Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Lensbaby 3G

Cuprins:

1. Introducere
2. The Original Lensbaby
3. Lensbaby 2
4. Lensbaby 2 - caracteristici tehnice si concluzii
4. Lensbaby 3G
6. Galeria de imagini Lensbaby Original
7. Galeria de imagini Lensbaby 2
8. Galeria de imagini Lensbaby 3G

Articol sponsorizat de:

f64_banner.jpg

Lensbaby 3G este a treia versiune a obiectivului extrem de original, creat de Craig Strong. Acest nou obiectiv vizeaza amatorii avansati si fotografii profesionisti prin adaugarea unui subansamblu care permite controlul foarte precis al planului de focalizare, cu ajutorul unui set de trei suruburi si prin rotirea obiectivului in filetul sau.

lensbaby3g_01.jpg

Lensbaby 3G pastreaza de la versiunea 2, acelasi sistem optic (dublet tratat antireflex) cu distanta focala de aproximativ 50 mm si luminozitatea de f:2.

Obiectivul poate primi inele de diafragma ce vor fi mentinute in pozitie prin acelasi sistem de trei magneti dispusi la 120 grade in fata lentilei frontale a obiectivului. Sunt disponibilie inele de diafragma corespunzatoare f:2,8, f:4, f:5,6, f:8, f:11 f:16 si f:22.

Distanta minima de focalizare este de circa 30 cm iar distanta maxima de focalizare - infinit si mai departe...

lensbaby3g_02.jpg

Lensbaby 3G este livrat in acelasi monturi ca si versiunea 2.

Monturi

MONTURA MODEL CAMERA
Canon EF Canon EOS SLR si D-SLR
Kodak DCS-1, DCS 520, DCS 560 si DSC PRO SLR/c
Canon FD AE-1, AE-1 Program, A1, AT-1, AV-1, AL-1
F-1, FTbN, T-50, T-60, T-70, T-80, T-90
Contax Toate
Leica R Toate
Minolta X700, XD11, XD5, XGm
Minolta Maxxum Minolta Maxxum SLR si D-SLR
Pentax K Mount SLR si D-SLR
Pentax K-series, M-Series si LX
Nikon F Fuji Film S1 Pro si S2 Pro;
Kodak DCS 100, DCS 200, DCS 420, DCS 460, DCS 410, DCS 315, DCS 330, DCS 620, DCS 660, DCS 720x, DCS 760, DCS 760M, si DCS PRO SLR/n
Olympus 4/3 Toate
Olympus OM

Toate

Yashica Toate
Filet 42 mm Fujica, Mamiya, Praktica si Pentax

Cum se realizeaza punerea la punct?
Lensbaby 3G dispune de doua noi subansamble pentru punerea la punct a planului de claritate. Ca si versiunea a doua, fotograful apasa cu doua degete pe discul metalic ce sustine obiectivul si, prin jocul fortelor de apasare, realizeaza punerea la punct pe subiect si neclaritate in zonele vecine.

lensbaby3g_03.jpg

In momentul in care fotograful este multumit de focalizare, apasa pe un buton al obiectivului si trei perechi de gheare sunt deblocate pentru a fixa discul port-obiectiv in pozitia aleasa si, prin urmare, a mentine claritatea.

Amploarea neclaritatii zonelor din afara planului de focalizare poate fi modificata prin insurubarea sau desurubarea oricaruia dintre cele trei suruburi care tin obiectivul in pozitie.

principiu_functionare.jpg

Planul filmului, planul obiectivului si planul de punere la punct se intersecteaza pe aceeasi dreapta. Prin desurubarea surubului de reglaj, dreapta de convergenta dintre planul obiectivului si cel al filmului se indeparteaza rapid de obiectiv si, ca atare, si planul de punere la punct urmeaza aceasta intersectie si deci se redreseaza. Consecinta? Obiectele din afara planului de claritate vor fi reproduse mai clar sau mai neclar, in functie de cum manevram acest surub.

O a doua posibilitate de punere la punct este realizata prin infiletarea filetului. Prin aceasta modalitate planul de punere la punct se deplaseaza mai in fata sau mai in spate, dupa necesitate.

Avantaje
Prin utilizarea combinata a celor doua mecanisme de punere la punct a planelor de claritate si de "neclaritate" fotograful are control deplin asupra a ceea va fi reprodus clar si ce va fi reprodus neclar in fotografia sa. Mai mult, punind aparatul pe trepied, se pot realiza fotografii cu timpi lungi de expunere, fara frica de a scoate subiectul din planul de claritate.

Pentru a focaliza pe alt subiect, obiectivul dispune de doua parghii de deblocare rapida. Ghearele care fixau obiectivul in pozitia dorita de fotograf sunt dezangajate iar burduful elastic aduce obiectivul in pozitie de extensie.

lensbaby3g_04.jpg

Obiectivul dispune de filet pentru accesorii, de 37 mm. Adaptorul macro si convertoarele superangular si tele, produse pentru Lensbaby 2.0 pot fi folosit si pe 3G.

Concluzii
Cu acest model, Craig Strong raspunde solicitarilor utilizatorilor de Lensbaby 2 si care-si doreau utilizarea obiectivului si in conditii de studio. Prin angajarea celor trei suruburi de punere la punct, planul de focalizare poate acum fi foarte precis stabilit si poate fi pastrat indefinit. Ca si modelul 2, noul obiectivul poate fi folosit si fara angajarea suruburilor de punere la punct, de exemplu pentru fotografie dinamica, pe strada. Totusi, cele doua mijloace de punere la punct sunt foarte utile si permit stabilirea planului de claritate in mod precis si, mai ales, repetabil.

Seria Lensbaby are, ca orice alt produs fotografic, admiratori si adversari. Adversarii sustin ca obiectivul are rezolutie scazuta, ca utilizarea lui este aleatorie, sau ca rezultate similare pot fi obtinute si prin prelucrari in post-productie. Multi dintre adversarii Lensbaby insa uita ca fotografia nu este doar despre cel mai rapid obturator, despre cat de multe linii pe milimetru scoate obiectivul "X" sau despre ce faimoasa este marca lor de aparat foto.

Fotografia este si despre a vedea realitatea intr-un mod original si creativ. Imi vine greu sa cred ca programele de prelucrare a imaginilor au sau vor introduce in viitorul previzibil, si intrumente cum ar fi "sporiti creativitatea" sau "adaugati viziune originala".

< - Pagina precedenta . . . . .Pagina urmatoare ->

Calin-Stefan Ragalie
octombrie, 2007
© Foto-Magazin.ro
Bookmark and Share

Comentarii:

liviu toma - 05 Oct 2007, ora 15:35
dificil de lucrat cu asa ceva. e pt studio. am vazut cu ochii mei un aparat agatat cu mineca si dat jos cu tot cu trepied. astept niste texte despre noua revolutie digitala , despre d3 , d300, mark iii (both of them) , despre modul optim de valorificare a acestor noi modele de camere. cer mult ? se poate ? liviu. liviu.

Ancuta T. - 26 Feb 2008, ora 11:35
Interesant set de articole! M-au convins si mi-am cuparat si eu un Lensbaby 3G.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 11 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 14 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 14 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate