Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Yousuf Karsh

Yousuf Karsh s-a nascut in Armenia turceasca la Mardin la 23 decembrie 1908. Datorita conditiilor grele de viata ale armenilor sub stapanirea otomana, familia sa fuge in 1924 in Siria.
Doi ani mai tarziu, Yousuf Karsh emigreaza in Canada si se stabileste la Sherbroke, la unchiul sau George Nakash, fotograf.


Intrevazind potentialul tanarului Yousuf, Nakash il trimite in 1928, ca ucenic pe langa John H. Garo, fotograf in Boston, unde studiaza fotografia, pictura si arta in general. Sub indrumarile lui Garo, Karsh isi perfectioneaza modul de iluminare in portret, pe care-l vede in cheile lumini, umbre si forme.John_Garo.jpg


Yousuf Karsh si John GaroIn 1931 Harsh se intoarce in Canada si isi deschide un studio fotografic la Ottawa, aproape de cladirea in care functiona Guvernul Canadei. Incepe sa fotografieze celebritatile vremii. Primul ministru al Canadei din acea vreme, Mackenzie King, observa talentul lui Karsh si ii propune sa fotografieze oficialitatile venite in vizita in Canada.


Recunoasterea internationala a venit in 1941, cand a fotografiat pe Winston Churchil, venit in vizita oficiala in Canada. In imagine, privitorul este scrutat aproape inchizitorial de un Churchill aflat, in acea vreme, in mari dificultati determinate de Al Doilea Razboi Mondial. Aceasta fotografie a fost publicata pe coperta revistei Life si se pare ca a devenit cel mai publicat portret al Secolului XX. In lucrarea sa "Faces of Our Time", Karsh arata cum a reusit sa-l fotografieze pe Churchill in numai doua minute, timpul permis de protocolul vizitei. Observand ca nu se potriveste, Karsh ii smulge lui Churchill trabucul - de care era nedespartit, din mana, ceea ce il intriga si chiar infurie pe primul ministru britanic; exact atitudinea ce care fotograful avea nevoie! Ulterior, vazind rezultatul, Churchill marturiseste: "dumneata ai putea face chiar si un leu furios sa stea linistit pentru a fi fotografiat!" iar Karsh isi intituleaza fotografia: "The Roaring Lion".Winston_Churchill.jpg


Winston ChurchillIn urmatoarele decenii, Yousuf Karsh calatoreste prin toata lumea, fotografiaza personalitatile locului dar si reportaje. De exemplu, in 1952 - 1953 realizeaza cateva mii de negative pentru Maclean's Magazine in care ilustreaza dezvoltarea Canadei din acea perioada. A fotografiat ilustratii pentru carti despre Roma si Israel, editate de American Bishop Fulton Sheen, a colaborat cu Ford si a fotografiat flora arctica pentru Time Magazine, etc.Karsh_la_Paris.jpg


Karsh la ParisIncepand cu anii '70 primeste si educa in atelierul sau o serie de asistenti, in stilul si in memoria mentorului sau, Garo.


Karsh a publicat 15 albume de fotografii, fiecare insotit de scurte dialoguri din timpul sesiunilor fotografice, prin care incerca sa-si relaxeze subiectul fotografiat si sa compuna cadrul. Prin fata aparatului sau de fotograt au trecut celebritati, savanti, oameni de arta si cultura: Albert Einstein, Albert Schweitzer, Alexander Calder, Andy Warhol, Audrey Hepburn, Clark Gable, Dwight Eisenhower, Ernest Hemingway, Fidel Castro, Jacqueline Kennedy, Frank Lloyd Wright, General Pershing, George Bernard Shaw, Georgia O'Keeffe, Grey Owl, Helen Keller, Humphrey Bogart, Indira Gandhi, John F. Kennedy, Laurence Olivier, Marian Anderson, Muhammad Ali, Pablo Casals, Pandit Nehru, Zulfiqar Ali Bhutto, Paul Robeson, Joan Baez, Peter Lorre, Picasso, Pierre Elliott Trudeau, Papa Pius XII, Robert Frost, Ruth Draper, Field Marshal Lord Alanbrooke, etc.Audrey_Hepburn.jpg


Audrey HepburnCa o recunoastere a meritelor, in 1967 Kirsh a fost distins cu titlul de Ofiter al Ordinului Canadian iar in 1990 a fost promovat in gradul de Companion.


In 1987, Arhivele Nationale ale Canadei au achizitionat intreaga colectie de negative, pozitive si diapozitive produse de Karsh din 1933 pana in 1987. Autorul a donat aproape 100 fotografii Galeriilor Nationale ale Canadei. In 1989, cu ocazia aniversarii a 105 de ani de fotografie, cele doua institutii de cultura au realizat in comun o expozitie retrospectiva.Karsh.jpg


Karsh in laboratorIn 1992 inchide studioul din Ottawa, se muta la Boston si, cateva luni mai tarziu publica albumul "American Legends" in care apar 73 portrete ale celor mai celebrii barbati si femei din America: Leonard Bernstein, Bill and Hillary Clinton, Norman Schwarzkopf, etc.


A incetat din viata la 13 iulie 2002.* * *


In majoritatea cazurilor a folosit o camera fotografica de format 8 x 10 inch, dar a utilizat si modele de format mediu.


Karsh incerca sa releve esenta persoanelor pe care le fotografia, asa cum scria in 1967: "in fiecare femeie sau barbat exista un secret ascuns, iar datoria mea, ca fotograf este sa-l pun in lumina, daca pot. Revelatia, daca apare, are loc pentru o fractiune de secunda ... ca o scurta cadere a mastii pe care fiecare personaj o poarta pentru a-si ascunde cele mai intime simtaminte."


Inaintea fiecarei sesiuni fotografice, artistul studia toate informatiile pe care le putea aduna despre viitorul sau subiect; inainte de sesiunea propriuzisa, discuta, uneori ore in sir, cu subiectul sau.


Karsh isi ilumina protretele in asa fel incat sa puna cat mai bine in evidenta relieful facial. Deseori utiliza o iluminare a fundalului care crea o aura in jurul personajului si accentua spiritualitatea. Cateva accesorii (o carte, o pereche de ochelari, un instrument muzical) ofereau indicii referitoare la profesia fiecaruia. In portretele sale Harsh incerca sa puna in vedere frumusetea si bunatatea, in spiritul eroic al Greciei antice.


In multe dintre fotografiile sale, mainile personajelor fotografiate se bucura de o atentie speciala, completeaza deseori decisiv tabloul general si poseda iluminare proprie.


Resurse web:
www.karsh.org

 Galeria de imagini - >

 


Saptesprezece decenii de fotografie - >

 Marian Gadea
iulie, 2008
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

vasile dorolti - 26 Jul 2008, ora 19:34
felicitari

lucian hotoiu - 26 Jul 2008, ora 20:11
fascinant de frumoasa munca acestui om...un maestru. mai multe imagini de-ale sale se pot gasi si aici http://cybermuse.gallery.ca/cybermuse/search/artist_work_e.jsp?iartistid=2833

aurelian gogonea - 27 Jul 2008, ora 20:52
intr-adevar un maestru al portretului.

Ovidiu . - 28 Jul 2008, ora 09:11
Excelent. Felicitari !

Olah Laszlo-Tibor - 29 Jul 2008, ora 15:08
excelent,

Raoul M. Septilici - 30 Jul 2008, ora 00:57
Un maestru al portretului!!!

Cosmin Bumbutz - 02 Aug 2008, ora 09:45
Foarte buna coperta, in sfirsit. Auziti, da Karsh asta nu era contemporan cu Lazaroiu & Co? Faptul ca nu gasea filme Azo in America l-a ajutat putin, a invatat sa puna lumina si sa lucreze cu modelul.

Andrei siatat - 05 Aug 2008, ora 14:51
Cosmine, e inutil sa incerci sa demonstrezi ceva evident :) Mai ales ca baietii au stabilit deja ca Lazaroiu&Co erau buni. Nu stiu cum de oamenii din redactie nu au asa un sentiment ciudat cand vad alaturarea asta de nume : "Kevin Carter-Lazaroiu-Yousuf Karsh". Nu va suna nimic fals?

Calin-Stefan Ragalie - 07 Aug 2008, ora 13:39
Domnule Andrei Siatat, in aceasta sectiune incercam sa prezentam figurile reprezentative din istoria fotografiei mondiale si nationale. Mutatis mutandis, nu ar fi ciudat daca am exclude pe Alexandru Vlahuta din istoria literaturii pentru ca nu s-a ridicat la nivelul lui Charles Dickens?

Andrei siatat - 08 Aug 2008, ora 00:33
In momentul in care diferentele sunt atat de mari nu stiu daca rationamentul dvs. mai este valid. De o curiozitate ati vazut vreo antologie care sa-i cuprinda si pe Vlahuta si pe Dickens? Pentru ca mai mult ca sigur nu veti vedea vreodata una care sa-i alature pe Lazaroiu si pe Carter. Plus ca, dupa cum bine a remarcat Cosmin, alaturarea dintre Lazaroiu si Karsh e de-a dreptul tragi-comica. Repet intrebarea: nu va suna nimic fals? Si nu e un comentariu malitios, va rog nu-l interpretati ca fiind astfel.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 15 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 17 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 18 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 18 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 20 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate