Flash

Cauta in Foto-Magazin:


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie - Editia 2009

Proiect in colaborare cu The Prince's Rainforests Project
Tema centrala a Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie - Editia 2009 este mediul inconjurator
Initiativa adresata studentilor de pe sase continente.sony_awards_2.jpg


In cadrul lansarii celei de-a doua editii a Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie a fost anuntata o noua initiativa, in parteneriat cu The Prince's Rainforest Project - organizatie recunoscuta pentru eforturile sale in domeniul protejarii si conservarii padurilor tropicale. Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie reprezinta o competitie cu adevarat globala adresata fotografilor amatori si profesionisti.


Printre cei care au luat cuvantul in cadrul evenimentului de lansare ce a avut loc la Galeriile Seippel din Cologne s-au numarat Scott Gray, Managing Director al Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie, James Kennedy, General Manager pentru Marketing Communications al Sony Europe, Vanessa Winship, castigatoare a premiului L'Iris d'Or, editia 2008, si Briony Mathieson din partea organizatiei The Prince's Rainforest Project. Au sustinut o prezentare, de asemenea, Ruth Eichhorn, Director de Fototografie al GEO Magazine, precum si fotograful si presedintele binecunoscutei organizatii fotografice Magnum Photo, Stuart Franklin.


Pe langa cele 12 categorii in care pot concura fotografii profesionisti si cele noua categorii adresate amatorilor, Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie sunt incantate sa anunte lansarea unei noi categorii - Premiul PRP, in parteneriat cu The Prince's Rainforests Project - ce completeaza tema aleasa pentru acest an – mediul inconjurator.


Participand la Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie, un fotograf profesionist poate avea oportunitatea de a castiga un premiu constand in sponsorizarea realizarii unui documentar despre padurile tropicale. Fotografii amatori vor avea posibilitatea de a-si inscrie lucrarile intr-o campanie globala de constientizare a problemelor legate de padurile tropicale, campanie ca va folosi ca mijloc de exprimare fotografia.


Alte noutati ale editiei din acest an a Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie sunt:
1. Extinderea programului universitar, care a crescut de la un numar de 10 universitati din Europa in primul an, la 60 de universitati de pe sase continente. Misiunea studentilor pentru editia din acest an este de a surprinde o fotografie care sintetizeaza o singura problema ecologica specifica tarii in care locuiesc.
2. Festivalul din cadrul Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie este o manifestare ce dureaza o saptamana si are loc in orasul Cannes. Prin discutii, seminarii, vizionari, intrevederi si lansari de carte, Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie au devenit o ocazie pentru membrii comunitatii fotografice de a participa la Festival si de a se cunoaste intre ei. Festivalul de la SWPA va include de asemenea si un nou eveniment cultural deschis publicului larg si tuturor celor atasati de arta contemporana.
3. Trei noi categorii de participare pentru fotografii profesionisti - Foto-jurnalism si Fotografie Documentara, Fotografie Comerciala si Fotografie de arta
4. Introducerea premiului Sony Campaign, destinat fotografilor amatori, care mizeaza pe pasiunea globala pentru fotbal si entuziasmul pentru arta fotografica. Fotografii amatori sunt invitati sa se inscrie in cadrul categoriei Sony Campaign cu o singura imagine care surprinde spiritul fotbalului in ipostaze inedite.
5. Un tur al expozitiei - Descoperirea unei Lumi a Imaginilor - unde vor fi expuse fotografii ale finalistilor si castigatorilor editiei 2008. Pe parcursul unui an, expozitia va vizita Belgia, Cologne, Tokyo, New Delhi, Singapore. Rio de Janeiro, Moscova si Melbourne.


In competitia pentru Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie se pot face inscrieri din orice colt al lumii. Anul trecut au fost inregistrate peste 70,000 de inscrieri din 178 de tari. Atat pentru fotografii amatori, cat si pentru cei profesionisti au fost create diverse categorii de participare, avand teme de la fotoreportaj la sport si de la arhitectura la moda.


Ajunse la a doua editie, Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie s-au dezvoltat si reprezinta mai mult decat o simpla competitie de fotografie. Premiile constituie astazi o combinatie foarte buna de evenimente, expozitii, concursuri si programe pentru studenti, ce acopera intreg parcursul unui an. In aprilie 2009, in cadrul acestei serii de evenimente, va avea loc la Palatul Festivalurilor din Cannes festivalul dedicat fotografiei "Festival - The Sony World Photography Awards". La eveniment vor participa cateva dintre cele mai importante nume din industria fotografiei din intreaga lume. Focusul saptamanii va fi cina de gala in cadrul careia vor fi anuntati castigatorii fiecarei categorii a Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie si va fi acordat titlul de Fotograf al Anului.


Prin activitatile incluse in program, Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie au ca scop crearea de conexiuni si legaturi in cadrul intregii comunitati fotografice internationale.sony_awards_1.jpg


© Vanessa Winship
prin curtoazia Sony World Photography AwardVanessa Winship, castigatoare a editiei 2008 a premiului "L'iris d'or" a declarat:
"In prima lor editie, Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie mi-au oferit oportunitatea de a arata fotografiile mele unora dintre fotografii ale caror lucrari le respect si le admir foarte mult. intr-o industrie atat de competitiva, mi-a facut o deosebita placere ca fotografiile mele sa fie scoase in evidenta. Nu sunt un fotograf incepator, dar acest premiu m-a ajutat in a arata munca mea unor categorii noi de public, lucru deosebit de important pentru cineva care lucreaza in acest domeniu."


Academia Mondiala pentru Fotografie
Premiile competitiei sunt acordate de catre Academia Mondiala pentru Fotografie, alcatuita in prezent din aproape 100 dintre cei mai importanti fotografi ai lumii, si care ii include pe Elliot Erwitt, Mary-Ellen Mark, Susan Meiselas, Bruce Davidson si Tom Stoddart, pe proprietarii unor galerii de fotografie, ai unor agentii foto si ai unor organizatii internationale, dar si editori foto, critici si reprezentanti ai unor case de tipografie specializate. Rolul membrilor Academiei este acela de a sprijini atingerea excelentei in domeniul fotografic si de a stabili standardele pe baza carora sunt acordate premiile.


Momente importante ale Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie - Editia 2009
2008
22 septembrie: Categoriile destinate profesionistilor si amatorilor sunt deschise pentru inscrierea participantilor
9 octombrie: Lansarea expozitiei itinerante de la Tokyo
31 octombrie: Anuntarea universitatilor participante in cadrul evenimentelor dedicate studentilor - Student Focus
25 noiembrie: Anuntarea juriului competitiei
2 decembrie: Lansare expozitiei itinerante de la New York
31 decembrie: incheierea perioadei de inscriere a participantilor la categoriile profesionisti si amatori


2009
24 februarie: Anuntarea concurentilor selectati in urma etapei anterioare la categoriile amatori si profesionisti
3 martie: Anuntarea castigatorilor evenimentelor de Student Focus
17 martie: Anuntarea castigatorilor la categoriile amatori si profesionisti
14 - 19 aprilie: Festivalul Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie - serie de expozitii si evenimente dedicate ce are loc la Cannes
16 aprilie: Gala de premiere a castigatorilor Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie


Despre Prince's Rainforests Project
Pe masura ce anumite tari pe al caror teritoriu se gasesc paduri tropicale fac deja progrese in reducerea procesului de despadurire, tarile in curs de dezvoltare nu pot rezolva aceasta problema in mod individual, deoarece tarile dezvoltate sunt cele care solicita produse precum uleiul de palmier si soia – cerere ce contribuie la despadurirea terenurilor acoperite de paduri tropicale. Multe organizatii coopereaza pentru a gasi modalitati de a rezolva aceasta problema si de a rasplati tarile cu paduri tropicale pentru serviciile pe care le ofera. Prince's Rainforest Project (PRP) doreste sa actioneze ca un element de legatura si de facilitare a dialogului intre interesele acestor tari si cele ale tarilor dezvoltate, identificand in acelasi timp solutii practice pentru problema despaduririlor.


Obiectivele sunt:
a. Stabilirea unei valori economice reale pentru produsele oferite de tarile pe al caror teritoriu se afla paduri tropicale;
b. Identificarea de surse de finantare pentru plata acestor servicii
c. Dezvoltarea de mecanisme de transfer echitabile si eficiente, impreuna cu posibilitatile tehnice si institutionale de care ar putea fi nevoie pentru a se asigura ca fondurile alocate pentru conservarea padurilor tropicale au o contributie si la dezvoltarea pe plan local a calitatii vietii pentru comunitatile locale.


PRP este asistata in eforturile sale de un Comitet de Conducere alcatuit din leaderi ai unor institutii precum Barclays, BSkyB, Climate Exchange Plc, Deutsche Bank, Finsbury, Goldman Sachs, KPMG, McDonald's, Man Group plc, Morgan Stanley, Rio Tinto, Shell, Sun Media Group, precum si din membrii importanti ai Bancii Mondiale, ai Coalitiei pentru Natiunile cu Paduri Tropicale si ai programului Global Cannopy.


Pentru mai multe informatii, va rugam contactati: Briony Mathieson, Prince's Rainforests Project, tel: 020 7024 5678 or Dr Arlo Brady Freud Communications, tel: 020 3003 6433


Categorii si sectiuni de participare
Categoria profesionisti:
Pentru fotografii profesionisti exista 12 categorii de premii precum si premiul "L'Iris D'Or' care este acordat marelui castigator al competitiei, Fotograful Sony al Anului.
Cele 12 categorii sunt impartite in trei sectiuni dupa cum urmeaza:
Fotojurnalism si Documentare
Actualitate; Sport; Probleme ale lumii contemporane; Arta si divertisment
Fotografie comerciala
Publicitate; Moda; Muzica
Fotografie de Arta
Portretistica; Fotografie de concept si constructivista; Istorie Naturala; Peisagistica; Arhitectura.


Categoria amatori:
Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie primesc cereri de inscriere din partea fotografilor amatori de pe tot globul pentru cele opt sectiuni de participare prin intermediul site-ului WPA.
Cele 8 sectiuni sunt: Arhitectura; Fotografie de concept si constructivista; Moda; Peisagistica; Muzica; Istorie Naturala; Portretistica; Sport.


Premiul special acordat de Sony pentru Campanie Fotografica a fost introdus in competitie in acest an si se acorda unui concurent ale carui fotografii transcend fotografierea obisnuita a unui moment si surprind vivacitatea, magia, aerul de sarbatoare si prietenia ce stau la baza fenomenului cultural numit fotbal.


O expozitie a lucrarilor finaliste, atat din categoria amatori cat si din cea profesionisti, va avea loc la Palatul Festivalurilor din Cannes, intre 14 si 18 Aprilie 2009.


Premiile acordate de Prince's Rainforests Project
Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie au decis sa creeze premiul PRP impreuna cu Prince's Rainforests Project si Sony.
Premiul PRP va fi acordat in doua categorii; profesionisti si amatori. Castigatorul premiului de cel mai bun fotograf profesionist va primi fonduri ce ii vor permite sa fotografieze padurile tropicale ale lumii si efectele despaduririi asupra planetei. Imaginile surprinse vor fi expuse in intreaga lume si vor fi incluse intr-o carte care reliefeaza situatia globala precara a padurilor tropicale.
O selectie a celor mai bune imagini inscrise in competitie de catre fotografii amatori va fi expusa la Cannes in timpul festivitatii de premiere iar fotografiile vor fi utilizate de catre Prince's Rainforest Project in cadrul unor initiative ce sprijina mesajele organizatiei.


James Heneage, Director de Comunicare pentru Prince's Rainforests Project a declarat, "Acest premiu si imaginile vor ajuta comunitatea globala sa se concentreze cu mai multa atentie asupra faptului ca oprirea procesului de defrisare a padurilor tropicale este unul dintre cele mai eficiente modalitati de stopare a schimbarilor climatice."


Premiile Student Focus
Profitand de succesul clar inregistrat la prima editie a premiilor, organizatorii vor invita studenti de la 10 universitati de pe sase continente - America de Nord, America de Sud, Europa, Africa, Asia si Australia pentru a se intrece in cadrul Student Focus, sectiunea dedicata universitatilor.
Dupa procesul de jurizare, doi studenti de la o singura universitate de pe fiecare continent va castiga o excursie la Cannes unde se vor intrece intr-o proba finala. Fotografiile castigatoare vor fi expuse la Palatul Festivalurilor de la Cannes, in luna aprilie anul viitor. Per total, fotografiile trebuie sa creeze o imagine a planetei noastre, asa cum este ea vazuta de noua generatie de fotografi.
Marele castigator al competitiei pentru studenti va primi echipament fotografic Sony in valoare de 45,000 de Euro ce va fi donat universitatii din partea careia a participat la competitie.


Premiile Sony pentru Fotografie - Sectiunea pentru universitati


Universitati de pe cele sase continente participa la editia 2009 a Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie
Fotografiile participante la sectiunea adresata studentilor vor fi expuse in cadrul unei expozitii unice pe teme de mediu


Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie (WPA), ajunse la a doua editie, contin anul acesta o sectiune extinsa dedicata studentilor si universitatilor, cu initiative destinate crearii unei competitii cu adevarat globale, care sa ajute la descoperirea adevaratilor fotografi profesionisti ai viitorului. Ducand mai departe succesul inregistrat la prima editie, WPA invita studentii din 60 de universitati de pe sase continente - America de Nord, America de Sud, Europa, Africa, Asia si Australia, sa participe in sectiunea Student Focus, special dedicata de WPA universitatilor.


Ecologia fiind tema principala a editiei WPA 2009, studentii vor trebui sa surprinda o imagine care reda o problema ecologica importanta a tarii lor.


O suta douazeci de studenti din 60 de universitati, selectate de WPA, isi vor putea incarca fotografiile pe Internet. Dintre acestia, doi studenti de la o singura universitate de pe fiecare continent vor fi selectati de un juriu prestigios alcatuit din membrii marcanti ai comunitatii fotografice, printre care se vor afla si Ruth Eichorn, Director de Fotografie al GEO Magazine.


Cei 12 studenti selectati, impreuna cu supraveghetorii lor, castiga o excursie gratuita la Cannes in luna aprilie 2009, unde, in calitate de participanti la Festivalul Sony World Photography Awards, isi vor dovedi talentul in cadrul ultimei probe a competitiei. Studentii vor participa de asemenea la o serie de prelegeri pe tema fotografiei, printre care se numara "Poate fotografia sa aiba o influenta notabila asupra lumii in care traim?", sustinuta de Tom Ang, dar si la cursuri de perfectionare, avand in acelasi timp ocazia de a-si expune si discuta portofoliul cu lideri ai industriei fotografice globale.


Marele castigator al competitiei va fi anuntat, simultan cu castigatorii categoriilor dedicate amatorilor si profesionistilor, in cadrul Ceremoniei de Premiere WPA ce va avea loc la Palatul Festivalurilor. Premiul consta in aparatura fotografica in valoare de 45,000 de Euro acordati de Sony universitatii castigatorului.


Unul dintre principalele momente ale festivalului WPA de la Cannes va fi expozitia cu fotografii selectate dintre imaginile supuse jurizarii in stadiul initial de catre toate cele 60 de universitati.


Scott Gray, Fondatorul WPA, a declarat: "La prima editie a competitiei au participat 10 universitati din Europa. Suntem incantati de faptul ca am putut extinde competitia si oferi multor alti studenti o platforma comuna de dialog prin care sa poata comunica despre pasiunea lor comuna - fotografia."


Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:


Claudia Dumitrescu
Ad & Pro Coordinator
Romania & R. Moldova
Sony Overseas S.A - Bucharest Office
Tel: +40 21 529 80 17
Fax: +40 21 529 80 20
e-mail: claudia.dumitrescu@eu.sony.comdecembrie, 2009
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 12 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 13 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 13 zile, la ora 06:52
ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate