Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Richard Avedon

Richard Avedon s-a nascut 15 mai 1923 la New York. La varsta de 12 ani se inscrie in YMHA Camera Club si incepe sa fotografieze. In liceu este co-editor, impreuna cu James Baldwin, al revistei scolii, "Magpie". Urmeaza cursurile superioare la Columbia University si apoi devine fotograf in marina comerciala (1942) perioada in care lucreaza cu o camera Rolleiflex.
In 1944 incepe sa lucreze ca fotograf de moda si publicitate intr-un magazin, este descoperit de Alexey Brodovitch, director artistic la Harper's Bazaar si devine in scurt timp fotograful sef al revistei de moda. In 1946 isi infiinteaza un studio si furnizeaza imagini pentru diverse reviste, printre care Vogue si Life. La Harper's Bazaar isi perfectioneaza tehnica si stilul si devine, in cativa ani un fotograf respectat.avedon_01.jpg


In 1958, revista Popular Photography il apreciaza "ca unul dintre cei mai mari 10 fotografi ai lumii"
In 1964 publica volumul "Nimic personal", ce cuprindea fotografii ale lui Avedon si text de James Baldwin.
In 1966 paraseste Harper's Bazaar si se muta la Vogue.
In 1967 realizeaza un set de fotografii ale grupului Beatles, fotografii realizate prin solarizare si care au devenit celebre.avedon_02.jpg


In 1970 verniseaza o expozitie cu portrete la Minneapolis Instute of Arts (Minnesota)
In 1973 realizeaza fotografia de pe coperta LP-ului formatiei Electric Light Orchestra.
In 1974 verniseaza expozitia de fotografie "Jacob Israel Avedon" la Muzeul de Arta Moderna din New York. Subiectul, tatal fotografului, este prezentat in diverse etape de degradare inerenta avansarii in varsta.
Continua sa faca fotografie de moda dar desfasoara si o serie de proiecte: Vestul Statelor Unite, pacientii dintr-un spital de boli nervoase, miscarea pentru drepturile civile din 1963, protestele impotriva Razboiului din Vietnam, etc.
In 1985 verniseaza expozitia "In the American West", la Amon Carter Museum, Fort Wort, Texax, rod al unui proiect desfasurat pe parcursul a 6 ani si in care cuprindea 125 portrete. In aceasta expozitie Avedon sparge ideile preconcepute despre Vestul Statelor Unite, in care nu traiesc cowboy idilici, ci muncitori, functionari, albi, negrii, femei casnice, etc. Fotografiile selectate in aceasta expozitie au starnit numeroase controverse, desi autorul mentioneaza "aceste este un Vest imaginar". Unii cronicari protestau si sustineau ca fotograful surprinde o America paraginita, altii il laudau, pentru ca autorul isi trata subiectele cu atentie si demnitate, la fel ca cea acordata celebritatilor. Douglas Davis, cronicar la Newsweek, arata: "nu este despre Vest, nu este despre oamenii locului ci este despre el insusi (Avedon) si despre propriile sale ambitiiā€¦ despre cautarea unui stil fotografic perfect". Publicata si in volum, "In the American West" i-a adus lui Avedon un succes rasunator.
In 1989 asista la prabusirea Zidului Berlinului iar fotografiile realizate aici sunt expuse in 1991.
In 1992 devine fotograful sef al publicatiei The New Yorker.avedon_03.jpg


Richard Avedon a primit numeroase premii si distinctii: International Center of Photography Master of Photography Award in 1993, Prix Nadar in 1994, Medalia aniversara a Royal Photographic Society in 2003, etc. Fotografiile sale sunt gazduite in muzee celebre din Statele Unite si din intreaga lume.


S-a stins din viata la 1 octombrie 2004.*   *   *


Avedon a depasit limitele din fotografia de moda conventionala printr-un amestec subtil de realitate, de fantezie si de efecte suprarealiste.
Desi a incercat si fotografii de moda in diverse locatii, majoritatea realizarilor sale notabile sunt fotografii de studio, unde putea izola subiectul. In 1954 Avedon fotografiaza modelele sale in cafenele, cluburi de noapte sau cazinouri din Paris. Anul urmator foloseste ca decor circul. Una dintre cele mai cunoscute lucrari din aceasta perioada este "Dovima with Elephants".
Mai ales la maturitate, modelele sale apar ca suspendate intr-un spatiu alb, ca si cand ar pluti, fara greutate.
Richard Avedon a fost permanent interesat de modul in care fotografiile sale reflectau caracterul subiectului. Folosea, in general, o camera in format mare (8 x 10 inch). Subiectele sale, asezate in fata unui fundal alb, privesc in general direct in obiectiv. Fotografiile erau apoi mult marite, unele pana la 1 m pe latura.
A fotografiat celebritati mondene dar si personalitati culturale sau politice: Dorian Leigh, Suzy Parker, Jean Shrimpton, Anna Magnani, Jacqueline Kennedy, Ezra Pound, Charles Chaplin, Marilyn Monroe, Allen Ginsberg, etc.
Autorul declara: "The moment an emotion or fact is transformed into a photograph it is no longer a fact but an opinion. There is no such thing as inaccuracy in a photograph. All photographs are accurate. None of them is the truth."Un interviu realizat de Charlie Rose in octombrie 1993 (57 minute) poate fi urmarit mai jos:


sau la adresa: http://www.youtube.com/watch?v=wB0S1QfIvVM

 Galeria de imagini ->

 


Saptesprezece decenii de fotografie - >Marian Gadea
martie, 2008
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Raoul M. Septilici - 24 Mar 2008, ora 14:23
Binevenita prezentare.

George Panait - 06 Apr 2008, ora 12:26
Buna ziua Va rog, se poate sa mai prezentati si imaginile altui fotograf pe prima pagina a sitului dvs? Eu vizitez de citeva ori pe zi acest site si va rog sa ma credeti ca imi creeaza o stare de disconfort imaginile acestea oribile cu retardati sau diformi, ocnasi sau ce sint...Ma plictisisem de imaginile domnului M Moiceanu, dar acum sincer le regret.

Calin-Stefan Ragalie - 06 Apr 2008, ora 13:15
Stimate domn, fotografiile de pe coperta fac parte din expozitia "In the American West" si reprezinta cetateni obisnuiti din Vestul American. Este adevarat, acestea au socat "bunul simt" american din epoca, dar reprezinta o creatie majora a lui Richard Avedon. Totusi, nu va temeti! Imaginile de coperta se vor schimba peste circa o luna.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
Īntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate