Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Jacob Riis

Jacob August Riis s-a nascut la 3 mai 1849, in localitatea Ribe (Danemarca), al treilea copil (din 15) in familia lui Niels Edward si Carolina Riis. Tatal sau era profesor si publica uneori articole in ziarul local. Niels Edward dorea ca Jacob sa abordeze o cariera didactica si l-a incurajat sa invete limba engleza, abonindu-l la doua reviste englezesti.


La varsta de 16 ani se angajeaza ucenic la un tamplar din Ribe si se indragosteste de fiica acestuia, Elisabeth. Isi termina ucenicia la Copnehaga si se intoarce in localitatea natala la varsta de 19 ani, dar nu gaseste de lucru.


Emigreaza in Statele Unite in 1870, cu doar 40 dolari in buzunar si cu o scrisoare de recomandare catre consulul danez in SUA, un prieten de familie. Ajunge in mahalalele New York-ului, unde locuiau peste 10.000 locuitori / kmp, cate 10 - 15 oameni in fiecare camera, cea mai mare densitate de locuitori din lume, o zona plina de mizerie, boli si epidemii.


Jacob_Riis_01.jpg

Coperta albumului "How the Other Half Lives"


Se angajeaza ca tamplar la o fabrica si apoi se ofera voluntar in razboiul franco-prusac, dar nu este trimis pe front. Dezamagint, pleaca in Philadelphia unde presteaza diferite munci, in special tamplarie.


Se intoarce la New York, unde lucreaza la o publicatie saptamanala, pe care o si cumpara, apoi, dupa o scurta perioada, o vinde in profit. Cu banii castigati, pleaca in Danemarca, unde se casatoreste cu Elisabeth.


Dupa cateva luni, in primavara lui 1877, se reintoarce in SUA, impreuna cu sotia sa, si, in scurta vreme este angajat reporter, in stransa colaborare cu politistii de la Mulberry Street. Intra astfel in contact cu cele mai mundane si chiar periculoase, mahalale ale New York-ului, in special cu zona Lower East Side.


Jacob_Riis_02.jpg

Jacob Riis - Autoportret


Realizeaza fotografii si reportaje care vor fi incadrate ulterior in curentul "muckraking" (muckraking = cercetarea si expunerea publica a comportamentului neadecvat).


Elaboreaza si practica un stil melodramatic de reportaj. Pentru ilustrarea articolelor sale incearca sa realizeze desene, iar, din 1887, o data cu inventia blitzului cu praf de magneziu, incepe sa fotografieze.


In 1887 se angajeaza reporter la The New York Evening Sun.


Jacob_Riis_03.jpg

Jacob Riis - Autoportret


Publica primul sau reportaj in 1888, cu 12 fotografii transformate in schite, luate in mahalelele newyorkeze, in ziarul The Sun. Riis este printre primii fotografi care folosesc pulberea de magneziu pentru iluminarea scenei. Procedura implica: indepartarea capacului de pe obiectiv, aprinderea pulberei, apoi re-punerea capacului pe obiectiv. Timpul lung de expunere determina deseori ca subiectele in miscare sa fie redate ca niste umbre.


Este inselat de asistentii sai, asa incat in 1888 isi cumpara tot echipamentul necesar pentru fotografiere si se ocupa singur de expunerea si developarea fotografiilor. Fotografiaza in special noaptea si surprinde cele mai infamante persoane din New York: infractori, prostituate si betivani.


Aduna o colectie importanta de imagini, dar fiind refuzat de mai multi editori de ziare sau saptamanale, le prezinta proiectate si insotite de comentarii, in diferite locuri publice. Chiar daca nu constituie un succes financiar, calea aleasa de Riis ii aduce faima.


Jacob_Riis_04.jpg

Jacob Riis - Autoportret


In 1889, Parkhust, editorul Sbribner Magazine ii publica un articol in revista sa, intitulat "How the Other Half Lives" de 18 pagini si cu 19 schite realizate dupa fotografiile sale.


Lucreaza noptile (ziua realiza reportaje pentru The New York Sun iar serile avea intalniri publice) la cartea "How the Other Half Lives", subintitulata "Studies Among the Tenements of New York", pe care o publica in 1890 si in care refoloseste cele 19 schite realizate dupa fotografii. Cartea se bucura de un mare succes comercial, desi unii cititori o considera simplificatoare si ca autorul exagereaza.


Se intalneste cu Theodore Roosevelt (viitorul presedinte al SUA, care citise lucrarea "How the Other Half Lives"), care il considera "cel mai bun american pe care il cunosc, desi este originar din Danemarca".


In 1891 publica articolul "Some thing we drink", ilustrat cu sase fotografii, despre care spune ca a intrebat un medic: "cate zile poate trai bacilul holerei in apa? Sapte zine!" Ca urmare a articolului sau, mlastinile de la Five Points sunt transformate in parc public in 1897 (in prezent un cartier din Manhattan).


In 1901 isi publica autobiografia.


Inceteaza din viata, la ferma sa din Massachusetts, in 26 mai 1914.


* * *


Riis a documentat fotografic in special cartierul East Side, zona populata de paturile sarace si de imigranti. Riis a luptat impotriva oricarei forme de tiranie, abuz, saracie sau mizerie, pe care le-a expus in fotografiile, albumele si discursurile sale. Deoarece textele sale erau prea "sarace" in a dovedi realitatea, Riis a recurs la fotografie. Textele si fotografiile sale, sincere, pline de intelegere fata de situatia din teren, uneori chiar cu umor, i-au atras aprecierea, mai mult sau mai putin sincera, a filantropilor epocii.


Riis a devenit un adevarat mediator intre clasele sarace si cele bogate. El a aratat, prin fotografiile sale, conditiile mizere de trai ale paturilor sarace, in contrast cu cele ale categoriilor bogate ale societatii americane, conditiile "celeilate jumatati".


Riis a generat, direct sau indirect, multe reforme privitoare la conditiile de viata si de munca in Statele Unite. El este considerat "nasul" fotografiei de investigatie si cu valente sociale.


Lucrarile fotografice ale lui Jacob Riis au fost readuse in atentia publicului in 1947, de Alexander Alland, el insusi fotograf, care a realizat mariri dupa negativele originale si a organizat o expozitie la Muzeul Municipal din New York, demonstrind, inca o data, anvergura sa de fotograf social si reformator.


Lucrari antume:
- Some thing we drink - 1891,
- Children of the Poor - 1892,
- Out of Mulberry Street - 1898,
- Autobiografie - 1901,
- The Making of An American -1901,
- The Battle With the Slum - 1902,
- Children of the Tenement - 1903.

 Galeria de imagini - >

 


Saisprezece decenii de fotografie...

 © Marian Gadea
noiembrie 2013,
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate