Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Robert Capa

Motto:
Daca o fotografie nu este suficient de buna,
inseamna ca nu ai fost suficient de aproape!

Robert Capa s-a nascut la Budapesta, in 1913, sub numele de Endre Erno Friedmann, intr-o familie evreiasca. In 1932 emigreaza in Germania, datorita opiniilor sale de stanga si a protestelor sale impotriva guvernului (pentru care a fost chiar arestat).

Incepe sa lucreze intr-un studio foto din Berlin, pentru agentia de fotografie Dephot si studiaza la Universtiatea din Berlin, stiintele politice. Talentul sau este descoperit de Simon Gutmann si este trimis sa il fotografieze pe Leon Trotsky vorbind despre Revolutia Rusa, in 1932 pe un stadion din Copenhaga. Prezinta o fotografie realizata de la circa un metru; fotografia, imperfecta, era totusi cea mai buna realizata la acest eveniment.

Agentia Dephot promova fotografia cu aparate fotografice pe formatul 135, recent aparute si cu filme de mare sensibilitate, pentru a putea realiza fotografii in practic orice conditii. Capa invata rapid si lucreaza cu aparate Contax.

In 1933 se muta la Paris, ca urmare a amplificarii atitudinilor antisemite din Germania, o data cu venirea la putere a lui Adolf Hitler.

robert_capa_01.jpg

Robert Capa

Adopta pseudonimul "Robert Capa" (in ungureste "capa" inseamna "rechin"). Impreuna cu logodnica sa, Gerda Taro (Pohorylle), infiinteaza o firma, in care Friedmann era laborantul, Gerda secretara si reprezentant vanzari iar "Robert Capa" un ipotetic foarte bogat, foarte faimos si foarte talentat fotograf american. Friedman realiza fotografiile pe care le vindeau, la preturi foarte mari pentru acea vreme (circa 150 franci) sub pseudonimul "Robert Capa".

robert_capa_02.jpg

Gerda Taro (Pohorylle)

Secretul a fost repede descoperit de Lucien Vogel, editor la revista Vu, care, cu toate acestea, il trimite sa documenteze Razboiul Civil din Spania.

Riscindu-si frecvent viata pe campul de lupta, Capa lupta impotriva totalitarismului cu aparatul de fotografiat si a realizat fotografii care l-au facut celebru peste noapte, o data cu publicarea fotografiei "Moartea unui soldat spaniol loialist" pe frontul Cordoba (1936). Aceasta fotografie a starnit ulterior numeroase controverse privind autenticitatea sa, pana in 1996, cand personajul din fotografie a fost identificat: Mario Brotons Jorda, decedat in batalia de la Cerro Muriano in septembrie 1936.

robert_capa_05.jpg

Moartea unui soldat spaniol loialist (Spania, 1936)

Nesabuintele comise pe fronturile de lupta din Spania au dus la ranirea si moartea Gerdei, intr-un accident de tanc. Rapus de durere, Capa pleaca in China si realizeaza fotografii din Razboiul Chino-Japonez (batalia de la Taierchwang).

robert_capa_03.jpg

Robert Capa in Indochina

Multe dintre fotografiile realizate de Capa in Spania au disparut decenii intregi, dar au reaparut pe piata in ultimii ani sub numele "Valiza mexicana". In prezent, aceste fotografii au fost recuperate si unele expuse la Centrul International al Fotografiei, muzeu fondat de fratele mai tanar al lui Capa, Cornell, in New York.

robert_capa_04.jpg

In 1939 se muta la New York, pentru a scapa de persecutia nazista. Continua sa fotografieze in diverse puncte fierbinti ale celui de-al Doilea Razboi Mondial: nordul Africii, Sicilia, Neapole. Este angajat de revista Life si participa la invazia Aliatilor in Franta in 6 iunie 1944. Debarca pe litoralul francez o data cu al doilea asalt al plajii "Omaha". Era "inarmat" cu doua camere foto Contax si a realizat 106 cadre in primele doua ore ale invaziei. Datorita unor erori de prelucrare la Laboratorul foto al revistei Life din Londra, doar 11 cadre au putut fi exploatate (laborantul care a prelucrat filmele le-a "prajit" in dulapul de uscare). Autorul le-a publicat in 19 iunie sub titlul Slightly out of focus.

In 1945 a avut o aventura sentimentala cu Ingrid Bergman, transpusa de Afled Hitchcock in filmul sau Rear Window.

In 1947, impreuna cu John Steinbeck, calatoreste in Uniuna Sovietica si face fotografii la Moscova, Kiev, Tbilisi, Batumi si Stalingrad, desi Razboiul Rece, din acea vreme, nu il pasioneaza. Reportajul va fi publicat un an mai tarziu. Tot in 1947 fondeaza Magnum Photos, impreuna cu Henri Cartier-Bresson, William Vandivert, David Seymour si George Rodger. Numele firmei a fost inspirat de o forma de prezentare a sampaniei frantuzesti.

robert_capa_06.jpg

Fotografie de "familile" la Magnum Photos

Cei peste zece ani de front, petrecuti in prima linie incep sa-l marcheze: Capa devine agitat, alcoolic, deprimat si nihilist.

Desi era dezgustat de razboaie, in 1949, impreuna cu Irvin Shaw, pleaca in Israel iar rezultele activitatii lor vor apare publicate in lucrarea: "Report on Israel".

In 1954 se afla in Japonia, la o expozitie organizata de Magnum Photos, cand editorii Life Magazine il solicita sa documenteze Razboiul din Indochina. Desi jurase ca nu va mai fotografia nici un razboi, Capa pleaca in Indochina impreuna cu alti doi jurnalisti, John Mecklin si Jim Lucas. In 25 mai 1954, cand se afla in patrulare in zona frontului, Capa coboara din masina, merge sa vada mai indeaproape o scena si, din neatentie declanseaza o mina anti-personala si este grav ranit. In cateva minute Capa moare cu aparatul fotografic in mana, la Thai Binh (Vietnam), deoarece incerca sa-si respecte dictonul: "If your pictures aren't good enough, you're not close enough".

* * *

Capa a ajuns la Berlin in ultima etapa a Republicii de la Weimar si a trait din plin explozia de creativitate in domenii precum morala, literatura, filosofia, teatrul, muzica. Abolirea cenzurii in Germania a condus la o extraordinara inflorire a presei, in acea vreme aparind 47 ziare, 33 publicatii locale, peste 50 magazine saptamanale, etc, cu toate orientarile politice: democratice, socialiste, conservatoare, catolice sau naziste. Acestea aveau nevoie de fotografii iar aparatele fotografice in format 135, lansate de Leica si Contax au contribuit decisiv la documentarea revistelor vremii din Germania. O revolutie similara se petrecea si in lume, cu reviste precum : Regards, Vu sau Match in Franta, Life si Look in SUA, chiar si USSR in Construction in URSS.

Fotografiile realizate de Capa l-au propulsat in postura de cel mai celebru fotograf de razboi al Secolului XX. A fotografiat in 5 dintre razboaiele secolului XX: Razboiul Civil din Spania, Razboiul Chino-Japonez, Al Doilea Razboi Mondial, in Israel si in Indochina.

Robert Capa a fost o persoana profund preocupata de oamenii "captivi in realitatea zilei". In fotografiile sale nu apar personaje celebre, ci oameni obisnuiti, martori tacuti sub tavalugul istoriei. Interesul pentru "factorul uman" este permanent prezent in fotografiile lui Capa care, atent, a incercat sa redea istoria in fiecare moment al derularii sale. In fotografiile sale Robert Capa a transpus, in special, sentimentele si suferinta popoarelor aflate in razboi.

Cu toate aceste, Robert Capa ura razboiul si dorea sa ilustreze dramele oamenilor obisnuiti. Rareori fotografia obiecte, marea majoritate a fotografiilor sale ilustreaza oameni.

Fratele sau, Cornell, a infiintat International Fund for Concerned Photography in 1966 si apoi International Center of Photography in New York, in 1974.

In memoria lui Robert Capa, Overseas Press Club acorda anual o Medalie de Aur pentru fotograful care furnizeaza cea mai buna fotografie ce implica hotarare si mult curaj din partea autorului ei.

Bibliografie:
Death in the Making, 1938
The Battle of Waterloo Road, 1941
Invasion!, 1944
Slightly Out of Focus, Henry Holt and Co., New York, 1947
A Russian Journal, John Steinbeck si Robert Capa, Viking, New York, 1948
Report on Israel, Irwin Shaw si Robert Capa, Simon & Schuster, New York, 1950.
Robert Capa: Photographs, 1996
Heart of Spain, 1999
Robert Capa: The Definitive Collection, 2001
Blood and Champagne: The Life and Times of Robert Capa, 2002

 

Galeria de imagini ->

 

Saptesprezece decenii de fotografie ->

 

Marian Gadea
noiembrie, 2008
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Raoul M. Septilici - 18 Nov 2008, ora 23:22
Un articol multasteptat. Fain selectate fotografiile. Unele atat de celebre incat si unii mai putin avizati in foto cred ca le cunosc. Felicitari autorului.

Gelu Lupas - 20 Nov 2008, ora 11:55
Hm fotografiile acestea au nevoie de un caption. Google gazduieste fotografii din arhivele Life magazine. http://images.google.com/hosted/life

Vasile Gheorghe - 11 Sep 2009, ora 09:22
Robert Capa este un fotoreporter care a ramas in istoria fotografiei printr-o singura fotografie. Este recunoscut mai ales printr-o singura imagine fotografica. Nimic rau in asta. Cum am putea sa distragem atentia de la un siretlic...Am citit undeva ca de fapt Robert Capa si-a inscenat imaginea cu soldatul care este rapus la iesirea din transeu! Nu pot sa nu-mi pun intrebarea: chiar conteaza daca a inscenat sau nu imaginea? Exprimarea si "justetea" instantaneului este ceea ce ne frapeaza. Mesajul nu lasa loc de echivoc... Hotul neprins este negustor cinstiti.

Liviu Terinte - Fox - RO Photographer - 19 Feb 2011, ora 01:15
In Bacau, s-a facut, in memoria lui Robert Capa, o Expozitie Foto :) Pentru cei interesati pot accesa : http://liviu-terinte.blogspot.com/2011/02/vernisaj-expozitie-de-arta-fotografica.html :)

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   azi, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 5 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 6 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 17:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127313 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate