Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Mathew B. Brady

Mathew B. Brady s-a nascut in Warren (New York), din parinti imigranti irlandezi, la 18 mai 1822.


La varsta de 16 ani se muta la New York si incepe sa deprinda daguerrotipia ca ucenic al lui Samuel Morse.


Samuel_Morse.jpg

Samuel Morse


In 1844 isi deschide propriul studio foto la New York.


Din 1845 incepe sa expuna portrete ale celebritatilor vremii.


In 1849 deschide un studio foto la Washington.


Mathew_Brady.jpg

Mathew B. Brady


In 1850 realizeaza albumul "The Gallery of Illustrious Americans", o colectie de portrete ale personalitatilor vremii.


Reputatia lui Brady a devenit internationala in 1851 cand a fost distins cu una din cele trei medalii acordate la prima expozitie internationala de daruerrotipii, la Crystal Palace in Londra.


Initial, Brady lucra daguerrotipii, iar din 1850 trece la ambrotipie (proces fotografic ce folosea placi de sticla cu colodiu, sensibilizate cu nitrat de sodiu, expuse cat timp erau inca ude, apoi developate si fixate; se obtinea un negativ dar care, privite pe un fundal negru, aparea pozitiv). Negativul putea fi apoi tanspus in pozitiv pe o coala de hartie fotosensibilizaata, prin realizarea de copii contact. Este printre primii fotografi profesionisti care utilizeaza acest proces.


Edison_Thomas.jpg

Thomas Edison, fotografiat de Brady


In 1855 il aduce pe scotianul Alexander Gardner in America, pentru a realiza si perfectiona fotografii in formatul asa numit "imperial" care aveau 17 x 20 inch (420 x 500 mm), foarte bine primite de publicul vremii.


In 1856 publica in New York Herald prima reclama publicitara moderna: "photographs, ambrotypes and daguerreotypes", tiparita cu fonturi diferite de cele ale textului.


In 1860 realizeaza primele fotografii cu Abraham Lincoln, fotografii care s-au bucurat de un succes rasunator. Mai tarziu, Lincoln va recunoaste "Brady si Cooper Union m-au facut presedinte.


A_Lincoln.jpg

Abraham Lincoln, fotografiat de Brady


In timpul Razboiului Civil, realizeaza un studio fotografic mobil cu care urmareste linia frontului. Mai tarziu marturiseste: "Trebuia sa merg; ceva imi spunea "Mergi!". Si am mers". Primele sale fotografii care s-au bucurat de succes au fost cele de la Bull Run, cand a fotografiat atat de aproape de linia frontului incat risca sa fie facut prizonier sau ranit. Angajeaza 13 asistenti, care aveau sarcini atat pe campul de lupta cat si in laborator.
Datorita unor probleme oculare, sta tot mai mult in Washington, sarcinile fotografice fiind transferate tot mai mult asupra asistentilor sai.


Brady_1.jpg

Razboiul de Secesiune


In 1862 prezinta expozitia "The Dead of Antietam", cu fotografii de pe campul de lupta de la Antietam. Multe fotografii prezentau cadavre, o premiera in fotografia americana, care, la acea vreme, avea o viziune mult mai "artistica".


In aceasta perioada, Brady a cheltuit peste 100.000 USD si a realizat peste 10.000 negative. Se astepta ca Guvernul sa cumpere colectia sa de imagini, dar a fost refuzat si a intrat in faliment.


Dupa Razboiul Civil, interesul publicului pentru fotografiile de front realizate de Bradly s-a stins aproape complet, iar popularitatea autorului a scazut dramatic. La moda ajung alti fotografi, precum Napoleon Sarony sau J. M. Mora, iar Brady este dat uitarii.


In 1875 Congresul a acordat 25.000 USD lui Brady, insuficient pentru refacerea sa financiara.


Sarac, aproape orb si devastat de moartea sotiei sale in 1887, Brady a devenit singuratic si se izoleaza de lume.


Inceteaza din viata in Spitalul Presbiterian din New York, in 15 ianuarie 1896, datorita unor complicatii ale unui accident rutier.


* * *


Brady a fotografiat 18 dintre cei 19 presedinti americani contemporani cu el, de la John Quincy Adams la William McKinley, pentru albumul sau Photographic Collection. A realizat mai multe fotografii cu Abraham Lincoln. O fotografie a lui Brady a fost folosita pentru ilustrarea bancnotei de 5 dolari si pentru modeda de un penny.


Abraham_Lincoln.jpeg

Abraham Lincoln, fotografiat de Brady


A fotografiat, de asemenea, numerosi ofiteri superiori unionisti, printre care Ulysses S. Grant, Nathaniel Banks, Don Carlos Buell, Ambrose Burnside, Benjamin Butler, Joshua Chamberlain, George Custer, David Farragut, John Gibbon, Winfield Hancock, Samuel P. Heintzelman, Joseph Hooker, Oliver Howard, David Hunter, John A. Logan, Irvin McDowell, George McClellan, James McPherson, George Meade, Montgomery C. Meigs, David Dixon Porter, William Rosecrans, John Schofield, William Sherman, Daniel Sickles, Henry Warner Slocum, George Stoneman, Edwin V. Sumner, George Thomas, Emory Upton, James Wadsworth, sau Lew Wallace, dar si ofiteri ai Confederatiei: Brady photographed Jefferson Davis, P. G. T. Beauregard, Stonewall Jackson, James Longstreet, Lord Lyons, James Henry Hammond, sau Robert E. Lee.


Brady_3.jpg

Razboiul de Secesiune


Dar rolul cel mai important in fotografie, Brady l-a adus prin documentarea fotografica a Razboiului de Secesiune.


Brady a realizat peste sapte mii de negative, majoritatea in dublu exempar. Un set de negative a intrat in posesia guvernului Statelor Unite, iar al doilea set a ramas o vreme la autor. In anii 70, setul autorului a fost transferat catre E&HT Anthony, ca parte din datoriile pe care Brady le datora acestui furnizor de produse fotografice. Colectia de negative a fost redescoperita zece ani mai tarziu, de John Taylor, in podul unei case si cumparate de la Anthony. Colectia de negative a trecut apoi prin mana a diferiti proprietari, unele s-au spart, ori au fost pierdute, etc.
Deabia in 1900 au fost redescoperite si apreciate de Edward Bailey Eaton, care a organizat o serie de expozitii si prezentari, culminind cu publicarea albumului de fotografii "The Photographic History of the Civil War" in 1912.


Brady a colaborat indeaproape cu multi pictori si gravori ai vremii. In anii 40, daguerrootipiile sale au servit pentru realizarea de gravuri pentru personalitatile vremii, precum pictorii Thomas Cole sau Charles Elliot. In 1860 o fotografie de-a lui Brady a fost folosita pentru a realiza un portret al lui Abraham Lincoln. In 1865 a colaborat cu editorul John Bachelder si cu pictorul Alonzo Chappel pentru a realiza tabloul comemorativ "The Last Hours of Lincoln". Brady a fotografiat fiecare persoana care vizitase pe Lincoln in noaptea mortii sale, iar Chappel a asamblat un tablou din daguerrotipiile realizate.


Brady_5.jpg

Razboiul de Secesiune


A fost printre primii care a publicat reclamme despre fotografie: "M.B. Brady va anunta respectuos ca a deschis o Galerie de Arta Fotografica in Washington. In colectiile sale sunt incluse o mare varietate de fotografii rare, impreuna cu portrete ale celor mai distinsi cetateni ai Statelor Unite."


In 1862, presa vremii scria: Brady a adus in casele fiecaruia teribila realitate a razboiului. Nu a asezat la usa fiecaruia dintre americani, mortii din razboi, dar, prin fotografiile sale a facut ceva similar [...] Fotografiile sale sunt o masura a gradului nostru de civilizatie." De-abia mai tarziu activitatea fotografica a lui Brady a fost reconsiderata si evaluata la adevarata ei valoare, ca o contributie hotaratoare la fotografie, jurnalism si la insasi istoria Statelor Unite.

 Galeria de imagini ->

 


Saptesprezece decenii de fotografie ->


 © Marian Gadea
mai, 2011
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Comentarii:

Marius Mergea - 29 Jun 2012, ora 22:13
Va rog mult, atunci cand o sa mai realizati un articol cu galeria aferenta de imagini sa specificati si titlul fiecarei fotografii, pentru ca cu siguranta multe dintre ele au si titlu ! Multumesc !

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate