Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Alberto Korda

Alberto Diaz Gutierrez s-a nascut in Havana (Cuba) la 14 septembrie 1928.
A facut scoala in Havana, a urmat cursuri de contabilitate, apoi s-a angajat in tot felul de munci temporare.


A facut primele fotografii cu aparatul tatalui sau, un Kodak 35. Incepe sa fotografieze pentru bani, la nunti, botezuri si alte festivitati. Venea repede in laborator, developa filmele si facea fotografiile, pentru a se intoarce la participanti pentru a le vinde ca amintiri.


In 1953 Korda deschide un studio foto impreuna cu fotograful Luis Pierce, unde realizeaza diverse genuri de fotografie, de la portret si moda, pana la fotografie de reclama. Treptat, Korda se specializeaza pe fotografia de moda si de publicitate.


Aberto_Korda_1.jpg


Incepe sa publice fotografiile sale in revista Havana Weekly si, in scurt timp este recunoscut ca cel mai important fotograf de moda din Cuba.


In 1959 este recompensat cu distinctia "Palma de plata" pentru fotografiile sale.


In 1959 se casatoreste cu un fotomodel de top din Cuba, Natalia Mendez.


Cand a inceput revolutia in Cuba, rebelii au tiparit un ziar, numit "Revolution", radical diferit de ce se tiparea in Cuba in acea vreme. Ziarul avea titluri de o schioapa si multe fotografii, care ilustrau miscarile populare impotriva regimului. Korda se decide sa-si dedice munca corectarii inechitatilor sociale si implinirii Revolutiei Cubaneze.


Aberto_Korda_6.jpg


In 1959, cand Fidel Castro a calatorit in SUA, Korda si o echipa de fotografi au fost trimisi impreuna cu acesta, pentru a documenta vizita. Una dintre cele mai cunoscute fotografii realizate cu aceasta ocazie este cea cu Castro in fata monumenului Lincoln Memorial in Washington.


Aberto_Korda_2.jpg

Fidel Castro in fata monumentului Lincoln Memorial


Korda il insoteste apoi pe Castro prin calatoriile sale propagandistice in toata Cuba si chiar si in Uniunea Sovietica. Korda devine fotograful personal al lui Castro pentru zece ani, intre cei doi legindu-se o prietenie trainica. In aceasta perioada il fotografiaza pe Castro si pe apropiatii sai la mitinguri populare sau in viata privata: la golf, la pescuit, etc.
Korda practica fotografie subacvatica si este invitat sa fondeze departamentul fotografic al Institutului Oceanografic Cubanez.


In 1960, cu ocazia unor funeralii organizate pentru cele (circa) 136 victime ale unei explozii din portul havanez, Castro a tinut un discurs in fata multimii. Che Guevara, medic si, pe atunci, revolutionar de frunte altaturi de Castro, a aparut pentru cateva secunde langa tribuna unde se desfasurau vorbitorii. Korda a realizat doua declansari, dupa care personajul a disparut. Dupa incheierea funeraliilor Korda s-a dus la redactie, a developat filmele si a realizat pozitivele. Fotografiile cu Che Guevara nu au fost selectate pentru aparitia in jurnal, dar au ramas in colectia personala a fotografului.


Aberto_Korda_5.jpg

Cadrele realizate de Korda la manifestatie


Aberto_Korda_4.jpg

Cadrul cu Che Gurevara


Aberto_Korda_3.jpg

Decupajul folosit in presa


In 1967, Korda a fost vizitat in Cuba de publicistul italian Gianfranco Feltrinelli (cel care reusise sa scoata peste granitele URSS manuscrisul romanului "Dr. Jivago"). Feltrinelli a solicitat fotografii cu Che Guevara, iar Korda i-a daruit doua fotografii. In octombrie 1967 Guevara a fost executat de armata boliviana. Feltrinelli a realizat mii de afise cu fotografia lui Korda si a facut o avere din vanzarea lor. Cu timpul, aceasta fotografie a fost prelucrata direct sau prelucrata in fel si chip, Guevara devenind un simbol al miscarilor revolutionare din lumea intreaga.


Korda nu a primit nici un sfant din incasarile colosale din vanzarile imaginii sale, originale sau prelucrate, deoarece Castro nu recunoscuse "Berne Convention for the Protection of Literary and Artistic Works", despre care acesta din urma spunea ca este o "porcarie imperialista".


Aberto_Korda_7.jpg


Mai tarziu, intrebat cum a realizat acea fotografie, Korda arata cu modestie: "aceasta fotografie nu este rezultatul cunostintelor mele tehnice sau artistice; este rezultatul unei coincidente, unei intamplari fericite".


Intre 1960 si 1963 este premiat patru ani la rand ca "cel mai bun fotograf al Revolutiei".


Intre 1967 si 1978 Korda a facut fotografie subacvatica, fotografiind practic toata flora si fauna din jurul insulei cubaneze.


In 1978 verniseaza o expozitie de fotografie subacvatica la Tokio.


In 1985 verniseaza o expozitie de fotografie in Italia.


In 1986 verniseaza o expozitie de fotografie la Havana.


In 2000 verniseaza o expozitie de fotografie la Chicago.


Aberto_Korda_8.jpg


In 2000 o companie de bauturi care a folosit imaginea lui Korda pe etichetele sticlelor lor, a fost data in judecata si Korda a primit drepturi de autor in valoare de 50.000 USD; banii astfel castigati au fost donati Ministerului Sanatatii din Cuba.


Alberto Korda moare in 25 mai 2001, la Paris, in timp ce vernisa o expozitie personala de fotografie.


* * *


In 1956, cand Alberto Diaz Gutierrez (Korda) a deschis primul sau studio foto la Havana, Cuba traia sub influenta unei SUA de succes, ai carei turisti aruncau cu banii in stanga si-n dreapta prin restaurantele si cazinourile havaneze, si sub un regim corupt si totalitar, condus de Batista. Alberto Diaz Gutierrez, tanar, ambitios si care isi dorea succes si bani, adopta pseudonimul "Korda" (dupa regizorii unguri, fratii Alexander si Zoltan Korda) si realizeaza fotografie de moda si publicitara in studio. Korda abordeaza aceste genuri de fotografie in unghiuri deosebite si doar in lumina naturala. Korda nu folosea alte surse de lumina, el sustinea ca lumina artificiala "travesteste realitatea".


Odata cu turneul din SUA, Korda a intrat in cercul de colaboratori si prieteni ai lui Castro. In 1959, cand Fidel Castro a rasturnat regimul corupt si autoritar al lui Batista, el si cercul sau de colaboratori a fost intampinat cu multa simpatie in toata lumea, inclusiv in SUA. Castro si apropiatii lui, fiecare cu varste de circa 30 ani (mai mult sau mai putin) erau vazuti ca deschizatori ai unei noi forme de guvernare in Cuba, mai tanara, mai dinamica, mai corecta decat precedenta. Iar Korda, din insusi interiorul cercului restrins de conducatori, a controbuit prin fotografiile sale, la aceasta impresie.


Una dintre cele mai vandute fotografii din istoria acestei arte este "Guerillero Heroico", realizata de Korda in 1960, care il ilustreaza pe Che Gurevara la o manifestatie populara din Havana. Che Gurevara, personaj important al revolutiei cubaneze in acea vreme, apare cateva secunde in timpul unui discurs al lui Fidel Castro.


Che Gurevara este prezentat ca un tanar ce se uita enigmatic spre departari, spre stanga, spre viitor, cu o privire cercetatoare, manioasa, chiar revolutionara. Pe de alta parte, pielea alba a fetei revolutionarului, contrasteaza puternic cu parul, barba si basca, toate negre, purtate de personaj, conferind o puternica valenta grafica imaginii. Atitudinea lui Che Guevara, de autoritate, independenta, chiar sfidare, se aseamana cumva cu cea a Monalisei lui Da Vinci.


Korda isi sfatuieste ucenicii: "Uitati despre camera, uitati despre obiective. Cu un aparat foto de patru dolari puteti realiza fotografii extraordinare!" Korda credea ca "nu putem vedea decat cu inima. Lucrurile esentiale pot fi vazute doar cu inima."

 


Galeria de imagini ->

 


Saptesprezece decenii de fotografie...

 © Marian Gadea
iunie, 2013
Foto-Magaizn.ro

 


Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 12 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 13 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 13 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate