Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

“giurgiu on my mind”

Trezire 5,05, intalnire Emanuel 5,30, intalnire Ciprian si pornire catre Giurgiu 6,05. Ceata… ceata… ceata se ridica… ceata cade la loc! Si mai multa ceata…campie, multa campie…

Calugareni, Mihai Viteazu, ceata. Aici campia a fost macar inlocuita de padure + apa Neajlovului, adica nu s-au batut chiar oriunde, ci au ales macar un loc pitoresc. Popor primitor si mare iubitor de frumos, dar noi aveam un singur tel: Dunarea la Giurgiu.

In continuare, tot ceata…

Giurgiu (sa se fi tot facut 7). Se zareste o idee de soare / disc portocaliu. Superb ca fundal sau idee, ne lipsesc insa cu desavarsire celelalte elemente necesare… Ratacim intre oras si vama in cautarea Dunarii, a portului sau macar a ceva. Unii trag totusi, era pacat de asa rasarit… Ajungem inspre port. Lumina cam vaga, soare nehotarat. Gasim strandul recomandat, digul care intra in Dunare. Dar tot nu-i “IT”. Vedem un semn care ne va insoti toata ziua, si pe care il interpretam logic ca „interzis valuri”. Rate pe apa, contre-jour, malul bulgaresc. Fotografie interzisa, detalii mai tarziu. Malul bulgaresc, in ceatza, cu soare ciudat deasupra, cu furnale si blocuri turn proiectate pe cer avea totusi ceva. Mai ratacim prin strand, mai incercam cate ceva ici – colo. Soarele mai se arata, mai printre nori, mai mult pe dupa ei. Tot in incinta strandului, Vodoo Disco… wicked. Cu totii incercam, in mijlocul acelui strand gol, sa ne inchipuim atmosfera din timpul verii – trebuie ca era dixtractie, nu gluma. Iesind din strand ne bucuram de lipsa gardurilor si a unor eventuale anunturi cu (dupa caz): trecere / intrare / fotografiere interzisa; proprietate privata; etc-etc. drept pentru care, trecem (voi n-ati fi facut la fel?) si ne apropiem sfiosi de niste ambarcatiuni (vaporasebarcisalupebacuri) fascinante, pe care ne plimbam curiosi si descoperim tot felul de lucruri pe care le-am fi fotografiat curajosi pe soare. “asa nu se merita” conchidem si scormonim mai departe. Jos de pe un grup de cum-ziceam-mai-sus-ca-le-zice, sus pe altu. Aici, si mai bine – biciclete legate cu lantz de niste stalpi de catre niste muncitori plecati probabil la munca (duminica? nu conteaza!), barci la reparat, 3 usi cu hublou in spatele carora erau camere devastate si una pe care scria cu creta “bar”, inauntru un tip, televizor, lumina, alte cele. N-a zis nimic, n-am zis nimic. De ce, de fapt? De ce ce? De ce n-am intrat in vorba cu el? A, da! Nu-mi dau seama. Probabil pentru ca inca discutam ce poze am fi facut noi daca era soare… alte barci, detalii, scoici, motoare la reparat, rufe la uscat si tot asa. Si doi oameni intr-o barca, venind spre noi. Emanuel fotografiaza, propune sa le facem cu mana. Ajung langa ceva-ul pe care ne aflam noi: Buna ziua, Politia de Frontiera, legitimatile Dvs pls. A, pai n-avem, faceam si noi arta… Ca sa nu povestim aici o discutie lunga fara rezultat, concluzia: nu fotografiati malul tarii vecine daca sunt organe de ordine prin preajma, nu prea fotografiati organe de ordine, intrebati inainte sa intrati / urcati / coborati pe / in / sub ceva daca proprietarul e de acord. Ba, da’ dac-ar fi fost soare, ce fotografii mai faceam!

9,00 - incepe saga cautarii de de-ale gurii, de care va scutim acum aici. Nu cunoastem restaurante in Giurgiu, dar cand un hamburger bun e 20.000, viata e superba chiar fara soare. Mai aveau in oferta “chezburger” si “shtuburger. Iar daca in cazul primului banuiesc ca trebuia sa fie cu branza / cascaval, mor de curiozitate sa aflu ce-i cu al doilea – va anuntam de cum il deconspiram.

Ok, ne-a ajuns de Giurgiu cu lumina sa… mirobolanta, daca mi-e permis, decidem sa coboram de-alungul Dunarii pana la Oltenita. De ce n-au facut drumul mai pe marginea apei, n-am sa inteleg. Ceata, neclaritate, neclaritati… SMS-uri de bun venit la M-tel si alte retele bulgare. Am vrea noi…

12,00 - mai incercam un conac (?) devastat, punct de belvedere, nimic nu vrea sa se lege… Intr-un final, dupa sate cu potential, dar fara lumina, revedem Dunarea la Oltenita. Portul turistic. Adica atat: un bac cu bar si souvernir-shop unde acosteaza vaporase cu turisti. Trist. Tricouri cu “I’ve seen Dracula”. Pentru prima data in acea zi, iese soarele cu-adevarat, asa ca decidem sa intram la o cafea / bere. Lungi discutii foto, experiente de viata, planuri de viitor. Cautam confluenta Argesului cu Dunarea, cateva sute de metri mai sus… total nespectaculos. Malul lor e mai misto decat al nostru, parere votata in unanimitate – superb sat pescaresc, barci pe mal, plaja. Nu ne ramane decat sa urmarim brigada artistica a mobrelor enduro modificate in spatele blocului, pustii care rascoleau praful si speriau pescarusii…

Plecam mai departe, usor-usor spre casa. Lungi discutii foto, experiente de viata, planuri de viitor – sau parca am mai zis? O ultima zvacnire pe malul unui lac cu salcii, toamna, soare in amurg. Dupa care soarele dispare complet si definitiv, lasandu-ne pe drumul de intoarcere cu… lungi discutii foto, experiente …

“to sum up”

E bine ca am fost, o sa mai mergem, pentru ca a fost frumos – iar despre fotografii, este placerea noastra sa vi le aratam aici. Cine are, adica – filmul meu diapozitiv Kodachrome, pastrat cu grija pentru o ocazia speciala, a fost distrus la developare, cand laborantul a crezut ca se proceseaza in substante E6.


Emanuel Ignat [gallery] Ciprian Strugariu [gallery]

© 2004, Lucian Stanescu - www.stanescoo.com

Bookmark and Share

Comentarii:

Bogdan Gorescu - 29 Mar 2006, ora 15:48
Ref: articol despre Girugiu. Ar mai fi niste locuri pitoresti, dar nu le-ati dibuit. Unul ar fi de-a lungul canalului Plantelor (ati trecut de el cand v-ati dus in port) spre varsarea in Dunare. Sau in sensul opus, spre izvoarele canalului. Pentru locuri foarte aproape de Dunare, trebuie sa mergeti spre satul Slobozia, si mai departe. Locuri vechi, oameni saraci, tehnologie -> 0, peisaje frumoase si aproape arhaice. Merita!

catalina vieru - 26 Jul 2006, ora 22:34
misterul shtuburgerului=sa va explic, ca o locuitoare a giurgiului de vreo 20 de ani. un tip, pe nume gheorghe stubeanu-daca nu ma insel-a ridicat acum, sa fie vreo 10 ani, un local fast food, caruia i-a pus numele shtuburger(stubeanu+burger). Acesta fiind primul local fast food din oras, a ramas oarecum in istorie. Astfel, patronii de dughene in numar tot mai mare, isi boteaza hamburgerii-shtuburger. Brandul, deh!

George D. - 29 Jan 2008, ora 20:34
Dunarea la Giurgiu (zona portului) nu spune foarte multe, insa devine extrem de interesant daca ajungeti cu o barca in zona insulelor Mocanu, Camadinu, Ileana, Cormoran (aici e adevarat spectacol wild-birds). am gasit locurile acestea pe kilometrul493.ro si tot prin ei am putut lua barca + oamenii stiu pe unde sa va duca. Eu am fost asta-vara. e o locatie putin cunoscuta si nebanuita. Numai bine!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 12 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 12 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 14 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate