Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Asociatia Artistilor Fotografi din Romania

Stefan Toth in dialog cu Simion Buia

 

In Europa fotografii profesionisti si artistii fotografi fac parte din diferite Asociatii, care le apara interesele! Asociatia Artistilor Fotografi din Germania, de exemplu, ofera tuturor membrilor suport logistic, juridic, se implica in organizarea expozitiilor de grup si individuale, ofera o asigurare medicala completa pentru un pret derizoriu, negociaza cu bancile imprumuturile cu dobanzi preferentiale pentru artisti, se intalnesc lunar pentru a discuta problemele fiecaruia in parte. Nemtii au o "linie verde" prin care se pot semnala problemele deontologice. In suma de cotizatie, anume 100 Euro/an, fotografii primesc lunar o revista de fotografie cu nenumarate informatii, de 100 pagini, primesc un card de membru care le ofera discounturi de 10% la majoritatea magazinelor foto din Germania, primesc asistenta juridica gratuita de 2 ori pe an, invitatii peste invitatii la o sumedenie de intalniri, colocvii, seminarii, workshopuri, lansari de carte, expozitii, targuri si evenimente legate de lansari de echipamente foto. Toate gratuit. Mai beneficiaza si de asigurarile de aparate foto cu 25% mai reduse fata de cei care nu sunt membri. Asadar, e o afacere extrem de lucrativa pentru ambele parti.

In acest sens am dorit sa aflu cum stau lucrurile la Asociatia Artistilor Fotografi din Romania (www.aafr.ro) din gura presedintelui asociatiei, domnul Stefan Toth.

stefan_toth.jpg

Stefan Toth

Simion Buia: Stimate domn, care sunt beneficiile unui fotograf care se inscrie si plateste cotizatia de 100 Lei/an la AAFR?
Stefan Toth: In primul rind ii este recunoscuta oficial, de o Organizatie nationala afiliata la Federatia Internationala de Arta Fotografica, calitatea lui de membru creator. In al doilea rand are posibilitatea de a se prezenta pe site-ul AAFR (care poate fi accesat de oriunde din lume), cu lucrarile sale si posbilitatea de a se compara cu colegii lui de breasla. In baza unui card de nivel european* este protejat in fata organelor de stat din diferite tari, care sunt rugate sa sprijine activitatea lui de creatie (text mentionat pe card in limba romana si engleza). Membrii de creatie beneficiaza de diferite facilitati, cum ar fi participarea cu taxe reduse la diferite concursuri nationale de arta fotografica, la abonamentele revistei Photo Magazine sau alte facilitati (care in prezent sunt in faza de negociere) la cumpararea unor aparate de fotografiat si a unor anexe.

S. B.: In regulamentul de inscriere publicat pe site citesc: "AAFR apara interesele legale ale membrilor". La ce va referiti, concret? Prin ce modalitati le aparati?
S. T.: Acest lucru se refera la apararea unor aspecte legate de activitatea de creatie a acestora, prin cardurile emise* sau prin diferite forme speciale (solicitarea aprobarilor necesare la anumite manifestari culturale sau sportive) sau prin diferite initiative legislative pentru oficializarea Zilei Artei Fotografice din Romania sau completarea Legii 80 privind includerea artistilor fotografi la facilitatile speciale oferite pensiilor artistilor fotografi.

S. B.: Din regulament citesc: AAFR "informeaza membrii de cursurile din domeniul fotografic". Cum nu reiese clar daca aceste cursuri sunt organizate de Institutia dumneavoastra sau de alte institutii, firme, persoane fizice sau juridice, cu sau fara onorariu - imi permit sa va intreb?
S. T.: In programul de perspectiva al AAFR am considerat ca este necesar sa punem un accent mai mare pe ridicarea nivelului tehnic si artistic al membrilor prin diferite cursuri organizate de Asociatia noastra, cu implicarea unor specialisti de marca din Romania. Participarea va fi conditionata de o taxa, la care membrii creatori ai AAFR vor beneficia de o reducere, iar lectorii vor primi onorariile aferente.

S. B.: Cand reluati organizarea "Saloanelor Internationale de arta Fotografica ale Romaniei"- asa cum v-ati angajat? Cine poate participa, ce premii se obtin, cat costa participare pentru membri si nemembri?
S. T.: In anul 2010, cu ocazia vernisajului editiei a XIX-lea, ce este preconizata sa aiba loc in cadrul Targului de turism de toamna, in Complexul expozitional ROMEXPO din Bucuresti. Taxele de participare probabil vor fi cele practicate in general la Saloane internationale, la care membrii AAFR in mod sigur vor avea o reducere. La fiecare categorie de concurs vom acorda un set de medalii FIAP (aur, argint si bronz), respectiv cate doua mentiuni FIAP si cate un set de medali AAFR (aur, argint si bronz).

S. B.: Cati membri activi si cotizanti aveti la ora actuala si care sunt perspectivele? Toti membri sunt fotografi profesionisti, au absolvit o scoala profesionala sau cursuri la universitate in acest sens?
S. T.: La aceasta ora AAFR are in evidenta peste 200 de membrii creatori debutanti si consacrati, aproape de doua ori fata de anul trecut. De cand siteul AAFR a devenit functional si transparent, numarul membrilor este in crestere. Obtinerea calitatii de membru creator AAFR nu este conditionata de absolvirea unor cursuri sau a unor scoli de specialitate. Membrii creatori debutanti prezinta la inscriere si un portofoliu de 10 imagini, care este votat de membrii comitetului director. Calitatea de membru creator consacrat se obtine dupa indeplinirea unor criterii mai pretentioase, in care specializarile sunt appreciate pozitiv la acordarea statutului de creator consacrat (Document publicat pe site-ul AAFR).

S. B.: In ultima vreme in Romania apar nenumarate concursuri foto, realizate/organizate de firme de renume, care nu respecta Legea Dreptului de Autor, aducand un prejudiciu imens fotografilor. Acestia, de exemplu, nu sunt remunerati pentru nicio fotografie, ba mai mult, li se solicita ca prin participarea la concursul foto respectiv sa accepte automat si cesiunea drepturilor patrimoniale ale imaginilor, pe timp nelimitat si fara nicio pretentie. Eu consider ca AAFR ar trebui sa reactioneze imediat si sa ia atitudine impotriva unor astfel de abuzuri. Probabil, veti spune, ca "nu e treaba noastra"?! Sau nu veti spune?
S. T.: Domnule Simion Buia, este regretabil si cred ca este nepermis ca intr-un stat de drept sa se intample asemenea lucruri. In calitate de presedinte al AAFR era normal sa fac sesizarile de rigoare catre organizatorii acestor concursuri de fotografie de mult. Din pacate din lipsa timpului nu am reusit sa fac acest lucru (in conditiile in care in persoana unui singur angajat si cu ajutorul celor 4 membrii ai comitetului de conducere trebuie sa facem cel putin atat sau si chiar si mai mult, fata de ceea ce au facut cei 7 angajati de alta data ai AAFR). In scurt timp vom concepe cu avocatul AAFR, dr. Stefan Herchi, sesizarile noastre oficiale si vom urmari fenomenul.

S. B.: Abia astept! Va multumesc pentru interviu, stimate domn.

 

Simion Buia
www.simionbuia.ro
August, 2008
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Dan M - 23 Aug 2009, ora 14:21
Absolut jenant. Nu ideea de interviu, ci raspunsurile. Dle. Toth, AAFR nu apara in niciun fel fotografii romani. Nici in Romania, nici afara. Nu mai mintiti ca "In baza unui card de nivel european* este protejat in fata organelor de stat din diferite tari, care sunt rugate sa sprijine activitatea lui de creatie..." Nu exista asa ceva. Nu aveti avocat, nu aveti juristi care sa reprezinte gratuit membrii care au o problema. Etc, etc, numai sforaituri si minciunele in acest "interviu". Ma mir cum dl Buia a lasat sa treaca un asemenea interviu, cu asemenea raspunsuri penibile.

Calin-Stefan Ragalie - 23 Aug 2009, ora 16:13
Un comentariu a fost sters deoarece folosea un vocabular vulgar.

Vlad F. - 25 Aug 2009, ora 00:24
Multa gargara. Eu am inteles ca in schimbul cotizatiei de membru primesti statutul de membru. Forma fara fond!

Liviu - 25 Aug 2009, ora 08:42
Ce interese apara AAFR? Pe cine reprezinta? Nici macar nu sunt in stare sa raspunda la solicitarile trimise pe adresa asociatiei...

alew M - 25 Aug 2009, ora 09:23
Doar asa sa mai stoarcem niste bani ...?

Stefan N - 25 Aug 2009, ora 13:11
Cat de penibile si comuniste sunt raspunsurile la intrebari. Imi este rusine pentru acest domn si asocierea cu fotografia si cu statutul de asociatie. Eu ma bucur pentru ca s-a realizat acest interviu pentru ca este o dovada clara si o indicatie foarte buna pentru cei ce s-ar gandi la a face parte dintr-o asociatie

radu sigheti - 27 Aug 2009, ora 11:46
Mi se pare ca in Germania si in alte parti fotografii chiar participa in cadrul asociatiilor de profil. De asemenea au o traditie pe care o respecta. De exemplu in Cehia sau Ungaria in clipa in care exista o expozitie de interes national toti fotografii participa, indiferent despre ce gandesc personal despre respectivele organizatii. In alte cuvinte exista o constiinta de breasla. Atata timp cat unii se tin doar de comentarii pe care nici nu au curajul sa le semneze cu numele adevarat nu cred ca se pot face pasi inainte in acest domeniu plin de "specialisti" cu pareri grozave dar fara dorinta sau puterea de a finaliza. Este jenant sa comentezi fara a face tu ceva pentru miscarea fotografica din Romania. Intreb si eu, vorba lui Kennedy care in discursul de inaugurare i-a rugat pe americani sa se gandeasca la ce pot face ei pentru tara, ce puteti voi face pentru miscarea fotografica din Romania?

Simion Buia - 28 Aug 2009, ora 07:10
Multumesc, domnule Sigheti, pentru comentariul dumneavoastra lucid si conduita profesionala. Sunteti aproape singurul fotograf roman care a reusit! Cu prietenie, Simion Buia.

radu sigheti - 31 Aug 2009, ora 10:24
Domnule Buia, poate din cauza acestor atitudini fotografia a ramas la noi in acest stadiu. Sincer, este o rusine pentru noi acest lucru, la noi criticile nu sint niciodata pozitive si constructive, sint doar acre si dusmanoase. In loc sa fie constructiva critica la noi este demolatoare. Nu asta inseamna critica. DEX online: CRITICÁ, crític, vb. I. Tranz. A dezvălui lipsurile, greșelile, defectele unor persoane, ale unei opere, ale unor stări de lucruri (arătând cauzele și indicând mijloacele de îndreptare). ♦ A aprecia valoare etica, artistică etc. a unei opere. ♦ A arăta cu răutate (sau cu exagerare) părțile slabe ale unui lucru sau ale unei persoane; a comenta în chip răutăcios, născocind lipsuri și greșeli; a bârfi.

Vasile Gheorghe - 01 Sep 2009, ora 11:01
Problemele fotografiei din Romania nu se refera doar la organizare. Este o mare diferenta intre a organiza un concurs de filatelie (nu am ninic cu filatelia), vorba unui prieten artist fotograf, tot oradean, si o manifestare dedicata fotografiei. Mai precis, dedicata artei fotografice. De ce apelez la o asemenea afirmatie? Pentru ca nu manageriatul si marketingul de imagine de persoana conteaza, si la asa ceva dl Toth se pricepe, ci care este originalitatea operei fotografice. Care sunt noutatile pe care le promoveaza. Dl Toth nu are ce arata. Si o spun cu responsabilitatea celui care practica fotografia de ceva ani si la care se adauga o licenta in arte. Problema fotografiei romanesti este de natura conservatoare, adica, ramane la un pictorialism dulceag, pseudo-riportericesc. Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar avem parte de multe imitatii si diletantism in exprimarea fotografica. Dl. Toth s-a dat peste cap ca sa fie in centrul atentiei si sprijina prin mijloace nonortodoxe, arta fotografica. Este un om fara scrupule si care va da cu piciorul in cei cu talent, cei care nu se inregimenteaza la caruta domniei sale. Va recurge la toate mijloacele denigratoare la care are acces pentru a-si consolida sfera de manipulare. Eu cred ca cel mai bine este sa-l uitam. vasile gheorghe / Oradea

Simion Buia - 01 Sep 2009, ora 11:54
Buna ziua, domnule Vasile Ghoerghe! Licenta in arte, pe care ati dobandit-o, sper sa va aduca fotografii echilibrate. Echilibru mi-as dori si in comentariile la interviu. In Germania o acuza de genul ca dl. Toth e lipsit de scrupule si denigrator - v-ar aduce o considerabila amenda penala si plata unei sume importante de bani cu titlu reparatoriu, catre domnul Toth. Pana acum nu s-a facut dovada acuzatiilor dumneavoastra, insa, din pacate, v-ati transformat din acuzator in acuzat. O zi senina, stimate domn! Simion Buia.

Vasile Gheorghe - 01 Sep 2009, ora 22:26
Domnule Simion Buia! Este evident ca nu apreciati critica constructiva cu care am indraznit sa va stric seninatatile. Ati observat ca nu am facut apel la dumeavoastra. Nu mi-as permite acest lucru pentru ca nu va cunosc. Este clar ca sunteti un om care nu cunoaste realitatile din Oradea (si cu siguranta nu locuiti in Oradea). Ceea ce am notat, si cu greu am facut acest lucru, sunt doar ceea ce se vede din "aisbergul" oradean al dlui Toth. Dupa mai bine de doua decenii traite in Oradea ca si artist fotograf si dupa cateva pocinoage din partea dlui Toth, la adresa mea si la adresa colegilor artisti fotografi, este prea mult cat se afirma si cat se face... Fotografia din Oradea, in ciuda aparentelor, este blocata de acel personaj, venit direct din anii 60 ai secolului trecut. Nici un fior, nici o noutate, decat dorinta de a fi mereu la vedere - un om care demult ar fi trebuit sa renunte. Arta se traieste si nu se gestioneaza precum o face un functionar cu hartiile... Acest sfat mi l-am dat si mie la inceputuri, poate este bun si pentru altii. Cat despre permisiunea de a avea o opinie va pot spune deschis ca forumul este deschid si pentru noupupincuristi!

ozolin dusa - 05 Sep 2009, ora 17:20
Da... Mereu la o treaba de-a AAFR-ului ai distractie la maxim. Domnilor Vasile-Gheorghe asa de tare v-a marginalizat dl. Toth incat ati reusit sa luati o licenta in fotografie. Ba mai mult, prietenul dvs, flatelistul, a facut si un doctorat in isteria fotografiei. Si atunci... cum naiba v-a marginalizat Toth? Cine va opreste domnilor sa faceti o alternativa la AAFR? Cu avocati, juristi, secretare bengoase, aparate care declanseaza singure poze geniale si automate de facut saloane de arta fotografica? E usor de strigat "hotu" si "nene, asta nu ma lasa sa fiu genial". Toth s-a inhamat la o munca titanica. Poate va reusi. Poate nu. Dar de ce sa-i dam cu lopata-n cap? Numa ca avem noi un dinte impotriva lui? Daca va face ceva, numarul celor care vor adera la AAFR-ul domniei sale (si a lui Mihai Moiceanu si a celorlalti din Consiliul director) va creste. Daca o va da in bara, numarul membrilor va scadea si nu va mai fi nici o "afacere" pentru "verosul si fara scrupule" domn Toth. Pana atunci, caruta este la vedere si unii incearca sa traga la ea. Cand va fi si alta caruta in competitii atunci vom avea de ales.

Radu Popescu - 07 Sep 2009, ora 11:37
Ceea ce nu inteleg si nu are nici o logica: - de ce se cere cotizatia retroactiv??? - de ce actiunile se vad doar prin vestul tarii?? - in ce fel "sprijin" fotografii. Unde sunt workshopurile, etc. Restul oricum este multa barba plantata. Mult zgomot pentru nimic adica. Pacat, ideea nu este rea. Cu implementarea sunt probleme.

Mihnea Barbu - 31 Oct 2009, ora 22:22
Stimati Domni, ca trage cineva la caruta sau nu, interesate au fost pt mine, doua lucruri. 1) Ca cineva a revendicat o asociatie "comunista" dupa cum reiese din tot ce a fost scris de la 89 incoace, si uite a obtinut-o. Atentie, asociatia intre cine? Deci erau lesinati sa obtina numele. 2) Au avut nerusinarea sa-mi trimita o scrisoare.. o hartie impaturita cu timbru pe ea, i care spuneau: daca vreti sa mai fiti membru, trebuie sa achitati cotizatia din 90 pana in prezent. Auzi magarie. Spun toate astea pt ca vad ca Domnul Sigheti vorbeste de critici constructive, etc. Cand facea fotografie ci nikon f4 furat de la Publiturism nu era asa critic. inca Membru AAF fara cotizatieretroactiv platita

Teodor Radu Pantea - 11 Dec 2009, ora 08:47
Distinse coleg Ozolin Dusha Cu voia domniei voastre, m-as referi la ceva ce afirmatzi intr-un comentariu legat de interviul lui Toth Stefan despre AAFR, pe site-ul www.photomagazin.ro, inserat ca replica la un comentariu critic al lui Vasile Gheorge: Da... Mereu la o treaba de-a AAFR-ului ai distractie la maxim. Domnilor Vasile-Gheorghe asa de tare v-a marginalizat dl. Toth incat ati reusit sa luati o licenta in fotografie. Ba mai mult, prietenul dvs, flatelistul, a facut si un doctorat in isteria fotografiei. Si atunci... cum naiba v-a marginalizat Toth? Cine va opreste domnilor sa faceti o alternativa la AAFR? Cu avocati, juristi, secretare bengoase, aparate care declanseaza singure poze geniale si automate ... Ash vrea sa fac, tot cu voia domniei voastre, cateva precizaril la capatul carora v-ash pune, daca-mi este permis, nishte intrebari. Deci: Punctul 1- PRECIZARI - Il cunosc shi sunt prieten chiar, cu Vasile Gheorghe - Sunt oradean, ca shi domnia sa - Nu ne-am sfatuit in privintza comantariului lui despre Toth/AAFR; acesta ii aparatzine in totalitate shi este propriul lui punct de vedere - Nu am shtiut de comentariu pana nu l-am gasit, eu insumi, accesand site-ul www.fotomagazin.ro - Nu am tangentze cu filatelia shi nici preocupari in domeniu - Citesc articolele de pe www.fotomagazin.ro, fara a ma implica sau a face vreun comentariu - Nu ma simt un "marginalizat" al Domnului Toth, cu care nu am relatzii de inamicitzie ci doar acele relatzii mai distante, pe care e firesc sa le aiba doi oameni incompatibili; domnul Toth nu are puterea necesara pentru a ma "marginaliza" shi nici nu cred ca shi-ar fi propus asta... - Am curajul sa-i spun in fatza Domnului Toth orice ash crede de cuviintza - Sunt, intr-adevar, doctor in ISTORIA FOTOGRAFIEI, calitate pe care mi-am cashtigat-o dupa o munca de trei ani, shi dupa elaborarea unei teze de doctorat ample shi bine documentate, apreciate ca atare de referenti, unul fiind nimeni altul decat Dinu Giurascu - Sunt, deocamdata, singurul doctor in domeniul mentzionat, repet: ISTORIA FOTOGRAFIEI din Romania - Sunt deosebit de onorat daca unii ma admira pentru asta shi satisfacut de invidia altora (daca exista...) Punctul 2 - MOTIVATZIA INTERPELARII (RESPECTUOASE) ADRESATA DOMNIEI VOASTRE Facetzi o afirnatzie ciudata in comentariul domniei vostre, pe care eu o consider un atac voalat shi inexplicabil la adresa mea, avand in vedere ca nu am avut nimic de impartzit vreodata cu domnia voastra. Citez: Ba mai mult, prietenul dvs, flatelistul, a facut si un doctorat in isteria fotografiei. Punctul 3 - INTREBARILE - Va referitzi, cumva, la mine atunci cand amintitzi de "filatelistul" care a facut si un doctorat in isteria fotografiei (s.n.) ?? - Daca eu sunt cel vizat de sarcasmul domniei voastre, ce avetzi impotriva mea shi a muncii mele?? - De ce atzi tzinut sa afirmatzi ca e un doctorat in "ISTERIA FOTOGRAFIEI"?? Sper sa nu spunetzi ca e o greshala de dactilografiere shi nu un "subtil" calambur al domniei voastre?? - Va consideratzi cumva capabil sa realizatzi o performantza similara, prin care sa ma egalatzi?? Daca da, va adresez provocarea shi ma voi inclina in fatza domniei vostre in momentul in care vetzi reushi. Spre sa avetzi demnitatea unui raspuns shi/sau explicatzii. Lector univ. Dr. TEODOR RADU PANTEA EFIAP/bronze, EH.ISF, PSA*(CS), PSA**(PPD), PSA**(PJ), Hon.ICS, F.ICS, AICS, Hon.F.PAD, Hon.F.ICS, E.USPA, F.SWAN, Hon.F.SWAN, E.FMPA, Hon.IPS, HonFKSS, M.AAFR. Address: 410346 ORADEA ROMANIA Bd. Dacia 24B, bl. D61, ap. 10 Tel. 004 0259 476817, 435571 (Office) Tel. 004 0359 401310 (Home) Fax. 004 0259 476818 (Office) E-mail:teodor.pantea@rdslink.ro teodor.pantea@gmail.com teodor.pantea@yahoo.com www.terapan.ro

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 15 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 17 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 18 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 18 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 20 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate