Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Canon EOS 60D


Cuprins:
1. Prima parte
(introducere, corpul aparatului);
2. Partea a doua (senzorul, procesorul, ISO, autofocalizare, autoexpunere, ecrane LCD, modul Live View, alte functiuni);
3. Caracteristici tehnice principale
4. Testare in laborator
5. Testare in teren
6. Concluzii

 1. Introducere

 


La doi ani dupa lansarea modelului EOS 50D, Canon a prezentat modelul EOS 60D, care, paradoxal, nu este o versiune imbunatatila a precedentului, asa cum acesta era in raport cu modelele 20D, 30D sau 40D.


Corpul din aliaje de magneziu a fost inlocuit cu unul din mase plastice de inalta densitate, ecranul LCD este acum mobil pe doua axe, rezolutia a crescut la 18 MPx, a disparut joistick-ul de langa vizor, fiind inlocuit cu o rotita suplimentara in centrul controller-ului posterior, iar butoanele de comanda ale panoului din spate au fost rearanjate. Rotita de selctie a modurilor de functionare dispune acum de un buton central de blocare, care impiedica modificarea accidentala a modului de functionare al camerei. Sensibilitatea maxima este acum 12.800 ISO iar cadenta de fotografie in rafala a scazut la 5,3 cadre / sec.
De asemenea, 60D a renuntat la CF ca mediu de stocare, trecind pe SD-uri.


Canon_EOS_60D_01.jpg


A fost adaugat modul de filmare, cu rezolutie pana la FullHD (1080 p) iar fotograful apre posibilitatea controlului manual al parametrilor de filmare.
Dupa fotografiere, pot fi efectuate unele prelucrari asupra cadrelor, inclusiv transformari RAW - JPEG.


Canon_EOS_60D_02.jpg


Aceste modificari pozitioneaza modelul Canon EOS 60D mai degraba intre EOS 550 si EOS 7D decat un urmas al lui EOS 50D. Cu toate acestea, cele mai multe referiri in cele ce urmeaza le vom face la Canon EOS 50D.


2. Corpul aparatului
Corpul aparatului este realizat din rasini policarbonat intarite cu fibre de sticla si adaposteste un sasiu de aluminiu si mase plastice. In comparatie cu EOS 50D este mai scund si mai ingust, dar un pic mai gros (144 x 105 x 78 mm), datorita ecranului LCD mobil. O buna parte din articulatii sunt protejate antipraf si antiumezeala.


Canon_EOS_60D_08.JPG


Canon_EOS_60D_09.JPG


Gripul aparatului este mai subtire decat la 50D si isi face reaparitia senzorul pentru comanda IR, absent la predecesorii sai.
In partea dreapta a panoului frontal apar patru orificii in dreptul microfonului (necesar pentru captarea sunetului pentru videoclipuri). Tot aici sunt pozitionate butoanele de ridicare a blitzului si cel de deblocare al obiectivului. A disparut butonul de previzualizare al campului de profunzime (inchidere a diafragmei).


Canon_EOS_60D_04.jpg


Si panoul superior al camerei a fost modificat. Rotita de comutare a modurilor de funcionare a camerei, situata in stanga, are acum in centru un buton de blocare / deblocare, doar prin apasarea caruia poate fi schimbat modul de functionare al camerei. Imediat in spatele sau a fost mutat butonul pentru pornirea / oprirea camerei.


Canon_EOS_60D_05.jpg


In axul optic sunt situate patina de blitz (care acum nu mai are rampa necesara ridicarii contactelor mobile ale blitzului extern) si blitzul incorporat. Blitzul incorporat are numar ghid 13 iar timpul minim de sincronizare este 1/250 sec. Canon EOS 60D poate controla independent expunerea aparatului si intensitatea descarcarii blitzului. De asemenea, noul model poate controla un blitz Speedlite 270EX, 430EX II sau 580EX II atasat pe patina de blitz (din meniurile corpului de camera) si wireless una sau mai multe grupuri de bltitzuri.


Canon_EOS_60D_12.jpg


In partea dreapta a panoului superior se afla LCD-ul de stare, care are dimensiuni reduse iar o serie de informatii nu se mai afiseaza (de exemplu tipul de fisier de imagine sau balansul de alb in uz). In fata ecranului LCD se afla acum patru butoane de selectare rapida a unor functii ale camerei (AF, Drive, ISO, Modul de determinare a autoexpunere) si un buton de iluminare al ecranului), dar acestea apeleaza acum fiecare doar cate o functie pe buton (si nu doua, ca la 50D).


Canon_EOS_60D_11.jpg


Panoul din spate este dominat de ecranul LCD principal, mobil pe doua axe. Ecranul are un milion de puncte (1.040.000 puncte) si o diagonala de 3 inch (7,5 cm). Ecranul are acum raportul laturilor 3:2 (fata de 4:3 la modelul precedent). Instalarea unui ecran LCD mobil a condus la reasezarea butoanelor de control. Cu exceptia celui de stergere a imaginilor, toate celelalte au fost mutate in dreapta panoului posterior.


Canon_EOS_60D_03.jpg


Implementarea functiei de filmare a condus la aparitia unui buton dedicat, care in modul foto asigura si functia Live View. Daca la EOS 50D accesul rapid la setarile camerei se facea prin apasarea joystick-ului, la EOS 60D a fost alocat un buton special Q (sau prin apasarea tastei Info).
Rotita de control de pe panoul posterior inglobeaza acum un multicontroler care inlocuieste joystick-ul.
Vizorul pare similiar cu cel utilizat la modelul precedent: pentaprisma, grosisment 0,95, acoperirea campului 96% (fata de 95% la EOS 50D). Vizorul dispune de ajustor dioptric (nemodificat); geamul mat poate fi schimbat (din fabricatie este instalat Ef-A Precision-matte).


Panoul lateral adaposteste lacasul pentru cardul de memorie, sub un capacel cu arc ce se deschide singur dupa deblocare. Canon EOS 60D este compatibil cu carduri SD / SDHC / SDXC si este compatibil cu carduri Eye-Fi WiFi. In dreptul usitei pentru card, pe panoul posterior se afla un LED care semnalizeaza activitatea cu cardul, dar care, din pacate, poate fi foarte usor acoperit cu degetul mare.


Canon_EOS_60D_10.jpg


Panoul inferior dispune de filetul pentru instalarea placutei rapide a trepiedului si usita de acces la bateriile aparatului. Canon EOS 60D este alimentat de o baterie LP-E6, similar cu modelul EOS 7D si o baterie de acumulatori pentru ceas. Bateria principala de acumulatori asigura o autonomie de peste 1.500 declansari (peste 1.000 declansari cu blitzul incorporat). Bateria de acumulatori pentru ceas se incarca automat de la bateria principala si asigura (singura) mentinerea setarilor din camera pentru o perioada de circa trei luni.

 Pagina urmatoare - >

 Articol sponsorizat de F64
Canon EOS 60D

 

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 11 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 11 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate