Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Conversia fisierelor RAW

Cuprins:
1. Ce sunt fisierele RAW. Diferente intre RAW si JPEG
2. Ce sa alegem, Raw sau JPEG?
3. Obtinerea si descarcarea fisierelor RAW
4. Ajustarea balansului de alb, a expunerii, a saturariei culorilor si reducerea zgomotului
5. Corectarea distorsiunilor optice, ajustarea microcontrastului. Concluzii

In modul "AUTO" sau "PROGRAM", camerele foto digitale actuale pot efectua fotografii foarte bune in majoritatea situatiilor. Intr-adevar, in cele mai multe imprejurari: - subiectul este luminat suficient si aproximativ uniform, cu - un contrast normal, fara a fi excesiv, - de catre o sursa de lumina suficient de puternica si care permite o sensibilitate ISO mica, - sursa de lumina este unica si nu apar probleme legate de temperatura de culoare.

De aceea procesorul camerei digitale se achita onorabil de sarcinile sale: determinarea expunerii, a sensibilitatii ISO si a balansului de alb. Ce se intampla insa in cazuri deosebite? Lumini cu temperatura de culoare diferite, lumina in cantitate insuficienta, subiecte in contralumina, etc?

Indiferent insa de tipul subiectului, fotografierea in modul RAW re-aduce la indemana fotografului controlul complet asupra procesului de realizare al fotografiei. Pana nu de mult, majoritatea fotografilor (si mai ales amatorii), puteau decide asupra subiectului fotografiat, modului de incadrare, momentului optim al declansarii, dupa care filmul expus era preluat de o masina care efectua totul automat, eventual "corecta" unele "greseli" ale fotografului in conformitate cu ce se credea a fi o fotografie "frumoasa" si "colorata". Acum insa, chiar si prelucrarea imaginii revine in sarcina fotografului, care poate astfel controla intregul proces, de la declansare pana la imprimarea pe hartie. Astfel fotograful poate ajusta diversi parametrii pe intreg fluxul de lucru, iar imaginea finala sa reflecte cat mai exact intentia lui.

Fluxul de prelucrare al fisierelor digitale RAW

ETAPE PROCESE
Setarea camerei foto digitale  
Descarcarea fisierelor de imagine  
Prelucrarea fisiderelor RAW Interpolarea color
Aplicarea profilului camerei
Corectarea expunerii
Ajustarea contrastului si a stralucirii
Ajustarea saturatiei culorilor
Reducerea zgomotului
Decupare, redimensionare
Salvarea imaginilor prelucrate  

1. Obtinerea imaginilor in formatul RAW

Majoritatea camerelor foto digitale avansate permit salvarea fisierelor de imagine in mod RAW, in mod JPEG sau combinat (RAW + JPEG).
Pentru a putea inregistra fisierele in modul RAW se acceseaza meniul camerei, se intra in pagina dedicata imaginii si se selecteaza modul RAW sau RAW+JPEG.

setare_eos_xt.jpg

Daca spatiul de stocare pe cartela nu este o problema, va recomand utilizarea modului RAW+JPEG. In acest fel puteti beneficia atat de avantajele utilizarii universale a formatului JPEG dar si de calitatea crescuta a celor RAW.

Camera foto va salva pe cartela doua fisiere de tipul ABC_xxxx unul cu extensia "RAW" si altul cu extensia "jpeg". Terminologia fisierului RAW depinde de producator si arata lipsa consensului in privinta formatului.
Deseori, fisierul RAW contine imbricat si un fisier JPEG de mica rezolutie, destinat exclusiv posibilitatii de vizionare directa cu browserele de imagine.

2. Descarcarea fisierelor de imagine, selectia si marcarea
Imaginile de pe cartela flash pot fi descarcate in computer in doua moduri:

a) fie prin racordarea camerei foto digitale la un port USB si prin utilizarea programelor dedicate ale modelului de camera

b) fie, mai simplu, prin conectarea cartelei flash intr-un cititor de cartele.

Eu prefer ultima varianta, deoarece nu uzez portul USB al camerei foto si imi permite citirea tuturor tipurilor de cartele pe care le utilizez.

O data descarcate, pot sa vizualizez imaginile si sa le evaluez. Majoritatea programelor de conversie RAW poseda un browser de imagini ca si posibilitatea de a ierarhiza, marca si clasifica imaginile. Cu aceasta ocazie, atasez imaginilor cuvinte cheie, care usureaza ulterior procesul de selectie si de regasire. Cuvintele cheie sunt inscrise ca meta-date si ar fi bine sa fie inglobate in EXIF-ul imaginii.

< - Pagina precedenta . . . . . . . Pagina urmatoare - >

Calin-Stefan Ragalie
august 2006
© Fotomagazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

samsa ion - 31 Aug 2006, ora 16:42
ar fi completat si eu sondajul cu privire la site dar nu cred ca intereseaza foarte tare pe cineva ce salar am, cati copii, cate neveste cate telefoane si daca mananc mamaliga cu betisoarele sau stridii cu polonicul. o fi pentru sociologi dar e degeaba aizic, zic eu. poate-l faci mai simplu formularul si la obiect pentru ca nu cred ca sunt fraieri care asteapta masina ca premiu ca au completat asa ceva :-)

Rudolf Straule - 01 Sep 2006, ora 13:53
As fi interesat sa stiu ce convertor RAW a folosit dl. Ragalie, deoarece convertorul furnizat de Canon "Digital Photo Professional" nu este atat de complex.

motanelu curios - 01 Sep 2006, ora 14:11
Cred ca e bine venit articolul. Si eu m-am intrebat de multe ori de ce sa-mi complic viata cu raw, cand jpeg ies asa bine? @samsa- nu comentez ... comentariul. Dar articolul se refera la altceva (RAW), nu la sondaj. Exista pe forum posibilitatea de a exprima opinii cu privire la ... diverse (inclusiv sondaje. samd.)

Calin-Stefan Ragalie - 01 Sep 2006, ora 16:49
Am folosit Adobe Lightroom (beta), ca si in paginile Precedente.

Mesagerul - George - 17 Sep 2007, ora 18:00
Sunt super explicatiile . Va multumesc.

Raluca Ioana Agasanu - 24 Nov 2009, ora 13:10
Extraordinare explicatii. Imi sunt foarte, foarte folositoare, mai ales ca saptamana trecuta mi-am achizitionat un DSLR Nikon D3000, strict necesar pentru Cursul de Fotografie de la Sala Dalles si am inceput sa-l probez in diferite conditii.

valentin c - 04 Jan 2010, ora 12:08
Dl Ragalie merita tot respectul pentru generozitatea cu care ne impartaseste din bogata sa experienta.Desi ma consideram documentat am inteles din acest articol printre altele si ca in RAW nu se poate face balansul de alb din camera.La multi ani

Frederick Comput - 17 Sep 2010, ora 11:59
Thanks for sharing!

Alina - 19 Sep 2010, ora 10:16
Foarte util, multumim!

AnabelSess - 31 Dec 2013, ora 09:22
Starbound — попытка вывести жанр, популяризованный создателями Minecraft, на новый уровень. По сути, это такая же огромная песочница, но помноженная на миллион. Пока другие разработчики забрасывают игроков в прекрасный новый мир, персонально созданный случайным образом для каждого нового исследователя, студия Chucklefish предлагает бесконечное множество таких миров. Это целая вселенная, по которой можно путешествовать, обследуя все новые и новые планеты.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
Оntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate