Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Francesco Scavullo

Francesco Scavullo s-a nascut in 16 ianuarie 1922 in New York.


Primele fotografii le-a facut inca din copilarie, fotomodele fiindu-i propriile surori, incercind sa redea teme din revistele de moda ale mamei sale.


In 1933 vizioneaza un film cu Greta Garbo, despre care, mai tarziu, marturiseste: "a fost magic! A fost un refugiu in lumea imaginatiei."


In 1945 se angajeaza la un studio de fotografie care producea cataloage de moda dar se muta rapid in studiourile revistei Vogue, unde lucreaza ca asistent pentru fotografii Horst P. Horst, Beaton si John Rawlings. Observa cum se pot obtine rezultate remarcabile cu mijloace simple (de exemplu filtrarea luminii printr-un strat de muselina sau prin folosirea unei umbrele).


Dupa trei ani de practica cu Horst, in 1948, Scavullo publica prima sa fotografie pentru coperta revistei Seventeen, cu care apoi semneaza un contract. In acelasi an isi deschide propriul studio de fotografie in Manhattan.


Scavullo_01.jpg


In 1965, Helen Gurley Brown, editoarea revistei Cosmopolitan, ii propune o colaborare exclusiva. Scavullo accepta si realizeaza, timp de aproape 30 ani, fotografiile pentru coperta revistei. A facut protretele celebritatilor zilei precum: Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Diana Ross, Brooke Shields, Candice Bergen, Sting, Grace Kelly, Paul Newman, Joanne Woodward, Sissy Spacek, Cher, Madonna, Roseanne Arnold, Kim Bassinger, Barbara Streisand, Michelle Pfeiffer, Sylvester Stallone, Arnold Schwartzenegger, Janis Joplin si multi altii.


coperta_Cosmopolitan.jpg

Coperta revistei Cosmopolitan


Helen Gurley Brown redefineste scopul revistei Cosmopolitan. Daca revista Vogue era destinata doamnelor din inalta societate, Cosmopolitan se dorea o revista pentru femeile angajate, salariate, si carora le propunea noi idei de moda, de comportament si promova libertatea sexuala. Fotografiile lui Scavullo, elegante si pline de energie, se integreaza perfect in noua linie a revistei. Fotomodelele preferate de artist erau femei tinere, curajoase si independente, voluptoase si cu o sexualita pregnanta, precum Farrah Fawcett, cea care a devenit celebra mai tarziu pentru rolul sau in serialul "Charlie's Angels". Scavullo avea sa spuna: "toata lumea cunostea fetele Cosmo[politan]... si toate fetele doreau sa devina fete Cosmo."


coperta_Bazar.jpg

Coperta revistei Bazar


Unele dintre fotografiile lui Scavullo au starnit controverse. Printre acestea, fotografia bust nud a fetitei, pe acea vreme, Brooke Shields si prima fotografie nud a unui actor - Burt Reynolds. Barbatii celebrii care pozeaza nud in revistele pentru femei nu mai socheaza astazi pe nimeni. In anii 70 insa, situatia era cu totul alta. Burt a fost convins de Helen Gurley Brown (editoarea Cosmopolitan la acea vreme) sa apara pe coperta revistei din aprilie 1972, intr-o fotografie in care Reynolds sta, gol, intins pe o blana de urs. Mai tarziu Reynolds spunea ca acea sedinta foto a fost o gluma. Scavullo insa a marturisit ca Burt era coplesit de emotie si se plimba agitat, de colo - colo, inbracat doar in halat si a fost nevoie de un "intaritor" pentru a prinde curaj.


Brooke_Shields.jpg

Brooke Shields


Burt_Reynolds.jpg

Burt Reynolds


Scavullo o descopera si o lanseaza pe Gia Carangi, o tanara de 17 ani, originara din Philadelphia si care se mutase recent la New York. In 1979 Gia apare pe copertile mai multor numere ale revistelor Vogue si Cosmopolitan. Dupa 80, Gia a devenit dependenta de droguri si nu a mai fost angajata fotomodel. Doar Scavullo i-a mai dat de lucru si a sprijit-o financiar si emotional, pana in 1986, cand Gia a murit, la numai 26 ani, de SIDA.


Gia_Caragi.jpg

Gia Caragi


Unul dintre marile talente ale lui Scavullo era de a coopera, practic, cu oricine. Intr-un interviu, artistul arata: "pentru revista McCall realizam fotografii cu femeile casnice, pentru Town & Country faceam fotografii cu celebritati si femei mondene. Lucram bine cu celebritati, fotomodele, femei obisnuite, adolescente sau cu sex-simboluri."


Scavullo_02.jpg


In 1981 Mikhail Baryshnikov il angajeaza pe Scavullo sa fotografieze balerinele si balerinii American Ballet Theatre. Rezultatul - o colectie impresionanta de fotografii, a constituit materialul unei faimoase expozitii de fotografie.


Gia_Scavullo_Alexis.jpg

Scavullo impreuna cu fotomodelele Gia si Alexis


Incepind cu 1976, Scavullo publica albume cu fotografiile sale: "Scavullo on Beauty", "Scavullo Men", "Scavullo Women", "Scavullo: Photographs, 50 years" si "Scavullo Nudes".


Scavullo_on_Beauty.jpg


Scavullo_Men.jpg


Nimic nu-l putea impiedica pe Scavullo sa fotografieze. Artistul a murit in 6 ianuarie 2004, in timp ce mergea la o sesiune de fotografie cu reporterul CNN, Anderson Cooper.


Scavullo_Women.jpg


Scavullo_photograph_50_years.jpg


In 2007, la a 14-a editie a International Month of Photography, Herakleidon Experience in Visual Arts Museum si Francesco Scavullo Foundation organizeaza o expozitie cu 90 fotografii realizate de Scavullo, majoritatea alb-negru, in care erau ilustrati, printre altii: Mick Jagger, Janis Joplin, Luciano Pavarotti, Sting, Barbra Streisand, Anthony Hopkins, Isabella Rosselini, Charlotte Rampling.


Scavullo_Nudes.jpg


Sean M Byrnes, partenera de viata a lui Scavullo, marturisea: "nu era doar un fotograf, era pictor, actor, un extraordinar om de societate, dar era si maniaco-depresiv." De altfel diagnosticul era oficial si artistul a avut frecvente accese de psihoza, care l-au impiedicat sa lucreze, mai ales in anii `80.


Practic, fiecare dintre celebritatile vremii a poposit in fata obiectivului fotografic al lui Scavullo. Se spunea ca echipa sa de cosmeticieni, coafori si croitori reealiza miracole! De asemenea, se spunea ca unii dintre celebritati au platit pentru a fi fotografiati de artist.

  


Expozitii personale si colective:
1982 - "Francesco Scavullo Photographs: American Ballet Theatre," Andrew Crispo Gallery, NY si Mississippi Museum of Art, Jackson, MS (personala)
2002 - "A Thousand Hounds: A Walk with the Dogs through the History of Photography," Norton Museum of Art, West Palm Beach, FL (colectiva)
2004 - "The Future Has a Silver Lining: Genealogies of Glamour," Migros Museum fur Gegenwartskunst, Zurich (colectiva),
2004 - "Francesco Scavullo," Galleria Carla Sozzani, Milan, Italy (personala)
2005 - "From the Source, Fashion Photographs," Corkin Shopland Gallery, Toronto, ON (colectiva)
2006 - "Francesco Scavullo: A Photographic Retrospective," The Gallery at New World States, New York, NY (personala)
2007 - "Scavullo Portfolio," Fountain Gallery, New York, NY (personala)
2008 - "The Presence of Portraits," Corkin Shopland Gallery, Toronto, ON (colectiva)
2009 - "The Model as Muse: Embodying Fashion" The Metropolitan Museum of Art, New York, NY (colectiva)


Albume publicate:
1976 "Scavullo on Beauty"
1977 "Scavullo on Men"
1982 "Scavullo Women"
1984 "Scavullo: Francesco Scavullo Photographs, 1948-1984"
2000 "Scavullo Nudes"

 Galeria de imagini - >

 


Saptesprezece decenii de fotografie...

 © Marian Gadea
August, 2011
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Comentarii:

Ancuta T. - 06 Aug 2011, ora 10:01
Super! Stiam unele fotografii din galerie, dar nu si cine le-a realizat.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 15 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 17 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 18 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 18 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 20 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate