Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cardurile de memorie flash

1. Cardurile de memorie flash CF, SD, MiniSD
2. Cardurile de memorie flash xD, MMC, MS MicroSD
3. Ce card flash sa aleg?Astazi, orice persoana care utilizeaza un dispozitiv electronic portabil, cu siguranta ca a intalnit cardurile de memorie flash. Pe piata sunt prezente cinci formate de baza, trei dintre care au un standard deschis (CompactFlash, SecureDigital si MultiMediaCard) si doua cu standard inchis (MemoryStick produse de Sony si de Samsung, si xD-Picture - de Olympus si de Fuji). Faptul ca standardul acestora este deschis a permis primelor doua formate - CompactFlash si SecureDigital, sa castige o popularitate enorma printre utilizatori si sa umple piata de carduri de memorie cu variantele sale, propuse de diferiti producatori.

CompactFlash: mai intai au fost cuvintele...

La aparitia memoriei flash, producatorii de dispozitive electronice au vazut posibilitatea ca, fara mari probleme si cheltuieli, sa-si doteze produsele cu noile tipuri de medii de stocare. Avantajele erau evidente: consumul energetic redus, fiabilitate ridicata (din cauza lipsei pieselor mobile) si rezistenta la mediul inconjurator si la sarcini electrice. Insa principala problema era dimensiunea acestora. A aparut idea de a crea un nou format de memorii flash, care va avea dimensiuni reduse si in acelasi timp, compatibil cu sloturile PCMCIA existente, fapt care in principiu insemna compatibilitatea cu comenzile ATA/ATAPI.

78487.jpg

Logo-ul CompactFlash Association

In anul 1994, corporatia SanDisk a prezentat prima revizie a specificatiilor CompactFlash. Stabilitatea promovarii standardului pe piata a dus la crearea, peste un an, a CompactFlash Association (CFA), care astazi are peste 200 de membri. In componenta consiliului director al asociatiei intra giganti ai electronicii precum Canon, Eastman Kodak Company, Hewlett-Packard, Hitachi Global Systems Technologies, Lexar Media, Renesas Technology, SanDisk si Socket Communications. Astazi, CFA se ocupa cu asistenta si dezvoltarea continua a standardului, imbunatatind viteza de transfer a datelor.

sandisk.jpg
Card de memorie CompactFlash

Caracteristici ale standardului CompactFlash

Cardurile CompactFlash au fost create, luand in calcul utilizarea acestora in slotul PCMCIA Type II, ceea ce este posibil cu ajutorul unui adaptor pasiv. Mufa consta din 50 de pini, in doua randuri (slotul PCMCIA Type II are 68 de pini, dar pastreaza specificatiile PCMCIA ATA).
Pentru anul 1994, dimensiunila cardului erau extraordinare 43 x 36 x 3,3 mm, adica, de doua ori mai subtire decat un card PCMCIA.

cf+adapterpcmcia.jpg
CompactFlash PCMCIA Adapter si cardurile de memorie

Simultan cu cresterea cerintelor pentru capacitatea cardurilor, standardul a fost impartit in doua tipuri. Vechiul standard, mai subtire a fost numit CompactFlash type I, iar cel nou, mai "incapator" - CompactFlash type II, dar care are o grosime de 5 mm.
In cardreader-urile pentru CompactFlash type II, se pot utiliza ambele tipuri, insa in cardreader-ul type I, celalat card, pur si simplu, nu incape.
In prezent, dezvoltarea tehnologiilor de fabricatie a cardurilor flash permite crearea de chip-uri incapatoare dar de dimensiuni minuscule, ceea ce a nivelat avantajele cardurilor "mai groase". De aceea, in prezent, cardurile CF type II nu sunt foarte rapandite si slotul type II este utilizat mai ales pentru conectarea Microdrive-ului de la IBM/Hitachi sau a controller-elor periferice.
Sub forma cardurilor CF I/O se produce o mare varietate de dispozitive periferice, printre care modem-uri, controller-e de retea, adaptoare wireless etc.

pict_4.gif
Adaptor WLAN, realizat in formatul CF I/O

Avantajele CompactFlash:
- conectare facila, cu ajutorul adaptorului PCMCIA,
- rezistenta la socuri: utilizarea cardurilor flash presupune ca in interiorul acesteia nu e nici o piesa mobila. Cardurile isi pastreaza functionalitatea chiar si la suprasarcini de 2000 g,
- durata de viata este de aproximativ 100 de ani,
- economicitatea: cardurile necesita in jur de 5% din consumul hard disk-urilor cu form-factor 1,8 inch sau 2,5 inch. Acest fapt face din cardurile CF o alternativa fiabila pentru dispozitivele portabile, pentru care autonomia este decisiva,
- compabitilitate extinsa: comenzile ATA sunt compatibile cu majoritatea sistemelor de operare, deci, cardurile sunt "recunoscute" fara probleme si functioneaza practic pe orice sistem,
- tensiunea de alimentare de 3,3 si 5 V, ceea ce permite utilizarea cardurilor in ambele sisteme de alimentare.

Limita capacitatii teoretice a cardurilor CompactFlash este de 137 Gb. In momentul actual, sunt disponibile modele, cu capacitati de la 16 Mb (care, treptat, devin piese de muzeu) pana la 12 Gb. Insa cele mai vandute sunt cele cu capacitati intre 256 si 1024 Mb.
CompactFlash este cel mai popular format in sectorul foto profesional.

SecureDigital: mai mic - este oare mai bine?

Procesul miniaturizarii permanente a dispozitivelor electronice, a dus la situatia in care marii producatori au inceput sa se gandeasca la crearea unui nou standard. Deja in anul 2000 majoritatea dispozitivelor portabile (telefoane mobile, mp3 playere, pda-uri) s-au miniaturizat intr-atat, incat cardurile CompactFlash nu au mai putut fi utilizate.
In anul 2000, companiile SanDisk, Matsushita Electric si Toshiba au creat o alianta, denumita SecureDigital Card Association. Cine sunt aceste companii? In primul rand, compania SanDisk, este pionierul industriei cardurilor de memorie; puteau sa concureze cu aceasta, din punctul de vedere al volumului productie, doar membrii CompactFlash Association: Lexar Media si Renesas. In cel de-al doilea rand, gigantul pietei de electronica si produselor Hi-Fi, Matsushita, renumita prin brandurile sale - Panasonic, Technics si alte zeci de branduri. In cel de-al treilea rand, unul din liderii pietei de laptop-uri (in special pe piata asiatica): Toshiba. Printre ceilalti membri se numara: HP, Hitachi, AMD, Intel, Samsung, intreaga familie de companii Fujitsu, producatorii de echipamente de retea Agere, Broadcom, Atheros, Freescale, Motorola, cat si gigantii pietei telefoanelor mobile precum Nokia, NTT DoCoMo, Symbian si Vodafone.

pict_5.jpg

SD Card Association totalizeaza azi peste 600 de membri si este cea mai mare asociatie care se ocupa cu cercetarea, dezvoltarea si productia de carduri de memorie.

Caracteristicile standartului
Ca baza a standardului SD, a fost preluat cel deja existent in 1997: standardul MultiMediaCard (MMC). A fost pastrata toata partea mecanica si electrica. Insa in practica, numai unele carduri MMC ruleaza normal in cardreader-ele pentru SecureDigital.

pict_6.jpg

Numarul contactelor, plasate pe o singura parte a carcase de plastic a crescut de la 7 (in cazul MMC) la 9. Acest fapt a permis cresterea numarului de fluxuri de date simultane pana la 4 (datele pot fi transferate prin 1, 2 sau 4 cai simultan). Regimul de transfer al datelor este ales de controller-ul cardului, si anume, diferentierea regimurilor permite denumirea interfetei ca succesiv-paralela. Cardul SecureDigital poate fi conectata la PCMCIA cu ajutorul unui adaptor special.

card_7.jpg

Adaptorul SD PCMCIA Controller este capabil sa ruleze la frecventa de pana la 25 MHz (comparativ cu 20 MHz la MMC).
Cardurile SD au dimensiunile de 32 x 24 x 2,1 mm si o greutate de circa 2 g (comparativ cu cardurile CF, care au 11 - 13 g). In prezent exista trei tipuri de carduri SD:
- Carduri simple: cu tensiunea de alimentare 2,7 - 3,6 V
- SDLV (Low Voltage): carduri cu tensiunea scazuta - 1,6 V.
- Carduri miniSD, care au dimensiunile 21 x 20 x 1,4 si greutatea de 1 g, destinate utilizarii in dispozitivele miniaturale (PDA-uri, comunicatoare, telefoane mobile).

card_8.jpg

Denumirea SecureDigital este conditionata de conformitatea cardurilor respective cu recomandarile SDMI (Secure Digital Musiv Initiative), recomandari "scrise" de gigantii industriei muzicale.

card_9.gif
Conceptiile Secure Digital Music Initiative


Noile carduri erau destinate luptei impotriva distributiei ilegale a continutului media. De aceea, controller-ul cardului are un modul de criptare, care efectueaza criptarea fluxurilor informationale ce intra pe card. Acesta metoda se aplica la inregistrarea continutului media comercial (video sau audio). Cand cardul se conecteaza la un alt calculator, controller-ul analizeaza "cheia" inregistrata in controller-ul cardreader-ului. Cardul verifica disponibilitatea drepturilor calculatorului de inregistrare sau citire a continutului, iar calculatorul, la randul sau, verifica cardul. Dupa o verificare reciproca controller-ul cardului deschide accesul spre inregistrare a continutului acestuia. Continutul inregistrat se cripteaza in conformitatea cu key-ul/semnatura respectivului continut.

card_10.gif
Ordinea verificarii drepturilor la citire

In afara de acestea, inca un factor care a conditionat denumirea SecureDigital, este comutatorul Lock, care se afla pe una din marginile cardului. In cazul cardurilor miniSD acest "intrerupator" lipseste.
Pe langa cardurile de memorie SecureDigital clasice, asociatia a dezvoltat si standardul SDIO pentru diverse dispozitive de input/output, create in form-factorul cardului SD.
Trebuie notat ca lipsa standardului SDIO conditiona avantajul major al cardurilor CompactFlash pana in 2002-2003 asupra standardului SD. Dupa publicarea specificatiilor SDIO, SecureDigital a inceput sa acapareze teren, in detrimentul lui CompactFlash. Deja in 2004 SD inregistra vanzari mai mari decat mai vechiul CF.

card_11.gif
Sfera de utilizare a cardurilor SDIO

In acelasi timp, asociatia si-a continuat calea catre o miniaturizare continua a cardurilor de memorie. In toamna lui 2004, compania SanDisk a prezentat standardul TransFlash, destinat, mai ales telefoanelor mobile. Simultan, TransFlash a fost anuntat ca urmatorul standard adoptat de SD Card Association. Dimensiunile noului card erau de marimea unghiei degetului mare. Primul dintre clientii SanDisk a fost Motorola, care a asigurat compatibilitatea cu TransFlash pentru o intreaga gama de produse. Dupa care, in aceasta tabara a intrat Samsung si ulterior - LG.
Intrarea in forta a acestui standard a obligat SD Card Association sa obtina certificarea standardului TransFlash. Acest lucru s-a intamplat in 13 iulie 2005, cand SecureDigital Card Associtation a publicat oficial specificatiile standardului microSD. In specificatii se subliniaza ca cardurile TransFlash sunt total compatibile cu echipamentele microSD (sigur ca da, doar este acelasi format, denumirile doar sunt diferite).

card12.jpg
Cardurile de memorie TransFlash (microSD)

Dimensiunile cardurilor miniSD sunt de 11 x 15 x 1 mm si greutate de aprox. 1 g. Incontestabil, acesti parametri fac din acest standard cea mai buna solutie pentru dispozitivele electronice ultraportabile. SD Card Association a afirmat ca isi propune sa faca din miniSD standardul "principal" pentru telefoanele mobile.
In prezent, pe piata se gasesc carduri microSD cu capacitatea de la 32 pana la 256 Mb. De asemenea, in august 2005 au fost prezentate cardurile cu capacitatea de 512 Mb si se asteapta ca pana la sfarsitul anului 2005 sa apara cardul de 1 Gb. Pentru anul 2006, SandDisk promite lansarea cardului microSD de 2 Gb.

Sergiu Bolocan
Redactor CNews.ro
www.cnews.ro
sbolocan@cnews.ro
Toate drepturile rezervate
©2005-2006 CNews.ro
si Fotomagazin.ro

Pagina urmatoare >

Bookmark and Share

Comentarii:

florin alex - 09 Jun 2006, ora 13:05
excelenta sinteza! Mai vreau si altele (despre cipuri, magistrale foto, etc.)

mihai mitrica - 29 Jun 2006, ora 05:42
buna ziua , recent mi`am cumparat o camera video sony ce inregistreaza pe format SD ... am un telefon mobil nokia ce salveaza pe MMC ... aveti sau exista cumva memorii SD sau MMC cu adaptor gen MMC/SD sau SD/MMC ?daca se poate , contactati`ma pe adresa de mail.. multumesc anticipat

ecaterina katerios - 13 Dec 2006, ora 21:15
bravo

Elian B - 17 Jun 2007, ora 16:47
miniSD si microSD sunt acelasi tip de card?

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate