Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Microfotografia

Pana cu ceva timp in urma nu-mi pusesem problema micro-fotografiei, dincolo de utilizarea functiei "macro" de pe unele aparate "point and shoot" sau folosirea de obiective cu facilitatea de "macro" pentru aparate SLR.


Acum vreo cateva luni, insa, o data cu achizitionarea unui microscop optic de disectie (cu iluminare incidenta) mi-am pus problema fotografierii la nivel microscopic… Cum, pana in acest moment, nu am reusit sa gasesc un adaptor cu ajutorul carui sa montez aparatul foto digital pe ocularul microscopului, singura alternativa demna de incercat a fost sa potrivesc obiectivul aparatului foto (montat pe trepied) in dreptul ocularului microscopului. Procedeul utilizat si rezultatele obtinute le-am postat anterior in articolul "Ascutit sau nu?". Desi utilizabile, imaginile obtinute nu stralucesc la capitolul claritate. In plus, cum procesul de "potrivire" a aparatului foto in dreptul ocularului, iar apoi reglarea focalizarii, sunt dificile, am ales sa abandonez temporar (pana voi pune mana pe un adaptor Nikon-microscop) aceasta directie.


Cealalta cale pe care am investigat-o este una foto-centrica, spre deosebire de anterioara, de tip microscopo-centrica. Asa ca, am pus microscopul la o parte si am inceput sa experimentez pur fotografic.


Ca echipament de baza am folosit:
- aparat foto digital Nikon D300
- obiectiv Nikkor AF 50mm/f1.8 D
- trepied Manfrotto 190X ProB
- cap trepied Manfrotto 488 RC4
- declansator prin cablu


Restul de echipament il voi descrie pe masura ce va fi folosit.


Observatie: Pentru realizarea fotografiilor macro cu focalizare manuala, modul live-view al aparatului foto este de mare ajutor. In special functia de zoom in modul LV este garanta unei focalizari precise.


1. Obiectiv fix, Nikkor 50mm/f.1.8 + lentila macro montat in fata obiectivului
Nu voi intra in detalii deoarece nu merita: rezultatele, asa cum ma asteptam, nu au cum sa se apropie de zona micro. Imagini astfel facute sunt bune doar pentru cadre cu flori sau albine...


2. Obiectiv Nikkor 50mm/f1.8 montat invers cu ajutorul unui inel inversor Nikon BR-2A. In acest caz rezultatele sunt mult mai bune ca in precedentul. Pentru cine poseda un obiectiv Nikkor AF 50mm si doreste sa abordeze fotografia macro, inelul inversor Nikon BR-2A este cea mai buna achizitie! Il recomand cu caldura, mai ales ca pretul este decent (~50 lei).
Desi marirea este semnificativa, nu suntem inca in domeniul micro.


3. Obiectiv Nikon 50mm montat invers cu ajutorul inelului inversor BR-2A plus 3 inele de extensie (Nikon PK-11A, Nikon PK-12, Nikon PK-13)
Prin intercalarea de inele de extensie intre obiectiv si corpul aparatului foto, efectul macro este amplificat (prin marirea raportului intre distanta de montare (dintre aparat si obiectiv) si distanta focala a obiectivului). Utilizand toate cele 3 inele, extensia cumulata este de aproximativ 48mm. Aceasta valuare, in combinatie cu un obiectiv de 50mm, duce la o marire aproximativa in raport de 1:1 (un subiect cu latimea de 24 mm va ocupa intreaga latime a cadrului unei imagini facute cu un senzor lat de 24mm, cum este cel in formatul Nikon DX).


Ca subiect de test am folosit o rigla din aluminiu gradata in jumatati de milimetru (adica doua gradatii reprezinta 1 mm).


Ca rezolutie (parametru mai relevant decat factorul de macro si decat factorul de marire (utilizat la microscoapele optice)), cu aceasta configuratie am obtinut valoarea de 312 pixeli/mm ceea ce reprezinta un salt substantial fata de configuratia de la pct. 2!


Micro_01.jpg


312 pixeli/mm


4. Obiectiv Nikon 50mm plus burduf macro Pentacon Six, adaptor Pentacon Six la M42 si adaptor M42 la Nikon. In colectia mea de aparate foto vechi se gaseste si un burduf macro pentru aparatele Pentacon Six. Experimentand cu el am observat ca obiectivul Nikkor 50mm, inversat, se potriveste surprinzator de bine la un capat al burdufului de Pentacon Six. Putina banda izolatoare doar imi da siguranta ca obiectivul nu va cadea pe neasteptate! Celalalt capat al burdufului il voi potrivi cu aparatul foto folosind doua adaptoare separate: un adaptor de la Pentacon Six la M42 (il aveam prin colectie) si un adaptor M42 la Nikon (se gaseste de cumparat la magazinele foto).


Pe langa o extensie sporita, focalizarea este mult mai facila datorita rotitei de deplasare a burdufului !


Cu acest setup extensia este de aproximativ 140 mm si permite obtinerea unei rezolutii de 576 pixeli/mm.


Micro_02.jpg


576 pixeli/mm


5. Toate cele de la pct. 4 plus cele 3 inele de extensie
In acest caz extensia este aproximativ 190 mm si permite obtinerea unei rezolutii de 756 pixeli/mm:


Micro_03.jpg


756 pixeli/mm


Cam asta este ceea ce pot obtine cu echipamentul pe care-l am la dispozitie. O inbunatatire a focalizarii (si, deci, o crestere a claritatii) as mai putea-o obtine cu ajutorul unei sine de folcalizare micrometrica cum ar fi Manfrotto 454. Sper sa-mi aduca Iepurasul una cadou! ?inand cont de greutatea setup-ului, un trepied mai mare si mai solid decat Manfrotto 190X ProB ar putea fi de ajutor la eliminarea vibratiilor.


Un ultim experiment pe care l-am facut este sa fotografiez acelasi subiect (o moneda cu diametrul de 10mm, in acest caz) cu 3 setari diferite: live-view, self-timer, mirror lock-up. Cu aceasta ocazie am vrut sa vad daca intarzierea declansarii sau ridicarea oglinzii aduc un spor de claritate prin eliminarea vibratiilor.


In imaginea urmatoare sunt lipite 3 bucati din imaginile facute in cele 3 moduri. Eu nu am observat nici o diferenta asa ca voi folosi in continuare cu incredere modul Live-View:


Micro_04.jpg


De la stanga spre dreapta: LiveView, self-timer, Mirror Lock-Up


La final atasez o imagine cu configuratia echipamentului folosit la pct.5:


Micro_05.jpg


Configuratia finala


Una dintre aplicatiile micro-fotografiei este fotografierea lamelor de cutite sau alte unelte taioase in vederea descoperirii de micro-defecte si a urmaririi procesului de ascutire in mai multe etape succesive.


Micro_06.jpg


Lama de cutit ce prezinta micro-defecte si mai multe tipuri de urme lasate de materialele abrazive folosite la ascutitul ei.


© Catalin Sorescu
mai, 2010
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate