Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Functii personalizabile la Canon EOS Digital

Toate modelele digitale Canon EOS dispun de posibilitatea ca utilizatorul sa modifice unele functiuni ale camerei, pentru a o adapta cat mai bine la conditiile specificie ale subiectului ce se doreste a fi fotografiat. Functiunile modificabile au fost grupate intr-o pagina de meniu, sub numele Custom Function. Modificarile realizate de fotograf pot fi salvate in memoria interna a camerei (la unele modele si pe cardul de memorie) si pot fi reutilizate.


Pentru a accesa pagina de meniu, se apasa butonul Menu si se defileaza (cu ajutorul rotitei principale) pana la iconita portocalie ce reprezinta un corp de aparat foto. La modelele mai recente, producatorul a grupat functiunile personalizabile in patru grupe, notate cu numere latine: I - expunere, II - imagine, III - autofocalizare si declansare si IV - operatii si altele. In fiecare grupa sunt adunate mai multe functii similare.


custom_function_01.jpg


Pentru a modifica una dintre acestea, se patrunde cu rotita principala in submeniul corespunzator si se apasa butonul SET. Apoi, prin actionarea rotiteti principale se selecteaza functia ce se doreste a fi modificata si se apasa SET. Modul implicit de setare a functiilor este "0". Prin actionarea rotitei principale se alege valoarea noua si se apasa din nou butonul SET. Se observa ca valoarea aleasa este colorata in albastru iar in partea de jos a ecranului, numarul care reprezinta functia respectiva isi schimba valoarea. Prin apasarea butonului MENU se revine in meniul principal C.Fn si se poate trece la alta functiune sau la alt submeniu, pentru a face si alte modificari. O noua apasare a butonului MENU permite intrarea camerei in modul foto.


Mai jos sunt prezentate cele mai importante setari si care se afla pe majoritatea camerelor Canon moderne.


I. Setari personalizate ale expunerii


custom_function_06.jpg


1. C.Fn I - 3. ISO Expansion (prezenta la majoritatea modelelor)
Intervalul curent ISO este intre 100 si 3.200/6.400 ISO. Prin modificarea ISO Expansion in ON, ISO poate fi crescut cu inca 1 - 2 trepte, adica H1 (echivalent 6.400/12.800) si H2 (echivalent 12.800/25.600). Modelele EOS-1D, 1Ds si 5D dispun si de setarea L, echivalent cu ISO 50.


2. C.Fn I - 7. Timpul de sincronizare cu blitzul in modul AV
0: Auto - in modul implicit, timpul de expunere este ajustat in concordanta cu luminozitatea fundalului si poate atinge valori de la 1/250 sec pana la 30 sec. Daca timpul de expunere este lung, exista riscul de a realiza imagini miscate;
1: pentru a reduce riscul de a obtine imagini miscate, puteti limita timpul de expunere intre 1/250 si 1/60;
2: timpul de expunere este timpul minim de sincronizare cu blitzul (1/250 sau 1/200 sec).


II. Functii personalizabile privind prelucrarea imaginilor


custom_function_07.jpg


3. C.Fn II - 1 Reducerea zgomotului in expunerile lungi
Cu cat timpul de expunere este mai lung, cu atat zgomotul poate deveni mai evident.
0: Off - reprezinta setarea din fabrica; nu se aplica nici o reducere;
1: Auto - procesorul camerei determina daca exista variatii mari intre pixelii invecinati si aplica o prelucrare a zgomotului care dureaza aproximativ cat a fost timpul de expunere. Indicatorul "card busy" va ramane activ pentru aceasta perioada, dar sunt posibile alte cadre, daca indicatorul de cadre din vizor este "1" sau mai mare.
2: On - in aceasta situatie se reduce zgomotul din toate imaginile cu timp de expunere peste 1 sec. In aceasta setare, o noua declansare este posibila doar dupa ce indicatorul "card busy" s-a stins.


4. C.Fn II - 2 Reducerea zgomotului la ISO inalt
Aceasta functie reduce zgomotul general in imaginile fotografiate cu ISO inalt dar poate fi utilizat si la setari ISO mici, cand se reduce zgomotul in umbre. Reducerea zgomotului din imagine conduce si la deteriorarea redarii detaliilor fine.
Sunt posibile urmatoarele valori: Standard (0), Low (1), Strong (2) sau Disable (3), referindu-se la intensitatea aplicarii prelucrarii. La valoarea 2, procesarile sunt mai ample iar rata de fotografie in rafala este mai mica.


5. C.Fn II - 3 Highlight Tone Priority (HTP)
Un senzor are un anumit interval dinamic (de la umbre la lumini). Modul Highlight Tone Priority (HTP) modifica modul de randare a tonurilor mijlocii si a luminilor astfel incat apar mai multe detalii in aceste intervale. HTP activ este util si cand fotografiati RAW si prelucrati cu Canon DPP (majoritatea celorlalte programe de developare RAW nu recunosc modul HTP). In modul HTP activ, sensibilitatea minima este 200 ISO, iar aceasta functie este marcata pe ecranul LCD prin simbolul D+.


6. C.Fn II - 4 Auto Lighting Optimizer (ALO)
Modul ALO permite recuperarea detaliilor din umbre, in cazul subiectelor cu contrast ridicat. ALO poate avea valorile: Off (0), Low (1), Standard (2) sau Strong (3). Modul ALO este util cand se fotografiaza mult si fotograful dispune de prea putin timp pentru prelucrare. Daca se doreste o prelucrare ulterioara ingrijita, este mai bine ca ALO sa fie setat in pozitia Off.


III. Functii personalizabile privind autofocalizarea


custom_function_08.jpg


Functiile al caror numar este afisat pe fond gri sunt inactive
cand se fotografiaza in modul Live View


7. C.Fn III - 5 Lumina de asistenta a focalizarii (AF-assist beam)
Lumina de asistenta a focalizarii consta dintr-un set de declansari ale blitzului incorporat sau extern, in timpul procesului de autofocalizare, in conditii de lumina redusa. Aceasta functie dispune de trei optiuni:
- 0 - Enable - oricare ditnre blitzuri emite lumina de asistenta;
- 1 - Disable - nici unul dintre blitzuri nu emite lumina; se recomanda aceasta setare atunci cand nu se doreste a deranja subiectul;
- 2 - emite lumina de asistenta doar blitzul extern.


8. C.Fn III - 6 Ridicarea anticipata a oglinzii
Aceasta functie determina ridicarea oglinzii (principale), o pauza, si apoi expunerea (defilarea obturatorului). Intervalul de "inactivitate" permite atenuarea vibratiilor camerei induse de impactul oglinzii principale in atenuatorii de miscare. Ridicarea anticipata o oglinzii implica apasarea decansatorului de doua ori, prima apasare, pentru ridicarea oglinzii, a doua apasare, pentru expunerea propriu-zisa.
Beneficiul maxim se obtine daca:
- camera foto este montata pe trepied,
- declansarea este realizata printr-o telecomanda sau autodeclansare temporizata.


9. C.Fn III - 7 AF Microadjustment
In mod normal, aceasta functie nu este necesara, si este dezactivata (0). Daca insa observati ca fotografiile ies in mod constant neclare se poate utiliza fie setarea 1 (microajustarea se va aplica la toate obiectivele) sau setarea 2 (fiecare obiectiv va dispune de ajustare specifica).
Microajustarea se face inainte sau inapoi, - 20 pasi - + 20 pasi. Oprirea microajustarii se obtine prin selectarea optiunii 0 (Disable), desi valorile introduse sunt pastrate in memorie.
Optiunea 2 permite stocarea in memorie a pana la 20 setari, pentru fiecare obiectiv in parte. La schimbarea obiectivului, procesorul il identifica si aplica automat valorile stocate in memorie.


IV. Alte functii personalizabile


custom_function_09.jpg


Functiile al caror numar este afisat pe fond gri sunt inactive
cand se fotografiaza in modul Live View


10. C.Fn IV - 1 Activarea butonului AF-ON
Cand este prezent si activat, acest buton permite realizarea autofocalizarii prin apasarea lui (sau a butonului AE Lock) cu degetul mare, si nu prin apasarea pe jumatate a butonului declansator.
Avantaje:
- camera inceteaza autofocalizarea imediat ce butonul este eliberat,
- reincadrarea si apasarea butonului declansator nu modifica planul de punere la punct,
- planul de focalizare determinat automat poate fi ajustat manual, fara riscul ca, ulterior, prin apasarea declansatorului sa activeze din nou focalizarea.


11. C.Fn IV - 3 Utilizarea butonului SET
In mod implicit, apasarea butonul SET in modul foto nu are nici un efect, dar poate fi setat sa conduca la afisarea unui submeniu, pentru:
- 1 - schimbarea calitatii fisierelor de imagine (RAW sau/si JPEG),
- 2 - Picture Style
- 3 - Menu display - afiseaza meniul principal
- 4 - Image reply - functie identica cu butonul Play
- 5 - Quick Control - acces rapid la meniul Quick Control.
Pentru a efectua o modificare in oricare dintre modurile 1 - 5, se apasa butonul SET, se modifica o setare a camerei cu oricare dintre rotitele de control si, pentru activarea functiei dorite, se apasa butonul SET pentru a doua oara.


12. C.Fn IV - 7 Utilizarea butonului Func
In mod implicit (0), apasarea butonului Func permite ajustarea luminozitatii ecranului LCD. Butonul poate fi setat pentru afisarea rapida a unui submeniu pentru:
- 1 - schimbarea calitatii fisierelor de imagine (RAW sau/si JPEG),
- 2 - compensarea expunerii si a intervalului dintre expuneri in braketing,
- 3 - saltul peste una sau mai multe imagini cand acestea sunt vizionate pe ecranul LCD
- 4 - setarea functiilor in modul Live View


Prin intermediul butoanelor SET si Func fotograful poate accesa rapid setarile pe care le modifica cel mai des.


Modificarile preferate pot fi salvate (si ulterior reapelate), in functie de modelul de camera, intr-una din cele pana la trei celule de memorie. Pentru aceasta, in meniul "Camera User Settings" selectati "Register" si apoi C1, C2 (sau C3) si "OK".
Setarile memorate pot fi accesate imediat prin rotirea rotitei de control in pozitia C1, C2 (sau C2). In timpul utilizarii unui set personalizat de setari, fotograful poate modifica orice functie a camerei, dar aceste modificari vor fi sterse in momentul opririi curentului. Daca doriti ca aceste modificari sa fie memorate, acestea trebuie salvate in locatia dorita (C1, C2 sau C3).

 Articol sponsorizat de F64
F64 Studio

 


© Florin Angelescu
iulie, 2011
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 11 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 14 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 14 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate