Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Vom asista la o rasturnare a situatiei D SLR. ?

Aparatele foto digitale sunt mai apropiate de camerele video decat de aparatele pe film.
Nu intamplator Sony si Canon ocupa locurile de varf. Si Panasonic se apropie vizibil de locurile din fata. Dar aceste scule moderne au si multe subansamble mecanice si optice.
Din aceasta cauza, firmele care vin din alte domenii, au probleme la acest capitol.
Pe masura ce creste dimensiunea captorului si pretentiile posesorului, cu dotari conexe, obiective si accesorii, tehnologiile posedate (“Know how”) ajuta, mai mult sau mai putin.
Ani de zile, in fotografia profesionista, Nikon a fost in fata firmei Canon.
Dar o abordare mai populara, pragmatica a firmei Canon, o abilitate in marketing evidenta, a reusit sa o propulseze pe aceasta pe primul loc, reusit cu modelele Digitale. Mult mai mare, Canon era implicat si in copiatoare si in camere video.
A reusit sa integreze si productia de captoare, reusind a-si promova mai repede produsele. In domeniul D-SLR, de ani de zile, Nikon parea mai degraba dispusa sa isi colmateze lacunele.
Mereu Canon era cu cativa pasi in fata. In timp ce Canon juca pe mai multe 3 game, captor integral 24x36 (k=1), mare D1 (k=1,3) si “normal” (k=1,6) si facea vanzari spectaculoase, Nikon a ramas calat o vreme pe formatul captorului Aps 23,7x15,6mm, (k=1,5) de la Sony.
Si iata surpriza.
Modelul Nikon D2X cu 12,6Mpx si captor APS (de 370 mmp), pare superior fata de 1Ds, fostul stindard al lui Canon, cu 11Mpx si captor integral 24x36 (de 864 mmp). D2X joaca la 2 capete, cu optiunea tele de 6,8 Mpx, care impune k=2, o concurenta tele pentru Olympus.

Acum, varful tehnologiei in D-SLR este Canon 1Ds Mark II, cu 16,7Mpx. Dar o vorba frantzuzeasca ar spune “Ses carottes sont cuites.” S-ar putea traduce prin “Mai are putin si a Morcovit-o.” Explicatia este simpla. Vorba d-lui doctor CSR, e doar o socoteala de 3 simple...
Nikon nu pare a avea inca ceva cu adevarat competitiv la cel mai inalt nivel. Dar este numai o aparenta. Cu exceptia unui captor integral 24x36, care sa fie montat pe un aparat modular, o specialitate recunoscuta a firmei Nikon, celelalte capitole par a fi gata rezolvate.
Folosind aceeasi tehnologie pe captor digital INTEGRAL, e de presupus ca Nikon va realiza macar 28Mpx din prima incercare, pana in 18 luni, depasind net cei 22 Mpx ale Dosurilor (Back) digitale, pe format (zis) mediu. Nikon a stat cuminte si a pus la punct fin anumite procese. E renumit pentru redare cromatica buna, pentru viteze mai mari de scriere, cu procesele desfasurate in paralel.
Asteptam targul PMA din 20-23 februarie, la Orlando, Florida.
Daca este adevarat ca au si in studii de fabricatie captoare tri-strat, a la Foveon, amenintarile la adresa concurentei sunt si mai grave. Ma gandeam de vre-o 2 ani ca abordarea Canon, de a profita la maximum de pregatirea sa anterioara mai buna in domeniul digital, ei sunt de mult producatori de camescoape video, nu va putea sa ii mentina in frunte multa vreme.
Initiativa Olympus de a miza pe formatul cu diagonala 4/3, parea perdanta acum un an.
Pare evident, captoarele cele mai performante au nevoie de obiective speciale, pentru a valorifica la maximum calitatile. Insa pe masura ce captoarele evolueaza si se ofera obiective mai bine puse la punct, apar oportunitati noi de fotografie. Sigur, sistemul Olympus nu e inca suficient de competitiv pentru copii pe formate mai mari. Dar pare din ce in ce mai competitiv privind posibilitatile oferite, cu un gabarit evident redus, o caracteristica mult mai importanta decat s-ar putea crede.
Ca dovada ca toti producatorii au inteles asta, noul Canon 350D are toate dimensiunile sub 300D, 127x94x64 mm, fata de 142x99x72 mm. E mai scurt cu 15mm si mai usor cu 100gr.
Desi este mai performant punct cu punct decat predecesorul sau.

Cele mai multe imagini sunt facute in vacante si in calatorii. Atentatele la WTC din 11 sept au facut ca masurile de securitate din aviatie sa devina din ce in ce mai dure.
Dimensiunea si greutatea bagajelor sunt limitate, asa incat piata este deschisa noilor modele.
Cine a citit cele scrise de dl. Reichmann, la revenirea din Bangladesh, a remarcat ca cel mai mult l-a deranjat ca a fost prea incarcat. Aparate mari cu obiective voluminoase atrag atentia. Nu-ti permit sa faci imagini cu oameni de aproape, mai ales intr-o tara de religie musulmana.
Iata ca sistemul Olympus apare cu cateva noi obiective notabile:
Zuiko Digital ED 14-35mm (echiv: 28-70mm) f: 2.0.
Zuiko Digital ED 35-100mm (echiv: 70-200mm) f: 2.0.
Zuiko Digital ED 90-250mm (echiv: 180-500mm) f: 2.8, sport si natura.
Zuiko Digital ED 7-14mm (echiv: 14-28mm) 1:4.0, din Martie 2005.

Nikon, aparent deficitar la marketing, pare bine pregatit in domeniu. Si a ales o cale similara.
As spune ca este pregatit sa joace si la 2 capete. Adica cum?
Nikon a intarziat aparitia modelului sau de varf, cu ambitia de a realiza, pe senzor format APS, 23,7 x 15,7mm de 12,4 Mpx, performante cel putin egale Modelului Canon 1Ds, de 11Mpx, pe format integral 24x36mm. Sa poata pregati in perspectiva un captor integral spre 30Mpx! Aparitia surprinzatoare a modelului analogic F6, nu a fost intamplatoare; o treapta in aceeasi directie. F5 era considerat imens si greoi pentru stadiul actual de tehnologie.
Un aparat cu captor 24x36, sa zicem 29 Mpx, trebuia sa foloseasca o platforma cat mai performanta si mai moderna. Acum au o baza de pornire mai potrivita.
Iar vanzarile inregistrate de F6 au depasit mult chiar si sperantele lui Nikon.

Noul model D2x are si o optiune tele, interesanta la fotografii Wild Life si Sport.
Poti trece de la format APS la format 4/3...
Atunci, factorul de echivalenta trece de la 1,5 la 2, ca la Olympus. Daca subiectul este prea departe, ce rost are sa incarci aparatul, sau cardul, cu informatii ne-necesare.
In acest caz, rezolutia scade la 6,8Mpx, dar viteza de rafala creste la 8 imagini /secunda.
PMA de-abia s-a deschis.
Azi pe site, http://www.luminous-landscape.com/essays/pma2005.shtml
Dl.Michael Reichmann, cunoscut ca utilizator si chiar promotor de sisteme Canon, are cateva randuri, aproape socante, referitor la D2X.
Cu exceptia comportarii la sensibilitati mari, unde ar fi inca avantaje – normale – de calitate /zgomot de partea captorului integral Canon 1Ds MarkII, echivalenta cu o treapta de sensibilitate, in rest apar numai cuvinte de lauda.
Mi se pare important ca evolutia digitala este departe de a-si fi terminat adolescenta. Si ca tot mai multe firme incearca totul pentru a obtine un loc bun pe aceasta piata, cu mare viitor.


© februarie 2005, Andrei Pandele

Bookmark and Share

Comentarii:

sosojerk - 19 Jun 2005, ora 23:39
Buna ziua, Am citit cu interes articolul dvs. si sunt in mare masura de acord cu el.Insa am si eu o mica observatie de facut. Se pare ca ati omis faptul ca preturile obiectivelor pt senzorii APS (cum are Nikon D2X sau Nikon D70) sunt mult mai mici decat ale celor full frame in special in zona telephoto.In domeniul Super telephoto (600-800mm) diferenta de pret poate fi enorma chiar.Este una din explicatiile date de Nikon cand au decis sa nu fabrice modele cu senzori full frame. Mai apoi,un review remarcabil de bun pt Nikon D2x a fost scris de Phil Askey la http://www.dpreview.com/reviews/nikond2x/ Cititi mai ales concluziile. Daca as avea banii in momentul de fata as opta clar pt un Nikon D2X.Pt. ca el combina un EOS 1D MKII (rafala de 8 declansari pe secunda doar la o rez un pic mai mica) cu un EOS 1DS MKII (12 megapixeli vs. 16,7 ai lui Canon). Eu cred ca D2x vrea sa le concureze pe amandoua modelele Canon in acelasi timp si va castiga mult pt ca le combina cat de bine poate pe amandoua. Numai bine, Sorin.

Radu Bradu - 05 Jun 2006, ora 12:40
Aveti idee un Canon EOS 1Ds MarkII second-hand cam cat ar fi? Vad ca nou e 260 mil in cap. Parca nu-mi vine sa dau atat. Thx

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 15 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 17 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 18 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 18 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 20 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate