Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Sony Alpha 200


Cuprins
1. Descriere generala
2. Caracteristici tehnice
3. Testare in laborator
4. Testare in teren
5. Concluzii


Introducere
Sony a lansat in ianuarie 2008 al treilea model de camera foto D-SLR: Alpha 200, o evolutie fata de modelul Alpha 100. Noul model este replica Sony pentru piata modelelor "de baza" D-SLR, unde mai concureaza Pentax K200D, Nikon D60 si Canon 450D.
Cu un corp doar cu cativa milimetri mai mic (130,8 x 95,5 x 71,3 mm), noul D-SLR vine in kit cu obiectivul 18 - 70 mm.sony_a200_04.jpg


Noul model poseda un modul imbunatatit de focalizare (Sony sustine ca focalizarea se face de 1,7 ori mai rapid), imprumutat de la modelul A700.
Desi captatorul are aceeasi rezolutie ca si Alpha 100, producatorul a imbunatatit arhitectura sa pentru a permite ca mai multa lumina sa ajunga la stratul fotosensibil.
Sony A200 pastreaza stabilizarea senzorului (prin vibratii in doua directii) dar subansamblul a fost perfectionat, si aduce acum un spor de 2,5 - 3,5 trepte. Butonul de activare / dezactivare a stabilizarii este acum aliniat orizontal.
Butonul de acces rapid (Fn) la cei mai importanti parametrii ai camerei, este acum accesibil cu degetul mare al mainii drepte.
Ecranul LCD este prevazut cu strat antireflex si este mai mare; din pacate, rezolutia nu a fost crescuta iar afisarea imaginii are intrucatva de suferit. Aici insa, starea de incarcare a bateriei este afisata atat sub cunoscuta iconita, dar si in procente.
Mecanismul de ridicare al blitzului a fost modificat; acum blitzul se poate ridica si automat, daca luminarea subiectului nu este suficienta.


Corpul aparatului
Chiar daca are o carcasa realizata din plastic, calitatea foarte buna a finisarii face din Alpha 200 un model placut la utilizare.
Privind aparatul de sus, devine evidenta marirea manerului si care, in conjunctie cu spatiul generos dintre grip si camera oglinzii si cu profilarea adanca pentru degetul mijlociu, ofera o prindere sigura si confortabila a camerei.sony_a200_02.jpg


In dreapta vizorului, pe panoul de sus, sunt disponibile doua butoane: unul pentru ISO si al doilea pentru modificarea modurilor de fotografie: declansare unica, fotografie in rafala, autodeclansare.sony_a200_13.jpg


Rotita de selectie a modurilor de functionare a fost mutata in stanga (in locul rotitei de selectie rapida) iar tasta Fn se afla acum pe panoul din spate al aparatului, accesibila degetului mare.
Inelul monturii pentru obiective a fost marit, de asemenea si butonul de deblocare. Din pacate, si la acest model, lipseste butonul de previzualizare a profunzimii de camp.


Senzorul si procesorul camerei
Senzorul modelului Alpha 200 a fost imbunatatit prin perfectionarea designului, astfel incat pe stratul fotosensibil sa poata ajunge mai multa lumina. Senzorul masoara 23,6 x 15,8 mm, are raportul laturilor de 3:2 si o rezolutie maxima de 3872 x 2592 pixeli. Pot fi obtinute si fotografii la rezolutie mai mica (5,6 si 2,5 MPx) sau cu raportul laturilor 16:9.
Sony Alpha 200 este coordonat de un nou procesor Bionz, care permite o prelucrare mai buna a imaginilor. Fotografiile realizate pana la ISO 400 sunt practic lipsite de zgomot, iar cele cu sensibilitate mai mare pot fi folosite dupa unele prelucrari. A200 poseda si ISO 3200!
Imaginile realizate de A200 fiind similare cu cele realizate cu A100 dar cu o treapta ISO mai jos. Procesorul permite redarea optimizata a fotografiilor cu contrast ridicat, prin functia D-Range Optimiser. Spre deosebire de “fratele mai mare”, A700, la A200 exista doar trei optiuni: D-R Off, D-R Standard si D-R+.
Sensibilitatea poate fi ajustata in intervalul 100 - 3200 ISO, cu posiblitatea reducerii zgomotului la ISO 1600 si 3200 sau in cazul expunerilor mai lungi de 1 sec.
Fotografiile pot fi salvate in fisiere brute (RAW), JPEG sau RAW+JPEG. Fisierele RAW sunt salvate intr-un format proprietar si care nu pot fi recunoscute de orice program. In pachet exista insa softul necesar pentru vizualizare si prelucrarea fotografiilor. Versiunile recente ale programelor de gestionare a fisierelor RAW (Adobe Camera Raw 4.3.1, Photoshop Elements 5 sau Lightroom 1.3) recunosc si afiseaza imaginile inregistrate cu Alpha200.
Reproducerea culorilor, amploarea constrastului si acutanta pot fi modificate folosind Stilurile Creative (Standard, Vivid, Portret, Peisaj, Fotografie noaptea, Apus de soare, Alb-Negru si Adobe RGB). Cei trei parametrii pot fi ajustati in 7 nivele (+3 – 3).


Expunere si DRO
Expunerea este determinata pe o matrice cu 40 senzori.
Sony Alpha 200 dispune de trei metode de masura a expunerii: evaluativa, cu pondere centrala si spot.
Pentru a ameliora redarea scenelor cu contrast ridicat, Sony a implementat un mod de conversie a informatiilor brute, denumit Dynamic Range Oprimizer (DRO). Aceasta procedura modifica local curba de contrast, atat la nivelul umbrelor (cu un castig de detalii in umbre) dar si in lumini.


Stabilizarea imaginii
Se realizeaza prin deplasarea pe doua axe de libertate a senzorului, dupa tehnologia Super Steady Shot, care a fost ameliorata si permite castigarea unei jumatati de diafragma peste modelului A100 (de la 2 - 3 diafragme, la 2,5 - 3,5 diafragme, in functie de obiectivul folosit).
Senzorul stabilizat poate lucra in conjunctie cu orice tip de obiectiv (nou sau vechi, superangular sau teleobiectiv), dar efectul sau nu poate fi vazut in vizor.
Camera oglinzii a fost tratata anti-praf; senzorul este supus, timp de circa o secunda, unor vibratii pentru scuturarea prafului (la oprirea camerei).sony_a200_07.jpg


Focalizarea
Se efectueaza pe noua puncte (cu punctul central in cruce) iar rutina de punere la punct a fost perfectionata. Producatorul sustine ca Alpha 200 realizeaza focalizarea de 1,7 ori mai repede decat predecesorul sau.
Senzorul de sub ocular incepe focalizarea imediat ce aparatul este dus la ochi, ca si celelalte modele Sony.sony_a200_12.jpg


Focalizarea se poate realiza o singura data (AF-S), continuu (AF-C) sau intr-un mod hibrid (AF-A), ce comuta automat intre precedentele, in functie de miscarea subiectului fotografiat.
Focalizarea manuala este posibila, dupa comutarea unui buton dedicat, aflat in stanga monturii obiectivului. Punerea corecta la punct este anuntata in vizor nu prin aprinderea vre-unuia din cei 9 senzori din cadru ci prin luminarea indicatorului din linia parametrilor de functionare.


Vizorul
Este dimensionat conform clasei in care se afla aparatul. Cu un grosisment de 0,83 x si cu o acoperire de 95% vizorul are in componenta o pentaoglinda. Geamul mat, de foarte buna calitate, de tip Acute Matte Spherical, face vizarea confortabila. In vizor sunt afisati o serie de parametrii de functionare ai camerei (starea si compensarea expunerii cu blitz, punerea la punct, timpul de expunere, diafragma de lucru, compensarea la expunere, spatiul disponibil in memoria tampon si doua iconite care ilustreaza miscarile camerei); din pacate, sensibilitatea ISO nu este afisata permanent (doar cand este apasat butonul ISO).
Din pacate, la Sony Alpha 200 nu exista buton pentru pre-vizualizarea profunzimii de camp.
In vizor se pot observa patru linii orizontale care delimiteaza cadrul in care fotografiati in modul "panoramic" 16:9.


Blitzul incorporat
Modelul Sony Alpha 200 dispune de un blitz incorporat care se poate ridica automat sau manual, in functie de modul program utilizat. Numarul ghid este 12 (in metrii, pentru ISO 100) si acopera un unghi de camp echivalent unui obiectiv de 18 mm.sony_a200_05.jpg


Blitzul poate functiona in unul din modurile: Auto, Fill-flash, Rear flash sync, Slow Sync, High Speed Sync, Wireless (impreuna cu modelele: HVL-F24AM, HVL-F56AM si F36AM). Compensarea intensitatii descarcarii blitzului se poate face in intervalul +/- 2 IE, in pasi de 1/2 IE.
Blitul foloseste modul ADI (Advanced Distance Integration) cu toate obiectivele Sony si Konica Minolta Maxxum din seria D (ia in calcul pentru a stabili intensitatea descarcarii si distanta de punere la punct).


Stocarea imaginilor, bateria si ecranul LCD
Stocarea imaginilor se realizeaza pe CompactFlash, ca si la modelul precedent, dar lacasul pentru card a fost rotit in asa fel incat cardul se introduce cu eticheta spre fotograf, asa cum e si firesc!sony_a200_06.jpg


Viteza de scriere pe card este foarte buna, camera putind fotografia in rafala continua, la cadenta de aproximativ 3 cadre / secunda, pana la umplerea cardului.


Bateria de alimentare a camerei este acum de tip Sony InfoLithium NP-FM500H cu o capacitate nominala de 1650 mAh, ceea ce asigura o autonomie de circa 750 declansari (din care jumatate cu blitz, conform standardului CIPA).sony_a200_08.jpg


Noul model de baterie nu este compatibil cu cel de la Alpha 100, dar permite afisarea in procente a energiei ramase in acumulatori (ca si la Alpha 700).


Ecranul LCD a fost marit la 2,7 inch. Parametrii camerei si de fotografie, ca si imaginile, sunt rotite automat, in functie de pozitionarea camerei. Meniurile insa nu se rotesc (asa cum se intampla la A700).


Meniuri si moduri de functionare
Sony Alpha 200 dispune de trei sectiuni ale meniului:
- sectiunea Recording - in care pot fi setati parametrii expunerii, ai prelucrarii fisierelor brute in JPEG si chiar raportul laturilor (au aparut 16:9 si 3:2).
- sectiuna Playback - a fost rearanjata; inca din prima pagina sunt disponibile Delete si Format.
- sectiunea Setup
Navigarea printre paginile meniului se face fie cu ajutorul sagetilor directionale de pe joypad, sau, prin apelarea tastei Fn, se intra intr-un meniu ce cuprinde cele mai importante setari ale aparatului.


Modul Auto (verde) permite fotografierea in modul Auto IS) (100 - 400 ISO), AutoFocus si AutoWhite Balance. Autofocalizarea este utilizata chiar daca butonul AF/MF este comutat in modul focalizare manuala.
Modul Auto fara blitz este un mod Auto in care expunerea este efectuata la lumina existenta.
Scene presetate:
- Portret - utilizeaza o diafragma cat mai deschisa, pentru a reda neclar fundalul
- Peisaj - accentueaza nuantele culorile si accentueaza acutanta imaginii.
- Macro - destinat proxifotografiei; foloseste o diafragma mai inchisa pentru a mari planul de profunzime.
- Sport - destinat si scenelor in desfasurare rapida; fotografierea se face in rafala, iar, daca lumina este insuficienta, sensibilitatea este crescuta automat;
- Sunset - reda culoarea rosu mai accentuat;
- Portret noaptea - utilizeaza blitzul pentru iluminarea subiectului si un timp lung de expunere, pentru redarea corecta a fundalului.
Sunt prezente si clasicele programe:
- Program
- Prioritate de diafragma
- Prioritate de timp de expunere
- Manual


Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 11 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 11 zile, la ora 06:52
ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate