Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Balansul de alb cu ExpoDisc

Articol sponsorizat de:

f64_banner.jpg

Realizat acum aproape sase decenii de George Wallace (elev al lui Ansel Adams, Minor White si Edward Weston), ExpoDisc este destinat masurarii expunerii si, mai nou, a balansului de alb. In prezent, WhiteDisc a devenit un accesoriu foarte util in determinarea manuala balansului de alb in locatie, in special in situatiile dificile, in care mai multe surse de lumina, cu temperaturi de culoare diferite, contribuie la iluminarea scenei.

ExpoDisc-ul este format din doua lame de sticla sau plastic. Lama care priveste spre subiect este formata dintr-o serie de prisme care preiau lumina dintr-un anumit unghi solid; in spatele ei se afla o a doua lama, opala, alba. Ideea este simpla: lumina / luminile care cad asupra subiectului sunt amestecate si apoi oferite exponometrului intergrat in camera si pentru deteminarea globala a balansului de alb.

ExpoDisc_00.jpg

Cu ExpoDisc-ul montat, camera dvs. digitala se transforma intr-un exponometru si colorimetru al luminii incidente. Ce inseamna aceasta? Ca va trebui sa masurati lumina care cade pe subiect si nu lumina reflectata de acesta!

Cum se foloseste?
1. Dupa ce ati stabilit subiectul pe care doriti sa-l fotografiati, identificati sursele de lumina si directia din care vin acestea.

2. Instalati ExpoDisc-ul pe obiectiv; montarea se face pe inelul port-filtru prin impingere (ExpoDisc-ul este prevazut cu trei bolturi care il mentin in pozitie); setati focalizarea pe modul manual.

ExpoDisc_01.jpg

ExpoDisc_02.jpg

Fotografii realizatea seara, in padure.
Lumina solara filtrata de frunzisul copacilor
a indus in modul Auto-WB (sus) o dominanta albastruie,
corectata cu ExpoDisc (jos).

 

3. Setati balansul de alb al camerei pe modul "Custom" (modalitatea de setare depinde de la un model de altul, dar in general trebuie actionat butonul WB si, din rotita de selectie defilati pana la Custom)

4. Situati-va in imediata apropiere a subiectului si indreptati obiectivul spre sursele de lumina. Orientarea axului obiectivului este esentiala in procesul de evaluare a balansului de alb. Axul optic orientat prea in jos sau prea in sus conduce la modificarea proportiilor intre sursele de lumina, deci poate altera evaluarea. De cele mai multe ori este suficient sa vizati locul in care va veti afla in momentul in care veti fotografia. Declansati. Ati obtinut astfel un cadru de care unele camere au nevoie ca martor pentru balansul de alb. Cadrul utilizat pentru ajustarea balansului de alb trebuie sa fie bine expus; este bine sa verificati histograma imaginii, care trebuie sa nu atinga extremele. Stabilirea unui balans de alb personalizat poate diferi, in functie de modelul de camera folosita (revedeti documentaria camerei dvs.).

ExpoDisc_03.jpg

ExpoDisc_04.jpg

Fotografii realizate in lumina diminetii.
Suprafetele mari, de culoare violet au "pacalit" determinarea corecta a temperaturii
de culoare, cerul a fost virat spre magenta iar vegetatia (sus) spre oranj.
Jos, aceeasi locatie, dar utilizind ExpoDisc.

 

5. Selectati ultima imagine ca martor pentru balansul de alb.

6. Detasati ExpoDisc-ul de pe obiectiv. Comutati pe auto-focalizare (daca doriti sa lucrati in acest mod) si incepeti sa fotografiati subiectul dorit.

ExpoDisc_05.jpg

ExpoDisc_06.jpg

Fotografii realizate dimineata, devreme.
Lumina calda a Soarelui la rasarit, a condus la un exces de albastru (sus).
Utilizarea ExpoDisc-ului corecteaza culorile (jos).

 

ExpoDisc-ul se livreaza impreuna cu o cordelina de gat, un DVD cu instructiuni de folosire si un etui de protectie.

ExpoDisc_07.jpg

ExpoDisc-ul este disponibil in forme circulare, cu diametre intre 52 si 95 mm pentru montarea pe obiectivele aparatelor de fotografiat, sau dreptunghiulare, pentru inregistrari video. Daca aveti mai multe obiective, cu diferite diametre ale inelulului port-filtru, puteti alege un filtru ExpoDisc cu diametrul adecvat obiectivului cu diametrul cel mai mare si sa utilizati inele adaptoare sau, in timpul fotografiei-martor pentru balansul de alb, puteti tine, cu mana, ExpoDisc-ul in fata obiectivului.

In comparatie cu un card gri (cu care se poate, de asemenea, realiza balansul corect de alb), ExpoDisc-ul este:
- mai mic si mai comod de transportat,
- cordelina de gat il face imediat accesibil si
- evita erorile induse de posibilele reflexii parazite ce pot apare la nivelul cardului gri in anumite incidente.

 

Nota: fotografiile ilustrative au fost trase JPEG si apoi micsorate pentru WEB; nu au suferit nici un alt fel de prelucrare.

 

Calin-Stefan Ragalie
iunie, 2009
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Laurentiu Loerincz - 22 Jun 2009, ora 21:30
Bun articolul! Eu folosesc cu succes Lastolite EZYBalance (http://www.lastolite.com/ezybalance.php). Este adevarat ca dimensiunile sunt putin mai mari comparativ cu Expodisc, dar, sa nu uitam ca la Expodisc mi-ar trebui fie un disc pentru fiecare obiectiv, fie inele adaptoare! EZYBalance se pliaza usor si este livrat cu un etui de panza care poate fi agatat de geanta foto sau de cureaua de la pantaloni. Mai mult: EZYBalance are o fata gri neutru (care poate fi folosita atat pentru calibrarea balansului de alb cat si pentru determinarea expunerii), iar cealalta parte este alba, care poate fi folosita cu succes ca un mic reflector. Cu EZYBalance fotograful poate fie sa seteze balansul de alb direct in camera, fie mai tarziu, in PP (evident, asta presupune includerea cardului intr-una dintre imagini).

Calin-Stefan Ragalie - 22 Jun 2009, ora 21:37
Laurentiu, un tutorial despre folosirea unui card alb/gri gasesti si la adresa: http://www.foto-magazin.ro/tutorial_open.php?art=ftm20/archives/2009/05/utilizarea_etal.html Intentionam ca, in viitor, sa descriem si alte utilizari ale ExpoDisc-ului. Multumim pentru vizita.

Cosmin Bumbut - 24 Jun 2009, ora 08:29
Domnule Ragalie, corectiile facute de dumneavoastra mai sus le-am obtinut si eu printr-un simplu click pe "auto wb" in Lightroom. Pe jpg-urile dumneavoastra. Fara sa car dupa mine filtre inutile sau cartoane pe care sa le fotografiez. Nu mi-a cerut nimeni niciodata ca iarba, hainele, copacul, cerul sa fie un cod Pantene.

Cosmin Stan - 24 Jun 2009, ora 17:36
Domnule Cosmin Bumbut, diferenta dintre jpeg-urile obtinute de dumneavoastra in Lightroom si cele publicate de domnul Ragalie este una fundamentala: la dvs transformarea se aplica in urma conversiei la 8 biti. Deci in absenta imaginii raw, expodiscul ar putea avea oarece sens. Altfel, sunt complet de acord cu dvs legat de utilitatea dispozitivului.

Laurentiu Loerincz - 24 Jun 2009, ora 23:02
D-le Bumbut, Tocmai ce am facut comparat doua imagini RAW, unul 'tras' cu WB pus pe auto si 'corectat' in Lr prin selectarea 'auto wb', si celalalt in care am setat wb in camera cu ajutorul discului EZBalance. Rezultatele (va trebui sa ma credeti, ca fiind la serviciu nu am acces la site-uri gen Flickr): 1. Imaginea 'trasa' in auto, chiar ajustata in Lr asa cum sugerati, inca mai are o tenta clara de galben - WB inainte de ajustare = 2950; dupa ajustare = 2850 2. La imaginea la care balansul de alb s-a reglat inainte in camera nu mai apare nicio tenta. Potrivit Lr, WB este de 2800. Concluzia: solutia 'auto' merge, dar nu in totalitate!

liviu toma - 10 Jul 2009, ora 21:31
ma luat ameteala de atita stiinta . bazaconia asta ma trebuia sa o mai car cu mine. parca nu as avea destule. domnu' !!! please !!! lasati aparatul sa faca pozele asa cum stie el !! ca daia exista raw si photoshop. si apoi cine e meserias nu mai sta cu discul in mina ... baga direct din aparat in grade kelvin. aviz ... amatorilor. basca ca oricum balansul nu iese bine si din cauza sticlei care are radiatia ei !!! corect sefu' ? am dreptate sau nu ? iar pe teren lcd-ul aparatului daca nu e de top, sigur nu arata CULORILE ADEVARATE. iar daca ne uitam la poze eu, unu' asa mai fraier cum sint, imi plac mai mult cele facute de aparat si necorectate. cea din padure are un aer de mister . corectata e deja banala. cimpul cu flori ... in fine mai bine nu o puneati pe cea corectata .... sorry ... e groaznica ... stearsa .. spalacita... kiks iar floarea soarelui ... in poza necorectata arata cu adevarat in ... lumina diminetii... SE SIMTE ACEST LUCRU.... a doua e o varza ...banalitate MAESTRE NU LE AVETI CU FOTOGRAFIA. SINCER. FARA SUPARARE. NU MA REFER LA ASPECTE TEHNICE: APARATURA, PROGRAME ETC. CI CU FOTOGRAFIA IN SINE. CU MAGIA EI. CU FIORUL EI. SINTETI PREA TEHNIC. SI PREA PUTIN ROMANTIC. SI FARA SIMT ARTISTIC. PREA, PREA TEHNIC !!! mai intrebati si alti fotografi... cu ani si ani de experienta ... tot pozele necorectate O SA LE PLACA MAI MULT. si sa va spun un secret. dar sa nu mai spuneti la nimeni. "corectia" facuta de disc are tendinta de a incalzi fortat imaginea in detrimentul contrastului si adincimii de cimp . daca puneti discul trebuie setat un contrastat mai puternic, urcata F-ul 2 stopu-uri si setat pe - 0,7 sau -1 la expunere. eeee !!! stiati astea sau nu ? , maestre !!! eu sint pe teren cu aparatul de 25 ani fara discul asta . satul de teorii, de tehnica "super-ultima-cea-mai-tare", de photoshopisme, saturatii infioratoare,"poze" prelucrate de zici ca sint SF-uri, mai mult desene decit poze. satul . satul. satul. luati aparatul, iesiti in natura citiva ani si o sa zimbiti asa cum zimbesc si eu acum si o sa vedeti ca nu veti avea nevoie de nici un disc, veti intelege ca cu adevarat altele sint secretele... offff atite de multe, atit de putin vorbite, atit de subiective ... al dvs. super-simpatic liviu. zis si toma. ps. sper ca nu v-ati suparat nu-i asa ? hi hi hi

Calin-Stefan Ragalie - 11 Jul 2009, ora 09:34
Domnule Liviu Toma, din dorinta dvs. compulsiva de a comenta si critica, faceti multe greseli si confuzii. 1. ExpoDisc-ul vi se pare prea ancombrant pentru a-l cara pe teren si recomandati setarea manuala a temperaturii de culoare direct in grade Kelvin, pe care o determinati, cu ce altceva decat cu un colorimetru, de zece ori mai scump si mai greu decat ExpoDisc-ul. 2. Sustineti ca "balansul nu iese bine si din cauza sticlei care are radiatia ei" Incorect! Sticla nu radiaza nimic, nu produce lumina. Poate ati vrut sa spuneti "absorbtie"? Dar iarasi faceti o confuzie! ExpoDisc-ul Warm absoarbe selectiv unele culori, dar aici este vorba despre ExpoDisc-ul neutru, care absoarbe in aceeasi proportie din toate culorile. 3. Domnule Toma, dvs. evaluati reproducerea corecta a culorilor uitindu-va la poza pe LCD?!? Hmmm... 4. Sustineti ca daca utilizam ExpoDisc-ul trebuie modificata si expunerea, pentru a creste contrastul si "adancimea de camp". Fals! Senzorul reproduce liniar si nu in "S" italic, cum face filmul argentic; nu obtineti nici o modificare a contrastului modificind expunerea. 5. Iar afirmatia dvs. ca ExpoDisc-ul modifica "adancimea de camp" (ati vrut sa spuneti cumva "profunzimea de camp"?) este, ca sa va citez, un "SF". Pe ce va bazati cand faceti aceasta afirmatie? ... In fine... Domnule Liviu Toma, am obosit recomandindu-va sa fiti mai atent la ortografie, dar constat ca, in ultima vreme faceti si greseli de tehnica foto; poate ca ar fi bine sa mai revizuiti unele notiuni? Este scuzabil ca, dupa 25 ani, unele s-au mai estompat, dar sa sustineti teorii fanteziste in baza unor notiuni gresit intelese mi se pare o eroare.

Ancuta T. - 12 Jul 2009, ora 22:57
Psst! Domnu' Liviu? Psst! ... Sa va spun un secret, domu' Liviu! Da' sa nu mai spuneti la nimeni, domnu' Liviu. Ati confundat filtrul Expodisc cu filtrul gri neutru, domnu' Liviu! V-ati dat de gol cu cele doua f-stopuri in plus, domnu' Liviu... Mai cititi o data la punctul 6, domnu' Liviu, unde scrie "detasati filtrul inainte de fotografie" ... domnu' Liviu, se poate?!? Da' nu-i nimic, domnu' Liviu, toata lumea greseste, sper ca nu v-ati suparat, domnu' Liviu, ca v-am atras atentia, nu-i asa ca nu v-ati suparat?

Mihailo GF - 10 Aug 2009, ora 13:51
Bun dar cam scumput pentru noi, amarastenii, pasionatii, cei care strangem din b.falci pentru fiece accesoriu pe care ni-l dorim. Dar ce mai este ieftin pe praful asta de criza?! Chiar daca nu se justifica folosirea lui (a filtrului) pentru orice imagine, cred ca este de ajutor in multe situatii iar asta si daca tragi numai in format raw; te scuteste de timp la procesare, de exemplu. Am incercat sa-mi construiesc unul, am folosit un asa zis "ochi de pisica" - gen stop de bicicleta dar si o bucata de plexiglas de la niste aparatori de neon. L-am dublat cu hartie de calc si l-am proiectat mai mare ca sa-l pot folosi la mai multe obiective. Deh, ca romanul sarac si, mai ales, chitibusar. Rezultatele au fost comparabile cu cele ale unuia industrial (imprumutat de la un amic) si in multe situatii a dat rezultate multumitoare. Cel mestesugit din aparatoare de neon este un pic mai cald, dar numai la o privire foarte atenta. Domnul zis Toma, a propos de LCD-ul camerei: cei care lucreaza inca pe suport argentic, pe care ecran fac verificarea?! Am incercat pe cel de la ceas si nu merge. Nici pe cel al telefonului. Asa ca pe camera mea LCD-ul ramane in permanenta dezactivat. Si folosesc un card de numai 1G. Astea doua chestii ma forteaza sa mai si gandesc. Cateodata.

liviu toma - 29 Sep 2009, ora 22:24
draga mihail gf imi pare rau ca ai ajuns sa gindesti atit de rar. sa inteleg ca acest articol l-ai scris intr-un astfel de moment ? iar daca esti sarac imi pare sincer rau. saracia impune niste autolimitari in echipamente, in pregatire etc. doar talentul si entuziasmul sint inamicii caderii in mediocritate a unui fotograf. iar vis-a-vis de "obectul" aici in discutie imi mentin parerea ca este absolut inutil. parerea mea. liviu. zis si toma.

Darian P - 30 Sep 2009, ora 11:16
Cristalinului omenesc este galben, acționand ca un filtru ce micsoreaza intensitatea radiatiilor albastre ale spectrului. Fenomenul se accentueaza cu varsta, dupa 11 ani cristalinul ingalbenindu-se din ce in ce mai mult, indivizii avand o sensibilitate mai redusa la diferentierea nuanțelor. Perceptia culorilor este influentata de fenomenele acomodării ochiului, oboseala ochiilor lumina si de culori in sine. ExpoDisc-ul corecteaza culorile dar modifica si amintirile, memoria culorilor fiind foarte slaba. Prezentarea dlui Ragalie este utila, fiecare avand posibilitatea sa aleaga intre utilizarea sa sau nu.

Corneliu C - 17 Jan 2010, ora 15:28
Acelasi articol l-am gasit si aici: http://www.rogoza-francisc.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79:balansul-de-alb-cu-expodisc&catid=35:blog&Itemid=53 fara a mentiona sursa... Ma rog.. Personal eu consider mult mai practic cardul de gri.. daca as gasi sa mai cumpar unul ca nu prea se gasesc.. Daca stie cineva o sursa.. multumesc anticipat!

Calin-Stefan Ragalie - 17 Jan 2010, ora 17:16
@ Corneliu C: carduri gri gasiti la Dynaphos ( http://www.dynaphos.ro/expo-discuri-grey-card--t-p-c-18 ) Cat despre articolul copiat in locatia mentionata de dvs., este chiar comic: autorul pretinde "All Rights Reserved" dar aceasta regula este valabila doar pentru altii...

Boldut Sebastian - 31 Aug 2010, ora 05:27
sa nu imi ziceti voi ca pozele de mai sus sunt diferite una fata de alta.se observa clar ca este una si aceeasi poza(normal...in cele comparate)si ajustate ulterior in photoshop sau cine stie unde

Calin-Stefan Ragalie - 31 Aug 2010, ora 07:39
@Boldut Sebastrian: Stimate domn, acest articol are rolul de a va informa ca exista accesorii foto construite pentru a va face munca mai usoara. Procedura descrisa mai sus dureaza mai putin decat ar avea nevoie calculatorul dvs. sa deschida aplicatia Photoshop. Poate ca ati auzit proverbul: "Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traist". Dvs. alegeti ce va place: sa faceti fotografii sau sa "bibiliti" fisiere electronice in Photoshop.

Ciprian Dragan - 02 Feb 2011, ora 11:08
Stau si citesc comentariile de mai sus si ma minunez cati neavizati comenteaza un articol care explica clar si pe intelesul tuturor cum functioneaza acest instrument. Sunt posesorul unui astfel de accesoriu si ma intreb cati dintre cei care isi exprima opina au pus vreodata mana pe un Expodisk, l-au folosit sau macar au inteles cum este construit si ce face cu exactiate. O droaie de comentarii pe langa subiect, agresive, unele total deplasate .. Este un instrument foarte bun de utilizat daca stii sa-l folosesti si mai ales unde sa-l folosesti. Toata aprecierea pentru Dl. Calin Ragalie si pentru faptul ca a avut rabdarea sa scrie sau chiar sa se inspire in publicarea acestui tutorial - altii nu ar fi in stare nici macar sa il gaseasca sau nici nu stiu ca exista astfel de accesorii care iti pot imbunatati munca. In schimb la comentarii suntem buni cu totii ..

Irinel Popescu - 03 Oct 2011, ora 12:24
Din motive stric financiare eu folosesc metoda cu o coala de hartie alba...Intrebarea meste insa la Nikon D3100 al meu cum memorez acest balans de alb? Inca nu am gasit in manul sau in meniu optiune de memorare...sau imaginea va fi folosita ca etalon ulterior. P.S. Sunt proastpat trecut de la sapuniera la DSLR si va mai dura ceva pana deprind toate ,,practicile". Multumesc in avans celor care ma vor indruma :)

Agache Bogdan - 01 Dec 2011, ora 03:32
cati dintre voi astia care , spuneti ca este mult mai simplu cu photoshopul si lightroom aveti licienta la ele ? se corecteaza si cu lightroomul wb cu un singur click , dar de calitatea pozei de dupa , si de zgomotul care intervine de ce nu vorbesti ?

Stefan Lucian - 18 Jun 2013, ora 20:59
Acelasi lucru se poate obtine cu Acdsee , SILKYPIX (ptr. aparatele Panasonic chiar si pe jpeguri), sau ViewNX la aparatele Nikon dar doar pe Nef-uri.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate