Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Careul de regi

careul_de_regi.jpg

Capota masinii, precum un ochi de cer impamantenit sau o apa, reflecta lumea cu susul in jos. Oamenii, franti in doua, par niste figurine ale unui joc de carti. Dupa "Decembrie '89", pentru a castiga, toate regulile au fost abolite. Cacialmalele s-au tinut card. La un moment dat, Regele s-a gasit la mare cinste. Ar fi putut sa "taie" orice fantosa - "Dama" sau "Valet" - a noului regim instaurat prin "vointa populara". Chiar si "Asul" K.G.B.-ist din maneca defunctului Front al Salvarii Nationale. Jocurile fusesera facute insa dinainte. S-a licitat puternic. La masa verde. Peste granita. Fara atu romanesc... Iar smecherii au castigat cu un "doi" de cupa. Tandemul "inimos" Iliescu-Roman si-a insusit levata dupa levata, mizand pe "uite popa, nu e popa". Adica, Regele. Sau domnul... "K", revenit in Tara. "Procesul" jocului din "Decembrie '89" n-a fost, nu este si nu va fi. Traim doar in plina atmosfera kafkiana. Regele Mihai facea cat patru, dar a fost spart in bucati de o chinta sparta, nu roi-ala...

Careul de regi...
Unul fusese cel din copilarie. Dulce clapaug peltic, insotit de Mama Elena si regenta care conducea Romania in locul sau.
Cel de al doilea era tanarul rege deplin ce s-a incumetat sa-l aresteze pe maresalul Antonescu si sa intoarca armele impotriva nemtilor - din care, familia sa, Hohenzollern-Sigmaringen, facea parte.
Al treilea, dupa un silit exil elvetian a reusit sa revina in Patrie o data cu disparitia din stema a secerii si ciocanului. A fost primit de o mare de oameni si alungat iarasi peste granita de cativa S.P.P.-isti - "valeti" - ai stangii conducatoare.
In fine, al patrulea rege, actual, este unul mai bogat si deci mai putin tragic. Acesta din urma, dupa ce s-a lasat purtat in mezaliante familialo-politice, neprizate de catre fostii sai admiratori fanatici, a primit, ca o dulce consolare, dreptul de a-si recapata o parte din fostele imobile si domenii regale.

Prin 1997, Regele Mihai si Regina Ana s-au aflat in Moldova manastirilor. Cateva zile am avut sansa de a-i urmari prin obiectivul aparatului fotografic. La Durau s-a oferit o masa festiva. Atunci au stat alaturi de cuplul regal nu doar mai marii zilei, din lumea politica si bisericeasca, ci si toti participantii la turul moldav: reporteri, soferi, oameni de paza si, desigur, fotografi. Habar n-am ce s-a pus in farfurii. Am tras tot timpul cu coada ochiului. Voiam sa vad cum si cat mananca un rege. Monarhismul nu se numara printre convingerile ce ma bantuie. Dar pana in acea zi si nici de atunci incolo nu mi-a fost dat sa descopar atata naturala distinctie la un om imbracat precum noi, aparent banal.

Festinul de sub Ceahlau m-a scolit mai bine decat un manual de istorie. Atunci am priceput esenta razboiului purtat impotriva "sangelui albastru", fie cu batrana ghilotina franceza, fie cu nepoata ei, secera bolsevica. O educatie nobiliara intinsa de-a lungul mai multor generatii sta ca un ghimpe in ochii naclati de nespalare ai unei cohorte animalizate, alcatuita din mitocani, foanfe, ghiorlani si fufe cu pretentii ce vor sa conduca destinele unui popor. Probabil, asa se si explica faptul ca una din loviturile de casa ale Romaniei editoriale din ultimul deceniu este chiar un cuminte "Cod al bunelor maniere". Cat orgoliu iti trebuie pentru a crede ca deceniile de proasta crestere pot fi sterse de o singura carte? Toapele si topii consorti s-au trezit proprietari peste noapte nu doar a unor vile cu doua nivele, trei bai, patru dormitoare si cinci televizoare, ci si cu dulapurile doldora de tacamuri stivuite printre carti (de joc, bineinteles) ce nu le-au fost livrate, vai, cu manuale de utilizare, obligatorii pentru a supravietui intr-o eventuala societate distinsa. Astazi, perechea "ideala", "aristocrat"-populara, poate fi recunoscuta lesne. De dupa scumpul sau papion englezesc, "domnul" zilei ragaie daco-getic in timpul unei conversatii de afaceri, in vreme ce "doamna" lui, purtatoare de cuvant si chilotei frantuzesti, ne completeaza, cu propria sa contributie, naucitorul damf al vremurilor noi, oferindu-ne cu gratie un dulce, mare si minunat exemplu rezumativ ce ne caracterizeaza succint Tara si Epoca. Desigur, mioritic! Adica, trage un part...


Dan Mititelu
ianuarie, 2007
© Fotomagazin.ro

Alte fotograme, acelasi autor

Bookmark and Share

Comentarii:

Gelu Lupas - 16 Jan 2007, ora 08:55
Bun articol; critic. Fotografia este excelenta. Regele, purtand ochelari de soare, aduce putin cu Clint Eastwood de la distanta.

Stefana Ilie - 16 Jan 2007, ora 11:17
E acolo o palma inchisa, sprijinta pe capota masinii, despre care nu m-am prins de unde vine; o fi tot regeasca. Si mult etuziasm juvenilizant in expresiile celor surprinsi intre cer si oglinda ad-hoc. Contrapunctul textual trimite net in prezentul zilelor de miine. Cu tot cu arome usturoiate, fiindca multimile si exponentii lor se tot scarpina de taisul esentelor de Putere.

Ana Tosa - 17 Jan 2007, ora 23:24
Bine punctat,bine vazut...asa cum ne-ati obisnuit.Multumim.

ilinca zaharia - 23 Jan 2007, ora 16:39
Minunat articol. M-am infruptat cu nesat din el. Excelenta portretizarea plasticei si inepuizabilei mitocanii de pe la noi. Antiteza merita toti asii. Aplauze.

pestean claudiu - 05 Jun 2007, ora 22:57
ah! mi-ati uns sufletul intors pe dos (la fel mi-e si stomacul, ce-i drept) de atatia mitocani si parveniti...da... multumesc!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   azi, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 2 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 3 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 7 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 12 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127312 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate