Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Familia Koch si Sinar AG

Sinar este o companie elvetiana care produce camere foto in format mediu si mare. Intr-un comunicat de presa, compania isi explica numele si, implicit, destinatia produselor sale, prin acronimul "Still, Industrial, Nature, Architectural and Reproduction photography".


Sinar are o istorie de peste 130 ani, ca afacere de familie, cand fotograful Karl August Koch isi deschide primul studio fotografic in 1879, in Schaffhausen (Elvetia).


In 1911 afacerea este continuata de fiul lui Karl August, Hans Carl Koch. Acesta era pasionat de fotografia de protret, arhitectura si uneori fotografia si subiecte industriale. Hans Carl extinde studioul cu un magazin in care vinde filme, aparate foto si da lectii despre utilizarea aparatelor fotografice si despre procesele de prelucrare a fotografiilor. Continua sa extinda colectia de fotografii de peisaj si de arhitectura, incepute de tatal sau. In 1916 se naste fiul sau, Carl Hans Koch. Hans-Carl moare in 1934 iar afacerea este continuata de sotia sa Kathe Koch-Kubler.


Carl Hans Koch absolva in 1937 Graphischen Lehr- und Versuchsanstalt ca fotograf profesionist.


Carl_Hans_Koch.jpg

Carl Hans Koch


Carl Hans era foarte ambitios si, nemultumit de camerele fotografice mostenite de la tatal sau, proiecteaza un sistem cu totul nou, modular, cu multe componente interschimbabile.


Sinar_Norma.jpg

Sinar Norma


Sotia sa, Hildegard Koch-Abegg, se ocupa de magazin, iar Carl Hans lanseaza in 1948 sistemul fotografic Sinar. Un foarte talentat inventator si cu o gandire tehnica avansata, Carl Hans realizeaza un sistem fotografic universal utilizabil. Componentele sunt standardizate, permitind o remarcabila expansiune. Camera poate fotografia in variate formate ale negativului, de la 6x6 cm la 8 x 10 inch, schimbind doar panoul din spate.


In 1951 Koch integreaza obturatorul in placa frontala, astfel ca este necesar un singur obturator pentru toate obiectivele utilizate. De asemenea, este integrat tot aici controlul diafragmei.


In 1968 Koch realizeaza un exponometru cu o sonda mobila, plasata in planul filmului, putind astfel controla expunerea intr-un mod foarte precis.


In 1968 fiul lui Carl Hans Koch, Hans-Carl intra in firma Sinar. In acelasi an se deschide fabrica de la Feuerthalen.


In 1970 este lansat modelul Sinar P (Perfection), care inlocuieste modelul clasic, produs timp de 22 ani.


Sinar_P.jpg

Sinar P


In acelasi an, se extinde sistemul modular, cu camerele C si F. Modelul P realizeaza miscari de rotire si basculare a panourilor in mod asimetric, astfel incat aceste miscari permiteau pastrarea claritatii imaginii proiectate. Panoul din spate permitea schimbarea facila a formatului negativului (4x5, 5x7 sau 8x10 inch). Camera ataseaza un calculator al amploarei miscarilor de rotire si basculare si un alt calculator, al profunzimii de camp. Modelul F (Field), este un model simplificat dar la fel de robust, era destinat studentilor la facultatile de imagine si fotografie. Modelul C (Combination), combina panoul frontal al sistemului F cu panoul posterior al sistemului P si reprezinta o versiune mai ieftina pentru seria P.


In 1978 este produs primul model coordonat de un microcropesor care masura expunerea in planul filmului si controla obturatorul.


In 1984 este lansat modelul Sinar P2, camera profesionala ce combina versatilitatea, precizia ajustarilor, stabilitate si eleganta.


Sinar_P2.jpg

Sinar P2


In 1986 sunt lansate versiunile F1, F2 si C2. In acelasi an sunt lansate propriile obiective, Sinaron, realizate in colaborare cu Rodenstock.


In 1988 este lansat modelul Sinar E, bazat pe sistemul P, care integreaza multa microelectronica si programe de control.


In 1992 este lansat sistemul Expolux, care determina expunerea si controla obturatorul. Sistemul permite folosirea de carduri programate interschimbabile, pentru o mai mare adaptare necesitatilor subiectului de fotografiat.


In 1995 este lansat modelul Sinar X, o versiune redusa la scara a modelului P si care putea fotografia pe formate de pana la 4x5 inch.


In 1996 este introdus dispozitivul Sinarcam, care, impreuna cu un back digital, precum Leaf DCB, permitea transformarea unei camere Sinar intr-una digitala. Sinarcam dispunea de un obturator LCD care permitea un control extrem de riguros al expunerii.


Sinar_eShutter.jpg

Sinar eShutter


In 1998 apare Sinarback, back-ul digital universal folosibil la modelele Sinar.


In 2000 apare Sinarback 23, cu o rezolutie de 6 MPx.


In anul 2000 este lansat Sinar CyberKit, un mic computer mobil, ce poate afisa imagini si stoca pana la 1.600 cadre.


In anul 2001 este lansat Sinar Microscan, cu o rezolutie de 19 MPx. Pentru a creste rezolutia maxima posibila a unei imagini, unii producatori inghesuiau mai multe fotosituri pe un senzor. Sinar a ales sa foloseasca fotosituri mari, cu un bun raport semnal - zgomot, si sa deplaseze senzorul pe o distanta de circa o jumatate din marimea unui fotosit, stanga - jos - dreapta - sus, dublind astfel rezolutia in perechi de linii pe milimetru de imagine. Se obtine astfel o rezolutie de pana la 78 MPx.


In 2001 este lansat Sinarback 44, cu un senzor de 16 MPx, compatibil cu sistemul Macroscan si cu majoritatea camerelor Sinar.


In 2002 este lansat Sinar P3, ale carei componente au fost reduse in dimensiuni dar au pastrat precizia ridicata in monare si compatibilitatea cu sistemul Sinar.


Sinar_P3_vizor_digital.jpg

Sinar P3


Tot in anul 2002 este lansat SinarBack 54, cu un senzor produs de Kodak, de 22 MPx si care poate fi montat, prin adaptor, practic pe orice camera de format mediu.


In 2003 sunt lansate SinarBack 43 si 54, cu tehnologie Firewire, astfel ca un singur cablu permite atat transferul datelor cat alimentarea cu energie. In acelasi an este lansat Sinar M, ce permitea atasarea unei game de obiective exinsa de la cele pentru formatul 35 mm la cele de format mare.


In 2005 este lansat Sinarback eMotion 22, care include un senzor de 22 MPx, cadenta de fotografie de pana la 50 cadre / sec, ecran OLED, baterie de alimentare si mediu de stocare de 3 GB si slot pentru CF. Sinarback eMotion 22 ofera maxima autonomie fotografului, care poate astfel realiza mult mai comod fotografii in locatie. In anii urmatori sunt lasate Sinarback eMotion 75LV (2006: 33 MPx, 6 GB spatiu intern de stocare) si Sinarback eMotion 54LV (2007: 22 MPx, autonomia bateriei extinsa pana la 2.000 expuneri, scriere paralela in memoria interna si pe carduri CF).


In 2007 este lansat Sinarback eVolution 75H, de 33 MPx, cu o imagine imbunatatita, sistem Peltier de racire mai performant si cu o rata sporita de transfer a datelor.


In 2008 Sinar se lanseaza pe piata camerelor in format mediu cu Sinar Hy6. Noul model raspunde celor mai pretentioase solicitari din partea fotografilor profesionisti: obturator cu timp minim de expunere de 1/1.000 sec., masurare spot/ cu pondere centrala / evaluativa, expunere automata, cu prioritate de diafragma, cu prioritate de timp de expunere sau manuala, adaptor pentru back-uri digitale care poate fi rotit, fara a fi nevoie de a fi demontat, in modul portret sau in modul peisaj. Sinar Hy6 a fost premiat TIPA in 2008.


Sinar_Hy6.jpg

Sinar Hy6


In 2009 este lansat Sinar arTec al carui panou din spate dispune atat de un geam mat pentru vizionarea directa a imaginii, cat si de un back digital, comutarea intre ele facandu-se simplu, prin culisare, eliminind astfel riscul de a modifica, din greseala, parametrii de expunere. Back-ul digital poate fi rotit simplu, in pozitie portret sau peisaj, fara demontare, eliminind astfel riscul patrunderii prafului.


Sinar_Artec.jpg

Sinar Artec


In 2009 este lansat Sinarback eSprit 65, back digital utilizabil nu numai cu Sinar Hy6, dar, prin adaptorul potrivit, si cu multe alte camere foto de format mediu. Tot in 2009 Stephan Fassler devine CEO Sinar.


Stephan_Fassler.jpg

Stephan Fassler


In 2010 board-ul Sinar decide sa dezvolte adaptoarele necesare pentru a putea utiliza pe sistemul Sinar si back-uri digitale produse de alte firme. In acelasi an este lansat Sinar P-SLR, sistem care permite folosirea unui D-SLR pe post de back digital, dar care pastreaza toate facilitatile unei camere de format mare. De asemenea, este lansat Sinarback eVolution 86H, cu un senzor de 48 MPx, destinat in special reproducerii lucrarilor de arta si fotografiei de studio.
In 2011 Sinar lanseaza o aplicatie pentru iPhone pentru telecomandarea Sinar eShtuer. Astfel, camerele pot fi desclansate de la distanta nu doar prin computer, dar si de pe un iPhone.


In 2012 Sinar lanseaza Sinar rePro, o camera profesionala pentru reproducere cu rapoarte de pana la 1:1. Camera dispune de prize pentru trepied atat pentru panoul frontal cat si pentru cel posterior, controalele sunt simplificate dar foarte precise. In acelasi an este lansat back-ul digital Sinar eXact, a carui rezolutie nativa de 48 MPx poate fi amplificata, prin combinarea a pana la 16 cadre luate in secventa rapida, intr-o singura fotografie de 192 MPx.


Sinar_lanTec.jpg

Sinar lanTec


IN 2012 este lansat Sinar lanTec, care dispune de doua gripuri ergonomice, care permit fotografierea din mana, nu doar de pe trepied. Evaluarea claritatii imaginii ce urmeaza a fi inregistrata poate fi observata nu doar pe un geam mat foarte luminos, dar si pe un iPhone. Noua camera poate fi folosita in fotografia de peisaj, de arhitectura, pentru reproduceri sau pentru alte domenii. In acelasi an este lansat softul de gestionare a imaginilor CaptureFlow, realizat in colaborare cu baslCColor GmbH.

 


Saptesprezece decenii de fotografie...

 © Marian Gadea
decembrie, 2012
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate