Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Chip Foto-Video Digital noiembrie 2007

Am primit la redactie numarul pe luna noiembrie al revistei Chip Foto-Video Digital.


Editorialul lui Daniel Danila-Bekesi, intitulat "Reglementari europene" comenteaza pe seama recentei propuneri de reglementare a Uniunii Europene, referitoare la clasificarea drept camere video a aparatelor foto digitale care pot filma un videoclip de peste 30 minute, la o rezolutie mai buna de 800 x 600 pixeli si peste 23 fp. Autorul presupune ca producatorii vor limita firmware timpul maxim de filmare al unui singur videoclip sau rezolutia lui, si probabil ca vor oferi imediat si un firmware care exploateaza plenar posibilitatile camerei si spera ca poate fabricantii isi vor indrepta atentia si spre cresterea calitatii imaginii sau a obiectivului camerei foto.chip_oct_07.jpg


Rubrica "News" debuteaza cu articolul "Olympus lanseaza noul model de varf: E-3" si prezinta cateva dintre atuurile sale: focalizare rapida, pe 11 puncte, senzor Live MOS cu liveview stabilizat si filtru ultrasonic antipraf. Compania Olympus insoteste noul model de camera de patru noi obiective zoom. In continuare este anuntata lansarea oficiala a modelelor Nikon D3 si D300 in Romania, este prezentat cardul wireless de la Eye-Fi, este anunta aprobarea formatului JPEG XR de la microsoft de Joint Photographic Expert Comittee, si sunt prezentate: cardul Panasonic 16 GB din clasa a 6-a, baterii NiMH care se pot incarca prin portul USB, Ricoh Caplio R7, camera video Sanyo Xacti HD100, Nikon Coolpix P5100 si doua imprimante: HP Photosmart C81280 si Epson Stylus Photo R285.


In rubrica "Coverstory" Aurel Licherdopol trece in revista principalele metode de a curata praful de pe senzorul D-SLR-urilor: filtrele ultrasonice, sistemul de curatare Green Clean, pompele cu jet Giottos AA-1900, pensula Visible Dust Artic Butterfly si metoda umeda de la Exlipse. Autorul recomanda cinci sfaturi pentru a diminua riscul prafuirii captatorului si prezinta o metoda ieftina de curatare umeda, cu alcool izopropilic si betisoare cu bumbac la un capat.


Rubrica "Test et Review" debuteaza cu o analiza comparata a sase modele de camere video cu harddisk: Panasonic SDR-H250EG, Sony DCR-SR290E, Panasonic SDR-H20EG, JVC GZ-MG57SE Sony DCR-SR32E si JVC GZ-MG130E si evalueaza ca Panasonic SDR-H250EG este cel mai performant dar are un HDD de "doar" 30 GB. Este apoi prezentat modelul Sony Alpha 700 despre care Andrei Licherdopol spune ca este tentant pentru cei care sa descurca si fara LivePreview si mai putine puncte de focalizare. Aparatul este construit solid si ergonomic, are dotari numeroase iar imaginile au o calitate foarte buna. Aparatul pacatuieste prin centrul de greutate deplasat la stanga.


Rubrica "Portofoliu" prezinta in acest numar pe fotograful George Gradinaru care arata: ÔÇ×apreciez faptul ca fotografia te educa sa privesti lumea cu alti ochi. Sa acorzi atentie ata macro cat si microdetaliilor, sa vezi lucrurile asa cum sunt si, in multe din cazuri, asa cum iti doresti sa fie. Fotografia te tine ancorat in lumea ta, in realitate, dar, la fel de bine iti creeaza protia de evadare catre alte lumi, alte timpuri si universuri, te lasa sa iti creezi o lume a ta si, mai important, te lasa sa ti-o desavarsesti prin arta".


In rubrica "Practica", Mihai Moiceanu discuta aspectele teoretice si practice ale profunzimii de camp iar Mihaela Dogaru prezinta 10 trucuri pentru fotografiile citadine: intoarcerea la clasici, oamenii locului, detaliile arhitectonice, descoperirea noilor perspective, identificarea subiectelor-simbol, fotografii de pe apa, cautarea unui loc inalt de statie, detaliile tipice, fotografia pe vreme rea si "conlocuitorii": veverite, pasari, etc.


In rubrica "Workshop", Mihaela Dogaru si Mihai Moiceanu prezinta cateva metode pentru a fotografia locuinta, pentru a insoti un anunt de vanzare sau de inchiriere. Autorii recomanda: alegerea cu grija a focalei obiectivului, evidentierea atuurilor, evitarea deformarilor de perspectiva dar si evitarea unor greseli: fotografii fara informatie sau timpi prea scurti de expunere. In articolul Fotografii pentru CV si pasaport, Mihaela Dogaru prezinta arat fotografia clasica dar si idei novatoare: utilizarea formatului tip peisaj, decupaje bine alese, evitarea reflexiilor la nivelul ochelarilor. Animalele mici, de companie, sunt preferatele copiilor iar Mihaela Dogaru prezinta cateva metode de a le fotografia: fotografie de aproape, reproducere in culori puternice si contrastante, utilizarea unui teleobiectiv. In articolul "Puzzle cu fete", Andrei Licherdopol explica procedura de a compune mai multe fotografii de grup in asa fel incat toate personajele sa arate bine, iar, in continuare prezinta cateva trucuri in Photoshop: simularea unei profunzimi mici de camp, obtinerea unor culori mai saturate, inlocuirea cerului intr-o fotografie, corectarea orizontului, etc. Mihaela Dogaru arata cum sa reducem zgomotul din imaginile digitale cu ajutorul programului Photoshop sau cu Neat Image. Rubrica Practica cuprinde si un articol in care Andrei Licherdopol ilustreaza modul in care poate fi simulat efectul unui filtru de polarizare.


In incheiere, redactia raspunde la doua intrebari ale cititorilor iar Mihai Moiceanu si Ovidiu Cotofeanu propun modalitati de corectare a doua fotografii primite de la cititori.


In CD-ul atasat revistei puteti gasi editoare foto (Adobe Photoshop Elements 6), filtre (Neat Image 5.8, Noise Ninja 2.1.1, Vigneting Reducer 1.2, PhotoPerfect 2.85, Twisted Brush 14 si ShiftN 2.7.1) si utilitare (ACDSee Photo Manager 10, 360 Panorama Professional 6.1, IrfanView 4.1, Vrstitcher Fisheye Pro, Photozig Album Express, VSO Image Resizer 1.3.2).Redactia Fotomagazin
noiembrie, 2007
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 12 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 13 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 13 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate