Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

IMPORTANTA UTILIZARII SOFTBOX-ULUI
IN FOTOGRAFIA PROFESIONALA
In fotografia de moda sau portrete, in mod special dar si in fotografia de produs, lumina este punctul forte al oricarei fotografii, putand evidentia latura frumoasa a subiectului, sau dimpotriva, o lumina aplicata necorespunzator asupra subiectului ar putea denatura imaginea.

Utilizat in toate tipurile de fotografie, softbox-ul este indispensabil oricarui fotograf care doreste obtinerea unor poze de calitate, cu umbre fine, controlate, deoarece lumina pe care o furnizeaza softbox-ul este foarte difuza, fara umbre pe produs sau pe fundal.

Avand abilitatea cu ajutorul softbox-ului de a controla lumina care cade asupra subiectului, acest lucru permite fotografului de a-si exprima ideile in multe feluri si de a pune in valoare creativitatea sa.

In comparatie cu umbrela, softbox-ul produce o lumina mult mai difuza (soft) si permite fotografului un mai mare control asupra modului cum cade lumina pe fundal. Acest lucru este datorat atat multitudinii modelelor si tipurilor de softbox-uri dar si accesoriilor disponibile pentru acestea.

In cele ce urmeaza, va vom prezenta cateva tipuri de softbox-uri precum si modul de utilizare al lor. Softbox-urile prezentate mai jos sunt marca PHOTOFLEX (SUA) - lider in domeniul productei de softbox-uri si accesorii pentru controlul luminii. Aceste softbox-uri sunt compatibile cu toate tipurile de blitz-uri profesionale si proiectoare cu lumina continua. Sunt fabricate din materiale speciale, fiind rezistente la temperatura emisa de proiectoarele cu lumina continua cu puteri pana la 10.000W.

MOVIEDOME
Realizat pentru putere mare - max 10.000 W

Avantajul MovieDome

- Unul dintre cele mai noi produse Photoflex – MOVIEDOME, este destinat proiectoarelor PAR, Fresnel si lumini deschise (atat HMI cat si Tungsten) pentru a fi folosite in industria cinematografica si video. Cu o deschidere larga si cu capetele extensibile (incluse) poate cuprinde o lumina de la 12.7 cm’ la 54.6 cm in diametru.
- Fabricat dintr-un material revolutionar "Klinstone" MOVIEDOME este rezistent la caldura produsa de un proiector de pina la 10.000W.
- Dotat cu un sistem de racire / ventilatie , permite utilizare acestuia cu usurinta pentru lumini cu intensitati de pina la 10 000 W .
- Interiorul argintiu combinat cu o panza de difuzie interioara – detasabila, produce o lumina aproape naturala , soft, uniforma.
- Conceput cu un sistem de asamblare rapida - " Quick Release Coners" se poate monta si demonta in secunde.

Dimensiuni disponibile:
Medium : 60 X 80 X 55 CM
Large : 90 x 120 x 75 cm
X-Large : 135 x 180 x 95 cm

EXEMPLU UTILIZARE MOVIEDOME TMPentru aceasta poza (filmare) , s-a folosit un MOVIEDome TM atasat la un proiector de 5000 W.


CINEDOME pro

Avantajul CineDome pro

- Conceput pentru proiectoarele cu lentila Fresnel, acest Softbox este cea mai noua creatie Photoflex, cu un profil mai adancit creat sa maximizeze lumina proiectata de lentilele Fresnel.
- Fabricat dintr-un material revolutionar " Brimstone", acest soft este extrem de rezistent la caldura si poate fi folosit cu usurinta pana la 2000W.
- Interiorul argintiu foarte reflectorizant asigura maximul de lumina pentru orice tip de sursa.
- Fata demontabila asigura trecerea de la un contrast puternic - la o iluminare fina, difuza, in doar cateva secunde.
- Panza de difuzie interna, creeaza o lumina soft uniforma, naturala, eliminand stralucirile si "punctele fierbinti".
- Softbox-ul CINEDOME PRO e compatibil cu majoritatea surselor de lumina profesionale, cu ajutorul unui conector.

Dimensiuni disponibile:
Small : 41 X 56 X 45 cm
Medium : 61 x 81 x 70 cm
Large : 91 x 122 x 92 cm

EXEMPLU UTILIZARE CINEDOME PROTM

Pentru acest interviu, s-a folosit un CineDome proTM direct pe subiect pentru a obtine o lumina naturala , in timp ce pentru lumina venita pe de-asupra s i pentru lumina de contur aplicata de sus, s-a folosit un WhiteDomeTM pentru a obtine o "baie de lumina ". Pentru fundal s-a folosit un "chromakey blue" pentru a fi cu usurinta inlocuit cu orice alta poza de fundal dorita.

SILVERDOME nxt

Avantajele silverDome nxt

- SILVERDOME nxt este un softbox foarte rezitent la caldura emisa de proiector asigurand o lumina fina foarte naturala.
- Interiorul argintiu puternic reflectorizant, asigura maximum de iluminat pentru orice tip de lumina.
- Fabricat dintr-un material rezistent la caldura - " Brimstone", acest lucru face ca interiorul Softbox-ului sa fie foarte rezistent la caldura si durabil in timp.
- Panza de difuzie interna, creeaza o lumina soft uniforma, naturala, eliminand stralucirile si "punctele fierbinti".
- Difuzia externa demontabila asigura trecerea de la un contrast puternic la un iluminat fin, soft, in doar cateva secunde.
- SilverDome nxt lucreaza atat cu blitz-uri de studio cat si cu lumini continue si este un accesoriu esential in iluminatul digital si video.

Dimensiuni disponibile:
X-small : 30 X 41 X 23cm
Small : 41 x 56 x 33cm
Medium : 61 x 81 x 43 cm
Large : 91 x 122 x 64cm
X-Large : 137 x 183 x 81cm

EXEMPLU UTILIZARE SILVERDOME nxtTM

    

Pentru acest interviu, s-a folosit un SilverDome nxtTM lateral si unul de sus direct pe subiect pentru a obtine o lumina de contur , in timp ce pentru lumina directa s-a folosit un panou reflectorizant care reflecta lumina venita de sus.

WITEDOME

Avantajele WiteDome nxt
- Design-ul unic al acestui Softbox WITEDOME , produce un iluminat soft aproape fara umbre.
- Avand o lumina puternica si difuza in acelasi timp, Softbox-ul WITEDOME , este ideal pentru iluminatul platourilor mari de video / film.
- Este fabricat din - " Brinstone", pentru a rezista la caldura si este foarte durabil.
- WiteDome lucreaza atat cu blitz-uri de studio cat si cu lumini continue de pina la 3000W, inclusiv conectorul pentru sustinerea a patru capete Starlite - 4 Star.
si este un accesoriu esential in iluminatul digital si video

Dimensiuni disponibile:
Small : 41 X 56 X 33 cm
Medium : 61 x 81 x 43 cm
Large : 91 x 122 x 64 cm

EXEMPLU UTILIZARE WHITEDOME TM


Pentru aceasta fotografie, s-a folosit un WhitDome nxtTM lateral si unul de sus direct pe subiect, pentru a obtine o lumina difuza pe toata suprafata .

ACTIONDOME ENG

Avantajele ACTIONDOME ENG

- Unul din cele mai noi softboxuri este realizat pentru a asigura nevoile profesionale ale conferintelor de presa.
- Sofbox-ul ACTIONDOME ENG este realizat pentru a asigura o lumina profesionala si flexibilitate in acelasi timp, fiind montat pe camera, asigurand mobilitatea de care are nevoie opratorul in timpul filmarii.
- Structura sa ajustabila asigura o montare rapida si exacta pe camera, permitand focalizarea luminii din fata inapoi ca si ajustarea inaltimii softboxului.

LITEDOME Q3 9TM

Avantajele LITEDOME
- LiteDome asigura un iluminat natural si uniform.
- Panza de difuzie interna, creeaza o lumina soft uniforma, naturala, eliminand stralucirile si "punctele fierbinti".
- Materialul din care e conferctionat, "Duracloth" asigura o maximizare a luminii emise eficientizind energia folosita obtinindu-se astfel rezultate excelente.
- Atat panza interioara cat si cea exterioara sunt usor de indepartat, permitand astfel obtinerea atat a unei lumini difuze cat si contrastelor puternice fara a se recurge la schimbarea setarilor initiale ale blitz-ului/ proiectorului .
- Sistemul patentat "Quick-Relese Coners" este foarte usor de folosit.
- Geanta pentru transport este inclusa in kit.

Dimensiuni disponibile:
Small : 41 x 56 x 33cm
Medium : 61 x 81 x 43 cm
Large : 91 x 122 x 64cm
X-Large : 137 x 183 x 81cm

EXEMPLU UTILIZARE LITEDOME Q3TM

Pentru aceasta fotografie, s-au folosit doua LiteDome Q3tTM concentrate pe fundal pentru a elimina umbrele si doua LiteDome Q3tTM pe subiect.

OCTODOME

Avantajele OCTODOME

- Datorita formei octogonale, Softbox-ul OCTODOME este foarte utilizat in fotografii de moda si portrete.
- Noul OCTODOME are o forma unica cu 8 laturi si un profil mai adancit care asigura obtinerea unui iluminat stralucitor, grupat in jurul subiectului, fara a compromite spatiul din studio.
- Softbox-ul OCTODOME emite mai multa lumina decat emite o umbrela reflectorizanta standard folosita cu difuzie.
- Acest sofbox asigura o lumina uniforma si elimina punctele fierbinti pentru a asigura un iluminat difuz uniform pe intraga suprafata a subiectului.

Dimensiuni disponibile:
Small : 91 cm diam.
Medium : 152 cm diam.
Large : 213 cm diam.

EXEMPLU UTILIZARE OCTODOME TM

Pentru aceasta fotografie, s-a folosit un Large OctoDome tTM invaluind astfel subiectul intr-o lumina difuza.

MULTIDOME Q39

AVANTAJELE MULTIDONE Q39

- MULTIDOME este un softbox multifunctional de tipul" All in One" care asigura o versatilitate si un control maxim.
- Acest Softbox permite modificarea cu usurinta a efectelor luminii folosind panourile demontabile incluse in MULTIDOME.
- Permite alegera dupa nevoi a: stralucirii, contrast-inalt, tonuri aurii, lumina calda sau, o combinatie de doua folosind panourile aurii si argintii interschimbabile.
- De asemenea, se poate alege si efectul utilizarii unui Softbox MULTIDOME simplu fara utilizarea vreunei insertii din kit, obtinand astfel o lumina simpla, alba, naturala, difuza .
- Utilizarea acestui Softbox MULTIDOME impreuna cu kit-ul de accesorii specific "Dome Accessory Kit"ofera posibilitatea unui control eficient si creativ al luminii.
- Panza interioara de difuzie elimina lumina prea stridenta si "punctele fierbinti" creand un iluminat natural si uniform.
- Cand se combina panza de difuzie exterioara si cea interioara cu insertiile aurii si argintii lumina obtinuta este o lumina calda difuza care se potriveste tuturor tonurilor de piele, fiind foarte apreciat in fotografia de portret sau moda.
- Exteriorul gros "Duracloth" asigura eficientizarea luminii obtinute, prevenind pierderea acesteia.
- Atat panza exterioara cat si cea interioara sunt usor de indepartat asigurand un control al luminii si trecerea rapida de la o lumina difuza la un contrast puternic fara a schimba setarile blitz-ului/proiectorului.
- Geanta de transport inclusa in kit.

Dimensiuni disponibile:
Small : 41 x 56 x 33cm
Medium : 61 x 81 x 43 cm
Large : 91 x 122 x 64cm
X-Large : 137 x 183 x 81cm

STRIPDOME Q39TM

Avantajele STIPDOME Q39TM

- Datorita formei unice inguste, acest Softbox produce o lumina focalizata facandu-l ideal pentru iluminatul parului, luminii de contur si lumini comerciale.
- StipDome Q39tm produce cantitatea suficienta de lumina pentru a ilumina si adauga volum sau a evidentia oricce tip de subiect.
- Pnazele interioare de difuzie elimina punctele negre pentru a creea o lumina naturala uniforma.
- Exteriorul gros "Duracloth" asigura ca lumina emisa nu se pierde.
- Forma lunga si adancita a Softbox-lui STIPDOME Q39tm permite folosirea ca lumina pentru subiecti multiplii.
- Cand este folosit ca lumina frontala, datorita profilului sau ingust permita fotografiera cu aparatul pe de-asupra softbox-ului .
- Panzele interioare si exterioare sunt usor de demontat permitand trecerea de la lumina difuza la un contrast puternic fara schimbarea setarilor blitz-ului.
- StrpDome Q39tm este decupatt in cele doua parti laterale, asigurand o circulatie a aerului, in acest fel prevenind supraincalzirea.
- Este usor de transportat, avand inclusa in kit si o geanta de transport.

Dimensiuni disponibile:
Small : 20 x 92 cm / 43 cm adancime
Medium : 30 x 137 cm / 63 cm adancime

EXEMPLU UTILIZARE STRIPDOME Q3 9TM

     

Pentru aceasta fotografie, s-a folosit un StripDome Q3 9TM de sus pentru contur si pentru a evidentia si a separa subiectul de fundal , impreuna cu un panou reflectorizant aplicat direct pe subiect pentru a reflecta o lumina difuza pe fata subiectului.

LITEDOME Q39TM EXTRA SMALL

Avantajele LITEDOME Q39TM

- Este foarte usor si portabil asigurand o calitate a iluminatului oriunde este nevoie.
- LiteDome Q39tm este usor in greutate, mai usor decat orice alt softbox pe camera, in acest moment facandu-l ideal pentru fotografi.
- Poate fi usor pozitionat deasupra capului pentru a fi folosit intr- un studio foto.
- LiteDome Q39tm permite folosirea pe oricare tip de blitz al aparatelor foto
- Poate fi atasat la orice tip de stativ.
- In kit sunt incluse : un conector de baza si o geanta de transport.

Dimensiuni:
Extra small : 30 x 41 x 23 cm

EXEMPLU UTILIZARE LITEDOME Q3 9TM X-tra Small

      

Pentru aceasta fotografie, subiectul a fost intercalat de un panou reflectorizant si de un blitz simplu la care s-a atasat un LITEDOME Q3 9TM X-tra Small , pentru a obtine acest rezultat , o fotografie de portret fara umbre , o lumina difuza pe fata subiectului.

ACCESORII PENTRU SOFTBOX-URI

Cu ajutorul accesoriilor atasate in fata softbox-urilor puteti modifica foarte usor lumina accentuand caracteristicile unice ale subiectului.

Aceste accesorii, pot fi:

CIRCLE MASK

- cu ajutorul lui obtinem o reflectie rotunda in ochii subiectului .

STRIPMASK


- creaza o reflectie ingusta asupra subiectului …

LOUVERS

- concentreaza lumina pe subiect , oprind reflectarea ei in lateral, sus sau jos.

GRID-uri


- aceste grid-uri de 40 0 sunt confectionate din nylon pentru a fi usoare, portabile si durabile.
- sunt compatibile cu toata gama OctoDomes, HalfDomes cat si cu toate Softbox-urile, mai putin - gama WhiteDome.
- aceste griduri se prind cu velcro (arici) de marginea exterioara a softbox-ului, asigurandu-va un control precis al directionarii luminii fara scurgerea luminii in lateral, in jos sau pe fundal.

Pentru alte detalii, puteti vizita www.simus.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

c CRISTI - 06 Mar 2006, ora 16:13
Am un MINOLTA z3 si va rog sa-mi recomandati un softbox,va multumesc !

joe black - 12 Jun 2006, ora 01:11
este foarte util si interesant ce este scris aici...felicitari

dyna dyna - 09 Feb 2010, ora 11:11
ma indoiesc sa un softbox produce lumina mai difuza si mai soft decat o umbrela pt difuzie, dar ma rog fiecare cu opiniile lui

Andrei B. - 19 Aug 2010, ora 00:19
Nu stie cineva cum se cheama materialul reflectorizant folosit la aceste softbox

Cosmin Ionascu - 18 Jan 2011, ora 10:11
@dyna dyna: ce nu imi place la umbrela este ca se vad spitele in reflexia din ochi, un softbox da o lumina uniforma, ca de fereastra... nu am folosit softbox, doar umbrela. Cat despre materialul de aici, chiar daca este dat ca si reclama la un anumit brand, este foarte util pentru cine vrea sa faca poze in studio. Multumesc

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 11 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 13 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 14 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 14 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 16 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate