Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Spyder LensCal

Exista numeroase motive pentru care obtinem fotografii neclare, dar unul dintre cele mai suparatoare este eroarea sistematica a autofocalizarii. Datorita acestei erori, de exemplu, in cazul unui portret, cand se recomanda ca planul de punere la punct sa fie pe ochi, in fotografie observam ca planul de punere la punct este sistematic mai in fata sau mai in spate (in engleza: back-focus, respectiv front-focus). Ce putem face?


O solutie ar fi trimiterea obiectivului in service si corectarea problemei.
O a doua solutie, mult mai ieftina si mai rapida este oferita de Datacolor, care a lansat in septembrie 2010 un dispozitiv ingenios de determinare si ajustare precisa a punerii la punct pentru camerele foto si obiectivele AF: Spyder LensCal.


spyder_lenscal_05.jpg


Spyder LensCal, realizat din material plastic de inalta densitate, pliabil, este compus din trei placute:
- placa de baza dispune de o piulita pentru montarea pe trepied, de o bula de nivel pentru verificarea montarii riguros orizontal si balamale de articulare cu celelalte doua placi;


spyder_lenscal_04.jpg


- placa de punere la punct pe care se afla mire de punere la punct sub forma de patrate albe si negre; placa de punere la punct se basculeaza la 90° si se imobilizeaza cu ajutorul celei de-a treia placa:
- placa de determinare a planului de punere la punct realizat de camera foto, care basculeaza la 45° si se imobilizeaza cu cea precedenta.


spyder_lenscal_07.jpg


Cum se foloseste?
Se asambleaza Spyder LensCal si se monteaza pe un trepied.


spyder_lenscal_06.jpg


Pe un al doilea trepied se monteaza camera foto digitala si obiectivul pentru care dorim sa determinam planul efectiv de punere la punct. Exista si posibilatatea instalarii Spyder LensCal pe o masa iar aparatul foto pe trepied.


spyder_lenscal_01.jpg


Planul senzorului aparatului foto si Spyder LensCal trebuie sa fie paralele iar axa optica a obiectivului sa intepe planul Spyder LensCal in dreptul patratelor mici, aflate pe latura dreapta a panoului de punere la punct.


spyder_lenscal_02.jpg


Se comuta aparatul foto in modul A (prioritate de diafragma) si se seteaza diafragma cea mai luminoasa, pentru a avea un camp redus de profunzime si pentru a spori precizia calibrarii. Se verifica si, la nevoie, se comuta obiectivul de calibrat in modul de focalizare automata (AF).


In aceste conditii se realizeaza prima imagine, de preferat prin telecomanda, cablu declansator sau autodeclansare, pentru a evita riscul de a misca aparatul in timpul apasarii butonului declansator.
Se urmareste imaginea obtinuta prin afisarea ei pe ecranul LCD si se mareste cat mai mult posibil. Se analizeaza cum este redat panoul al treilea. In mod ideal, zona de maxima claritate ar trebui sa fie in dreptul reperului "0".
Daca zona de claritate este mai sus sau mai jos pe aceasta scala, inseamna ca obiectivul are probleme de autofocalizare.


Multe camere foto digitale permit ajustarea fina a focalizarii, prin accesarea unei functii dedicate din meniu. De exemplu, pentru camera foto folosita pentru ilustrarea acestui articol, Canon EOS 50D, se apeleaza C.FnIII: Autofocus/Drive - > AF Microadjustment.


spyder_lenscal_03.jpg


Cu ajutorul rotitei posterioare se deplaseaza reperul inainte sau inapoi, in concordanta cu rezultatul observat in fotografia facuta la punctul precedent.


Dupa modificarea planului de punere la punct, fotografiem din nou Spyder LensCal si analizam modul de redare al placii de determinare a planului de punere la punct. Daca reperul "0" nu este perfect clar, modificam din nou planul de autofocalizare din meniul camerei noastre.


Dupa cateva ajustari si re-ajustari, am obtinut urmatorul rezultat.


spyder_lenscal_08.jpg


Dintre camerele foto care permit ajustarea fina a autofocalizarii mentionam:
Canon: 50D, 7D, 5DMkII, 1DMkIII, 1DMkIV, 1DsMkIII, 1DIV;
Nikon: D300, D300s, D700, D3, D3s, D3x;
Olympus: E-30, E-620;
Pentax: K20D, K7D;
Sony: A850, A900.


Mentionam ca intre reperele de pe Spyder LensCal si cele de pe scala din meniul camerei nu este nici o legatura, unitatile fiind arbitrare.


Spyder LensCal, utilizat pentru acest articol, ne-a fost pus la dispozitie de F64 Studio.

 Calin-Stefan Ragalie
noiembrie, 2010
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Ancuta T. - 19 Nov 2010, ora 18:54
Dupa determinarea noului plan de focalizare, daca se schimba obiectivul, ce se intampla cu vechile determinari?

Iulian Pirneci - 28 Nov 2010, ora 06:55
Aparatul tine minte setarile separat pentru fiecare obiectiv, cel putin la Nikon dar banuiesdc ca si la Canon e la fel.

Vali Georgescu - 17 Dec 2010, ora 20:31
Aparatele Canon tine minte calibrarile pentru 20 de obiective diferite.In caz de atasare obiectiv care nu a fost calibrat altfel pe aparat se iau valorile initiale

Alex Ratoi - 19 Dec 2011, ora 00:26
Am 2 intrebari: 1. La ce distanta trebuie asezat aparatul foto fata de Spyder Lens Cal...? 2. Ce distanta focala trebuie folosita in cazul unui obiectiv cu distanta focala variabila? ex...24-70 mm!

Calin-stefan Ragalie - 19 Dec 2011, ora 10:20
Un obiectiv fix trebuie testat pentru mai multe distante, incepind de la distanta minima prevazuta de producator. Un obiectiv zoom trebuie testat pentru mai multe distante focale (in exemplul dvs. 24, 50 si 70 mm, de exemplu), ca si cand am avea de a face cu mai multe obiective fixe.

Mititelu marius - 16 Feb 2012, ora 07:45
Aparatul foto trebuie sa se afle la 50cm fata de mira de calibrare.

Calin-stefan Ragalie - 16 Feb 2012, ora 08:42
@ Mititelu Marius: In vorbirera fotografica, daca spunem "asezam aparatul la 50 cm de subiect" vom potrivi planul filmului sau al senzorului (marcat pe cutia aparatului) la acea distanta. Evident, centrul optic al obiectivului va fi mai aproape de mira de calibrare. Nu orice obiectiv poate focaliza atat de aproape. Apoi, cum verificam focalizarea corecta pentru subiecte aflate la 2 m, 5 m, etc?

Vasile Catana - 02 Mar 2012, ora 13:43
Dispozitivul poate fi folosit si pentru Pentax K5 ?

Cristea Mihai - 14 Jun 2012, ora 22:51
Buna ziua domnu Calin,intrebare..daca e un zoom 24-70 si-l testam pe mai multe focale..ca si cum ar fi un fix..cum o sa iese calibrarea? Daca la 50 e in fata cu putin si la 24 e 0 iat la 70 focalizeaza putin in spate?? Canon nu stie sa memoreze distante focale..doar lentile.Cum procedati daca e asa?Eu cred ca totusi e mai ok sa pui distanta focala maxima,adica 70 si sa faci testul pe el,la 24 nu e chiar asa de pretentios..poate ma insel.Astept sugestia dv. O zi buna

Mititelu Marius - 15 Nov 2013, ora 21:48
E destul de complicat procedeul in sine.De exemplu,la un 24-70 putem vedea focus-ul la fiecare focala? Raspuns:Da!Putem corecta focus-ul la fiecare focala? Raspuns:Nu! Eu am in 24mm-28mm back-focus,iar 35mm-50mm-70mm sunt bine in "0".Daca corectez focalele mici,or sa vina in fata celelalte 3.Asa ca,tot service-ul e singura solutie.Asta daca exista service-ul ideal,care sa poata rezolva problema.Mie nu mi-a fost rezolvata problema mai sus descrisa,nici dupa 9 intrari in service pentru problema de calibrare... Bafta voua!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 11 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 14 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 14 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate