere, asa cum au cardurile SD
La aceeasi capacitate si la aceeasi viteza de transfer, cardurile CF sunt mai ieftine, comparativ cu cardurile SD Montarea inversata (rotita 180 grade), desi dificila, poate fi posibila si duce la indoirea pinilor din camera.

 

Cardurile CFast
Conexiunea Paralel ATA limiteaza viteza maxima de transfer la 167 MB/sec (Ultra DMA7). Depasirea aceste limite s-a realizat prin trecerea pe interfata Serial ATA (SATA), care asigura, in prezent, o viteza de transfer de pana la 600 MB/sec.

CFast_Pretec_32gb.jpg

CFast Pretec 32 GB

Pentru cardurile de memorie s-au utilizat conectorul de 7 pini SATA pentru date si 17 pini pentru alimentare (fata de cei 15 pini, standard). Pentru a compatibiliza carudurile CFast cu cablul SATA necesita un adaptor.

adaptorCF_SATA.jpg

Adaptor CF - SATA

Cardurile CFast nu sunt compatibile nici fizic si nici electric cu carduirile CF, dar, prin conectorul adecvat si un program software, cardurile CFast pot emula carduri PATA. Primele carduri CFast au fost prezentate in 2009 de Pretec, la capacitati de 32 GB

Cardurile XQD
In 2011 CFA a lansat un nou standard, in format asemanator CFast, dar cu interfata PCI Express, in loc de SATA.
Noul tip de card respecta specificatiile protocolului PCI Express si poate scrie cu o viteza minima de 125 MB/s. In acest moment, singura camera foto digitala care poate utiliza carduri XQD este Nikon D4 si care poate scrie pana la 100 fisiere RAW in rafala.

Lexar_Professional_1100x_XQD.jpg

Lexar Professional 1100x XQD

Sony a lansat un card-reader, MRW-E80, compatibil cu cardurile XQD, pentru USB2/USB3 si doua carduri de memorie, de 16 si 32 GB, iar Lexar un card XQD 1100x de 32 GB.

Cardurile contrafacaute
Succesul comercial al cardurilor CF a condus unii producatori necisntiti la contrafacerea cardurilor de renume, in special pe cele de mare capacitate si/sau viteza, al caror pret sa justifice "deranjul". Cardurile contrafacute au o viteze mai mici de scriere si citire, capacitate mai mica decat cea inscrisa pe eticheta, se defecteaza mai repede, etc.
O metoda relativ sigura de a ne asigura ca nu am cumparat carduri contrafacute este de a verifica validitatea numarului serial pe site-ul producatorului.
Dar cea mai sigura procedura de a cumpara carduri originale este de a le achizitiona de la magazinele de specialitate, care asigura garantie si schimbarea produsului la orice suspiciune de contrafacere.

Articol sponsorizat de:
f64_banner.jpg

 

© Avram Tudor
octombrie, 2013
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 11 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 14 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 14 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate