Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

"Pacatosi" in formula redusa

Am ajuns la FotoClubul de Bucuresti. Ma asteptam la acea atmosfera tinereasca de entuziasm. Chiar in acel week-end, fusesera in grup la munte.
Aproape toti aratau poze din locuri interesante, facute prea pe fuga, pe gustul meu. Printre incepatori sunt 2 prejudecati mai raspandite.

1. Daca as avea aparatul cutare, as face numai poze bune. Si:
2. Cu un subiect atat de interesant, oricine face poze deosebite.

Nu prea este adevarat. Nu face nimeni poze mai bune cu aparate mai bune.
Face mai usor, mai multe, dar mai proaste. Pentru a face poze mai bune, trebuie sa progreseze fotograful mai intai.
Poze bune se pot face cu orice aparat si cu orice subiect.
E adevarat, iti face mai multa placere sa lucrezi cu scule bune. Ai randament mai mare cu unelte potrivite scopului. Cine vrea, le poate achizitiona.
Pentru cei interesati, subiectul poate fi un pretext de auto-exprimare. Este important sa te intereseze si sa-l cunosti cat mai bine. Cu cat il cunosti mai bine, cu atat sansele de a obtine acele Imagini Deosebite cresc.

De fapt, chiar in acest moment, la Galeriile de Arta ale Teatrului National, et.3, este o expozitie fotografica: “Subiectivismul German 1948-1963”.
Ideea pricipala enuntata chiar aceasta este: “Nu conteaza atat subiectul, conteaza mai mult o privire proaspata asupra subiectului, oricare ar fi acela.”

Sunt arhitect, am cochetat si cu fotografia, dar n-am parasit nici-odata profesiunea. Am in vedere un proiect. Pe teren sunt case vechi, in stare rea.
Pentru obtinerea Autorizatiei de Demolare, trebuie facut un releveu detailat si o documentatie fotografica completa a constructiilor.
In anii 1984, a fost demolata, chiar la intamplare, o treime din centrul istoric Bucuresti, conform “Indicatiilor Pretioase ale Marelui Car(P)maci”, Mare Specialist in urbanism. Pe atunci daca faceai clisee la case in curs de demolare puteai avea conflicte cu Militia: Comportari Dusmanoase, cu Denigrarea Realitatii socialiste. Am fost oprit de zeci de ori de “baietzi”. Nu am avut nici-odata neplaceri. Am avut poate si noroc.

In capitale europene, demolarea unei case de 75 de ani presupune o documentatie fotografica serioasa. Acum, si la Bucuresti sunt aceleasi solicitari. O ocazie de a strange documente despre casele care dispar.

La prima vizita pe teren, m-a impresionat dimensiunea casei si gradul ei avansat de degradare. Foste locuinte nationalizate, casele au fost utilizate de o scoala ani de zile.
S-au degradat. Au avut proces cu mostenitorii. Au abandonat casele, care au fost ocupate de cine s-a gasit. Ultimii ocupanti au distrus totul.
Au vandut tot ce se putea vinde. La fier vechi cu calorifere, conducte, fiare, capacele de canal, tabla de pe casa. Si au ars tot ce se putea arde. Parchetul, dusumeaua, usile, captuselile lor, piese din sarpanta. Casa mai mare aparea ca “bantuita”. Asteptam un strat subtire de zapada, sa acopere corpurile straine, care incarca imaginile din curte.

M-am gandit sa fac o invitatie celor de la FCB. 3 dintre ei sa-si incerce declansatoarele la casa bantuita. Ca sa descopere, chiar ei, ca subiectul este mai putin important decat pare. E si o zona interesanta. 25% din cladirile din jur au spre 120 de ani. Multe sunt facute imediat dupa razboiul de independenta din 1877.

Duminica, dupa buletinele meteo, atat locale cat si internationale, trebuia sa fie ninsoare strasnica. Atunci sa mergem! Unde sa ne intalnim? La ce ora? “Pai, cu o ora inainte de rasaritul soarelui” zice dl. C.R.
Stai putin. Locul nu este in camp. Are un bloc P+8 la est. Nici nu vedem rasaritul, doar o sa inghetam strasnic, pana apare prima geana de lumina. Ne dam intalnire duminica dimineata, in piata Rosetti. la ora 9. Nu ar fi rau sa mergem sambata, sa recunoastem locul. Zis si facut. Ajungem acolo in jur de 14h. Locul nu este prea sigur.
Lipsesc capace la canale. Periculos pentru tzacanitzii care se invart cand fac poze si nu se uita pe unde calca. La parter casa este intunecoasa; luminata mai mult prin reflexe.

Fac si cateva masuratori necesare pentru planuri. Urcam la etaj, unde sunt urme vizibile de (lipsa de) civilizatie. Intram si in pod. Prin tabachera, bine orientata, patrunde o raza mirifica de soare, care insufleteste totul.

Duminica, tot asa. Nici urma de zapada. Cu asa previziuni meteo, vom avea probleme cu rapitza… Temperatura afara este -2?C. Ajungem la punctul de intalnire la 9 fix. 3 dintre amatorii de expeditie apar imediat. Unul din ei n-a reusit sa se scoale, Asa Devreme. Dormea inca, neintors, dupa o sedinta nocturna prelungita de Internet.

Suntem 4. C.R, doctorul C.S.R, cu nasul fin la aventuri, L.S si A.P. Casa nu este prea departe. Am ajuns. Dar n-am la mine cheile de la lacatul de la poarta… Le-am uitat acasa. Ma intorc, le iau, revenim repede. Intram in curtea mare, plina de boscheti si resturi de materiale. Ici, colo, apar pete verzi de vegetatie.
Casa mare este umbrita, dar pe teren apar pete de lumina, reflectate de ferestre vecine.


Doctorul gaseste o casca veche de motociclist si incepe sa se roteasca in jurul ei. Atentie la canal…

Pe coltul nord al casei mici cad umbre inclinate. Intram in cladirea neprimitoare. Ne plimbam prin casa mare si devastata. Lumina este sublima, vorba lui Caragiale. Lipseste cu desavarsire. Sau aproape. Se cam minuneaza ei, dar fac declansare dupa declansare. A fost casa unor oameni foarte instariti. Numai la parter sunt 450mp, mai mult decat 6 apartamente de 3 camere la bloc. Lipsa de ingrijire timp de 60 de ani este de necontestat. Dar devastarea finala este cea mai vizibila. Parchetul, dar si dusumeaua de sub el au fost smulse si probabil folosite drept combustibil. Ici, colo se vad gauri periculoase spre subsol. Ferestrele, inca elegante, proiecteaza lumini difuze sau dure peste molozul atot-biruitor. Fostele dormitoare mai au inca stucaturi pe pereti si tavane.

Semineul monumental a fost spart si, poate, vandut in bucati.
Pana si scara are balustrada smulsa, spre valorificare. Ne impiedicam de panouri mari, cu texte si sloganuri, de la un cabinet de marxism-leninism.

In pod nu mai este lumina atragatoare de sambata. Dar nu ne dam batuti. Fiecare isi face de cap. Prin colturi se vede activitatea aplicata a locatarilor ocazionali.
Sute de sticle, aliniate pentru vanzare, sau poate ramase in urma chefurilor locale. Acum sunt acoperite de praf.

Am un trepied mititel. Ceilalti pun aparatul jos, sau folosesc un flash reflectat.
Dl.CSR scoate o telecomanda-maison, un mouse transformat, care ii permite sa faca expuneri lungi. Stiti ce este un mausoleu?
Pai ce sa fie? Ulei de soarice, desigur…

Ma lupt putin ca sa incui broasca de la intrare, mai mare decat un format A3.
La plecare, ingroziti de casa, sau de lipsa de subiect, ma roaga sa-i conduc.
Sa se ascunda in gaura de sarpe…
Bine.
Asa ca ii las la Metrou, la Iancului.

© 2005, Andrei Pandele

 

Portofoliu Costin Raiu Portofoliu Lucian Stanescoo
 
Portofoliu Calin-Stefan Ragalie  
Bookmark and Share

Comentarii:

MASTACAN VICTORIA - 08 Mar 2007, ora 13:10
DE CE NUMAI URATENII ? DE CE NU O PZA CU MACI?

Calin-Stefan Ragalie - 08 Mar 2007, ora 13:46
Ne pare rau ca v-am dezamagit... Dar trebuie sa ne acordati doua circumsante atenuante: intai ca locatia era in centrul Bucurestiului si a doua: era la inceputul lui februarie.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   azi, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 5 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 6 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 17:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127313 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate